Έλληνες μουσικοί της Αυστραλίας σε μια μοναδική συνεργασία

Νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες προκύπτουν σε ολόκληρο τον κόσμο από την ανάγκη των ανθρώπων να αντεπεξέλθουν στους περιορισμούς της πανδημίας.
Κάποιες ιδέες δε ανοίγουν καινούργιους δρόμους, όπως η μοναδική πρόταση του Ελληνοαυστραλού μπασίστα Πίτερ Σταματόπουλος, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στη σελίδα του Facebook “Project Pot Pouri”.

Το Project Pot Pouri, αφορά τη δημιουργία ενός στούντιο στον «αέρα», επιτρέποντας τους μουσικούς της παροικίας να παίζουν μαζί και να δημιουργούν νέα τραγούδια, ακόμα και όταν βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλον.

Την ιδέα αυτή μιας συνεργασίας όλων των μουσικών, τη σκέφτεται χρόνια ο ομογενής μουσικός από την Αδελαΐδα. Χρειάστηκε όμως η πανδημία να κλείσει τον ίδιο και άλλους μουσικούς στα σπίτια τους για να συνειδητοποιήσουν ότι η πιο κατάλληλη ώρα είναι τώρα, για την υλοποίηση του επαναστατικού αυτού εγχειρήματος.

“Ήθελα να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε όλοι οι καλλιτέχνες της Ελληνικής μουσικής σκηνής όπου και αν βρισκόμαστε στην Αυστραλία”, μας είπε ο ομογενής μπασίστας από την Αδελαϊδα, Πίτερ Σταματόπουλος. Φώτο: Supplied

Το Project Pot Pouri, όπως είναι και ο τίτλος αυτής της ενδιαφέρουσας μουσικής κίνησης, κάνει πρεμιέρα στο Facebook την Παρασκευή. Σε αυτή, ταλαντούχοι μουσικοί από την Αδελαΐδα, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ θα εκτελέσουν κάποια από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Το ξεχωριστό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι ότι όλη η ηχογράφηση ολοκληρώνεται σ’ ένα διαδικτυακό στούντιο. Οι μουσικοί παίζουν ως μια μπάντα και ας βρίσκονται σε διαφορετικές Πολιτείες. Ο κάθε καλλιτέχνης ηχογραφεί στο δικό του στούντιο και οι ηχογραφήσεις διαμορφώνονται σε τραγούδια από τον Σταματόπουλο, τα οποία θα μοιράζονται με το κοινό τους και τους φίλους της ελληνικής μουσικής κάθε 11η ημέρα του μήνα μέσα από τη σελίδα τους.

«Κλεισμένοι στα σπίτια μας, ακούγαμε φυσικά πολλή μουσική και παρατηρούσαμε τι έκαναν και οι άλλοι καλλιτέχνες γύρω μας. Για παράδειγμα, ο Αντώνης Ρέμος είχε ξεκινήσει να τραγουδάει για το κοινό του στη σελίδα “Στο σπίτι με τον Αντώνη Ρέμο”» μας εξηγεί σε μια συνέντευξη ο Ελληνοαυστραλός καλλιτέχνης Πίτερ Σταματόπουλος. Ιδέες δηλαδή που σκαρφίζονται μουσικοί και τραγουδιστές για να φέρουν το κοινό τους μέσα στο «χώρο» του σπιτιού τους για να μπορούν να συνεχίζουν να παίζουν και να τραγουδάνε, όταν οι περιορισμοί της πανδημίας έκλεισαν τα κέντρα διασκέδασης.

«Όταν είσαι μουσικός, στιχογράφος, τραγουδιστής πρέπει να βρεις κάτι να κάνεις για μπορέσεις να εκφραστείς. Έτσι, χάρη στον κορονοϊό η ιδέα για μια συνεργασία μουσικών από όλη την Αυστραλία ήρθε στο προσκήνιο».

O Theo Skaltsas από Αδελαϊδα. Φώτο: Facebook

 

Το εγχείρημα έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση, προσθέτει. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα από τους μουσικούς, οι οποίοι δηλώνουν τον ενθουσιασμό τους να συμμετέχουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Την ιδέα του Project Pot Pouri τη σκεφτόμουν για αρκετά χρόνια. Ήθελα να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε όλοι οι καλλιτέχνες της Ελληνικής μουσικής σκηνής όπου και αν βρισκόμαστε στην Αυστραλία. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, ή τουλάχιστον έχουμε ακουστά ο ένας τον άλλον, και κάποιες φορές έχουμε παίξει και μαζί σε γλέντια ή παραστάσεις. Για παράδειγμα, όταν ερχόμαστε Μελβούρνη θα παίξουμε με κάποιους ντόπιους καλλιτέχνες, αλλά ποτέ δεν έχουμε δουλέψει μαζί σε ένα στούντιο ηχογράφησης».

Στην πρεμιέρα της Παρασκευής ένα από τα κομμάτια που έχουν διασκευάσει είναι του Πέτρου Ιακωβίδη το «Μην θυμώνεις» όπου τραγουδάει ο ταλαντούχος Paul Kasparidis από τη Μελβούρνη. Η μπάντα που τον συνοδεύει «εξ αποστάσεως» απαρτίζεται από μουσικούς από όλη τη χώρα. Μεταξύ τους είναι ο Fotis Lambis από το Σίδνεϊ, οι John Trikaliotis, Jim Giannou, Jim Kalatzis, Theo Skaltsas από την Αδελαΐδα και ο Andrew Koikas από τη Μελβούρνη.

Με στόχο την κυκλοφορία νέων τραγουδιών κάθε μήνα, ήδη έχουν ξεκινήσει ηχογραφήσεις με την Gia (Yianna Nicholas) από το Σίδνεϊ για να τραγουδήσει το κομμάτι ‘Χαμένα’ της Καίτης Γαρμπή και το “Δεν φταις εσύ” του Σταν.

O Fotis Lambis και ο John Trikaliotis. Φώτο: Supplied

«Τι είδος μουσικής εννοείτε με την περιγραφή Pot Pouri;» τον ρωτάμε.

«Πρόκειται για μία επιλογή τραγουδιών που, συνήθως, παίζονται πριν από μια συναυλία» εξηγεί ο Σταματόπουλος προσθέτοντας όταν είναι κυρίως κομμάτια που απολαμβάνουμε και εκτιμάμε ακουστικά παρά για χορό.

Ραντεβού λοιπόν στο Facebook την Παρασκευή, στην ιστοσελίδα ‘Project Pot Pouri’ για να απολαύσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της πατρίδας από τους μουσικούς της παροικίας μας. Αρκετούς από αυτούς τους γνωρίζουμε ήδη, καθώς τους έχουμε δει να παίζουν ζωντανά σε γλέντια και σε γάμους. Αφιερωμένοι μια ζωή στη μουσική της Ελλάδας, μας φέρνουν τα νέα ακούσματα Ελλήνων καλλιτεχνών, παίζουν αγαπημένα κλασικά τραγούδια, και διατηρούν ζωντανό το πνεύμα ενός γνήσιου ελληνικού γλεντιού στη μακρινή Αυστραλία.