Γιατί αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο στη Δυτική Αττική

Αθήνα.- Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες και την Πολιτική Προστασία η επιδημιολογική κατάσταση στη Δυτική Αττική. Μπορεί να καταγράφονται τάσσεις αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού πανελλαδικά, ωστόσο στη Δ. Αττική καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου.

Για το ζήτημα αυτό κλήθηκε να τοποθετηθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό και απέδωσε «τη δυσανάλογη αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα», στη μη πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Η κατάσταση επίσης έχει σχέση με την κινητικότητα που καταγράφεται μεταξύ αυτών των περιοχών. «Αντιμετωπίζουμε τη Δυτική Αττική ως μια ενιαία χωροταξική επιδημιολογική ενότητα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των Αχαρνών και γενικότερα της Δυτικής Αττικής να τηρούν πιστά τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού ενώ ανακοίνωσε πως τα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν καταγραφεί στις περιοχές αυτές ανέρχονται σε 392, ενώ 764 άτομα είναι σε καραντίνα

«Είναι αναγκαίο τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές να πειθαρχήσουν στα μέτρα. Να τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη ευλάβεια» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Έκτακτη σύσκεψη Χαρδαλιά – Τσιόδρα και δημάρχων

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων. Επιπλέον, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σειρά rapid test σε όλη την περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται διενέργεια rapid test και μέσω drive through σε επιλεγμένα σημεία.

Επίσης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης προς τον πληθυσμό των εν λόγω Δήμων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ελευθέριου Κοσμόπουλου, καθώς και των Δημάρχων και Γενικών Γραμματέων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών.

Προβληματισμός

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος. Σύμφωνα με το Mega στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται η Ελευσίνα, η Μαγούλα, το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια και η Φυλή καθώς καθημερινά καταγράφονται περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της περιοχής. 39 ασθενείς νοσηλεύονται στο Θριάσιο, 77 στο Αττικόν και 26 στο Τζάνειο.

Οι ενδείξεις για φωλιά του κορωνοϊού στη Δυτική Αττική ανησυχεί τις αρχές καθώς ήδη η πληρότητα σε κλίνες εντατικής στην Αττική αγγίζει το 77% .