Lockdown: Τα στοιχεία που κρίνουν το πως θα κάνουμε Χριστούγεννα

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για το αν θα κάνουμε… λίγο πιο κανονικά Χριστούγεννα. Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Δύο στοιχεία είναι αυτά που θα καθορίσουν τα επόμενα 24ωρα τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το lockdown και την εορταστική περίοδο.

Το πρώτο είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να πέφτει για πρώτη φορά ύστερα από πολλές εβδομάδες σε τριψήφιο αριθμό χθες και να επιβεβαιώνεται έτσι μια τάση αποκλιμάκωσης τις τελευταίες ημέρες – έστω κι αν αυτή αναμενόταν αρκετά νωρίτερα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας με τους διασωληνωμένους και ο αριθμός των θανάτων παραμένουν, δυστυχώς, σε υψηλά επίπεδα.

Το δεύτερο είναι η λειτουργία από σήμερα των εποχικών καταστημάτων και η συμπεριφορά του κόσμου, καθώς αφενός τυπικά βρισκόμαστε έως την επόμενη Δευτέρα (14/12) σε καθεστώς lockdown. Αφετέρου η τήρηση των μέτρων και η αποφυγή του συνωστισμού και της αυξημένης κινητικότητας γενικότερα θ’ αποτελέσουν οδηγό για τις αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων από την επόμενη εβδομάδα (π.χ. κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής).

Εντός της εβδομάδας οι συζητήσεις για τα μικρά εμπορικά καταστήματα

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, τουλάχιστον ως προς την επαναλειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει» οι ημερομηνίες, όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης στον Σκάι, επιβεβαιώνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει εντός της εβδομάδας και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει από την περασμένη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πράγματι μέσα στις 2-3 επόμενες ημέρες και ο περίφημος «οδικός χάρτης» για το άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων θα παρουσιαστεί πιθανότατα από τον πρωθυπουργό.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι την Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες διά ζώσης η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – που θεωρείται παρεμπιπτόντως εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα όσον αφορά στη συζήτηση για την Τουρκία και την πιθανή επιβολή κυρώσεων – δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις το αργότερο έως την Τετάρτη.

Τα θέματα του υπουργικού συμβουλίου

Σήμερα, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (11.00΄) και γι’ αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κι το στίγμα των προθέσεών του, καθώς θα έχει προηγηθεί νωρίτερα το πρωί η τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λομωξιολόγων.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούν νομοσχέδια των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Τουρισμού, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (σ.σ.: το τέλος της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη). Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θα εισηγηθεί την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος θα παρουσιάσουν σχέδιο για τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρησιακής Εποπτείας για την περιστολή του λαθρεμπορίου.