Επικοινωνία Τσαβούσογλου – Πομπέο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, ο Τσαβούσογλου «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ».

Οργή Ακάρ: Κλονίζεται η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ

Νωρίτερα σε εμπρηστικές δηλώσεις για τους S-400 είχε προβεί και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «έχουν διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400. «Θα λάβουμε όλες τις προφυλάξεις για να υπερασπιστούμε τους 83 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τη χώρα μας που απειλείται σοβαρά από πυραύλους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Σκληρή απάντηση Πομπέο στη Ρωσία

Ακόμα, ο Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τα όσα είπε ομόλογός του αναφορικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε στις κατηγορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Πομπέο επισήμανε πως η Ρωσία υπονομεύει τη σταθερότητα στη Συρία, τη Λιβύη και σε άλλες χώρες.

«Όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ότι αν κάποιος παίζει πολιτικά παιχνίδια και προσπαθεί να εμποδίσει την πρόοδο σε περιφερειακά ζητήματα, είναι η Ρωσία, η οποία ενεργεί μόνο για να προωθήσει τα συμφέροντά της εις βάρος ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε ο Πομπέο το απόγευμα της Τρίτης.