Εννέα ομογενείς γυναίκες στο Δήμο Βικτώρια

Οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι ανά τη Βικτώρια έχουν ήδη.. σηκώσει τα μανίκια τους σε μία κομβική συγκυρία, καθώς με την πανδημία του κορονοϊού υπό έλεγχο σε υγειονομικό επίπεδο, η προσοχή είναι στραμμένη στο να ανακάμψει -το συντομότερο δυνατόν- η κοινωνία και η οικονομία κατά τόπους.

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ανέδειξαν μάλιστα φέτος αριθμό-ρεκόρ γυναικών στους Δήμους της Πολιτείας.

Εξελέγησαν συνολικά 272 γυναίκες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 43,8% των συνολικών θέσεων των δημοτικών συμβούλων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό ιστορικά όχι μόνο στη Βικτώρια, αλλά σε όλη την Αυστραλία.

Επίσης, ρεκόρ ήταν ο αριθμός των υποψηφίων γυναικών, με 851 ή 39% από συνολικά 2.186 ατόμων που έδωσαν τη… μάχη της κάλπης (της επιστολικής ψήφου στην προκειμένη περίπτωση λόγω της πανδημίας). Το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34% και είχαν εκλεγεί γυναίκες σε ποσοστό 38%.

Ενδιαφέρον είναι πως το ποσοστό του 43,8% για το 2020, αντανακλάται και στον αριθμό των ομογενών που εξελέγησαν. Από τους συνολικά 21 δημοτικούς συμβούλους Ελληνικής καταγωγής, οι 9 είναι γυναίκες, ένα ποσοστό σχεδόν 43%.

Πρόκειται για τις Fiona Mitsinikos (Hawdon Ward του Banyule), Virginia Tachos (Horseshoe Bend Ward του Brimbank), Emily Dimitriadis (South East Ward του Darebin), Tasa Damante (Wicklow Ward του Maroondah), Sophie Ramsey (Coburn Ward του Melton), Helen Pavlidis-Mihalakos (North-East Ward του Moreland), Angelica Panopoulos (North-West Ward του Moreland), Melanie Likos (Lake Nagambie Ward του Strathbogie Shire), Angie Paspaliaris (Warrnambool City).

Η συγκυρία, ως γνωστό, κάθε άλλο παρά εύκολη, για όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με τον κορονοϊό να έχει πλήξει κάθε πτυχή της ζωής μας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η COVID-19 προκάλεσε πολλές απώλειες και τόση καταστροφή ανά τον Κόσμο και ειδικά στην Ελληνική μας Παροικία», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η κυρία Panopoulos, που ήταν υποψήφια για πρώτη φορά και εξελέγη δημοτική σύμβουλος για τους «Πράσινους» στο North-West Ward του Moreland.

Η πανδημία, επεσήμανε, έφερε στην επιφάνεια, πολλές από τις ήδη υπάρχουσες ρωγμές στην κοινωνία μας και τόνισε πως «η προσπάθεια ανάκαμψης παρέχει μία ευκαιρία για εμάς να αλλάξουμε το πώς γίνονται τα πράγματα».

«Μπορούμε να κάνουμε μία επιλογή να ηγηθούμε με καλοσύνη και φιλοξενία» σημείωσε η κυρία Panopoulos, υπογραμμίζοντας την πίστη της πως αν η προσπάθεια γίνει από όλους μαζί, αυτό μπορεί να συμβεί.

Ανέφερε δε πως «είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσες πολλές γυναίκες να εκλέγονται στα δημοτικά συμβούλια. Καιρός ήταν!».

Όπως εξήγησε, «είναι αναγκαίο, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να αντανακλούν τη διαφορετικότητα της αυστραλιανής κοινωνίας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους διαφορετικών φύλων, υπόβαθρων, θρησκειών, ικανοτήτων και σεξουαλικών προτιμήσεων, να βρίσκονται στα κοινοβούλια και στα δημοτικά μας συμβούλια. Η αλλαγή έρχεται και ανυπομονώ να τη δω!».

«Το Darebin, όπως κάθε κοινότητα της Βικτώριας επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία, με υψηλά επίπεδα ανεργίας, ενώ επιχειρήσεις έκλεισαν κατά το lockdown», επεσήμανε στον «Νέο Κόσμο» η κυρία Dimitriadis, η οποία επίσης ήταν υποψήφια για πρώτη φορά και εξελέγη δημοτική σύμβουλος για τους «Εργατικούς» στο South East Ward του Darebin.

Επίσης, τόνισε, οι ηλικιωμένοι μας και ευάλωτα μέλη της κοινότητάς μας βρέθηκαν απομονωμένοι, με λιγότερη ανθρώπινη επαφή και μειωμένες δημοτικές υπηρεσίες.

Ως δημοτική σύμβουλος, πρόσθεσε, οι προτεραιότητές της είναι επικεντρωμένες στη φάση ανάκαμψης από την πανδημία, να δοθεί βοήθεια στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και πάλι, αλλά και τη σωστή επαναλειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Η ίδια εκτός από δικηγόρος είναι και φαρμακοποιός, σε μονάδα επειγόντων περιστατικών μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου και όπως ανέφερε κατέστη μάρτυρας των καταστροφικών συνεπειών του κορονοϊού σε άτομα, οικογένειες και στην ευρύτερη κοινότητα.

Αυτό, είπε η κυρία Dimitriadis, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να είναι υποψήφια για πρώτη φορά. «Ήθελα να καταστήσω βέβαιο ότι η κοινότητά μας θα ανακάμψει σωστά και θα ευημερήσει στο μέλλον».

Σημείωσε δε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενη καθώς αυτή τη χρονιά η Βικτώρια κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό γυναικών σε δημοτικά συμβούλια. Μόνο στο Darebin εκλέχθηκαν 4 γυναίκες, μεταξύ των οποίων η νυν δήμαρχος, Lina Messina.

«Αυτή η διαφορετικότητα ως προς το φύλο θα επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να εκπροσωπήσουν ένα μεγάλο εύρος κοινωνικών απόψεων και θα διασφαλίσει πως ζητήματα που είναι σημαντικά για τις γυναίκες εξετάζονται επίσης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», είπε και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το μισό του πληθυσμού της Αυστραλίας είναι σημαντικό η εκπροσώπησή τους να αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα ηγεσίας προς τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου».

Η κυβέρνηση του Daniel Andrews ανέφερε πως είναι σε «τροχιά» ώστε να υλοποιήσει το στόχο για ισότητα των φύλων στα Δημοτικά Συμβούλια έως το 2025.

Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Shaun Leane, δήλωσε ότι η Βικτώρια είναι η πρώτη Πολιτεία στην Αυστραλία με πάνω από 40% γυναίκες εκλεγμένες στους Δήμους. Υπάρχει μάλιστα μία ισχυρή τάση προς το 50%.

Έναν αιώνα πριν η Mary Rogers ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη δημοτική σύμβουλος, στον τότε Δήμο Richmond. Ο γνωστός σήμερα ως Δήμο Yarra, εξέλεξε 6 γυναίκες στις 9 θέσεις δημοτικών συμβούλων.

Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι ανά τη Βικτώρια, είναι νεότεροι και από διαφορετικά υπόβαθρα, με πάνω από 300 να έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά. Υπάρχουν 28 μέλη της LGBTIQ+ κοινότητας και 6 που δηλώνουν πως έχουν ρίζες Ιθαγενών.

Πηγή:neoskosmos.com

Φωτογραφία: Οι ομογενείς δημοτικές σύμβουλοι, Angelica Panopoulos (αριστερά) και Emily Dimitriadis (δεξιά). Φώτος: Supplied