Επιστολή στη Μέρκελ 53 Ελλήνων-Γερμανών ευρωβουλευτών

Επιστολή στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ με αίτημα να ανασταλλεί άμεσα η πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, συνυπογράφουν 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές.

«Οι πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για αποθέματα φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση την έντονη διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για τα δικαιώματα στη θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις απειλές της Τουρκίας για στρατιωτική δράση εναντίον κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζουμε φόβους ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί στη Γερμανία σε αυτή την διαμάχη», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές.

Καλούν την γερμανική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανασταλεί η εξαγωγή στην Τουρκία υποβρυχίων αλλά και διάφορων ανταλλακτικών τους που παράγονται στην Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία.

Επιστολή στην Ισπανία για ναυπήγηση τουρκικού αεροπλανοφόρου

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Με την επιστολή ζητούν να παγώσουν τη συνεργασία ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία για τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».

Όπως σημειώνεται, η ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου, ξεκίνησε πολύ πριν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι PODEMOS σχηματίσουν κυβέρνηση. Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε πιο επιθετική, επιβάλλεται να εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία, μέχρι ο Ερντογάν και η κυβέρνηση της Τουρκίας υιοθετήσουν πολιτική καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, στη βάση Ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ανδρουλάκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λευτέρης Χριστοφόρου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Παπαδάκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΕΔΕΚ, Γεώργιος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: skai.gr