Το Marine Traffic βάφτισε Kardak τα Ίμια

Αποκλειστικό enikos.gr

Έγγραφη διαμαρτυρία προς την ιστοσελίδα Marine Traffic, που χρησιμοποιείται στη ναυτιλία για τον γεωγραφικό εντοπισμό των πλοίων, μέσω του συστήματος AIS, απέστειλε το Λιμενικό Σώμα. Όπως διαπιστώθηκε, το Marine Traffic χρησιμοποιεί διπλή ονομασία για τις νησίδες Ίμια, αναγράφοντας εκτός από την επίσημη – ελληνική και την τουρκική, δηλαδή Imia/Kardak. Αυτό αποτελεί μοναδικό δεδομένο, αφού είθισται στους επίσημους χάρτες να αποδίδονται οι ονομασίες όπως η εκάστοτε χώρα τις ορίζει. Είναι σαν υπάρχει δηλαδή επίσημη αποτύπωση της Κωνσταντινούπολης με την διπλή ονομασία Istanbul/Konstantinoupolis.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr, στις 7 Δεκεμβρίου ο Νομικός Σύμβουλος του Marine Traffic απάντησε εγγράφως προς το Λιμενικό Σώμα, αναφέροντας ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς χάρτες – ιδιοκτησίας της εταιρείας Google στους οποίους οι ονομασίες για τοποθεσίες είναι προδιατυπωμένες παγκοσμίως.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο Νομικός Σύμβουλος στην επιστολή του επικαλείται και άλλες διαδικτυακές εφαρμογές στις οποίες υφίσταται η διπλή ονομασία Imia/Kardak, επισημαίνοντας τυχόν λοιπές ενέργειες εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών της Ελλάδας για την διόρθωση των σφαλμάτων.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, με το θέμα έχει ασχοληθεί και το ΓΕΕΘΑ.​

Στην φωτογραφία βλέπετε πώς αποτυπώνεται η ονομασία των βραχονησίδων Ίμια στους χάρτες που χρησιμοποιεί το Marine Traffic.