Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ανεβάζουν την ένταση

Ανεβαίνει η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση της Oυάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγοράτων προηγμένων αντιαεροπορικών ρωσικών συστημάτων S-400, οι οποίες αν εφαρμοστούν θα έχουν – μεταξύ άλλων- επιπτώσεις στην ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση της γειτονικής χώρας.

Οι κυρώσεις απευθύνονται κατά του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επίσης απαγορεύεται ο δανεισμός και η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Η απόφαση των ΗΠΑ, αν και αναμενόμενη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας που απειλεί με αντίποινα και θέτει θέμα διμερών σχέσεων, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η Ρωσία, που κάνει λόγο για «παράνομες» ενέργειες από την πλευρά των ΗΠΑ. Με ικανοποίηση τη δέχτηκε πάντως η Αθήνα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κίνηση, ήρθε λίγα 24ωρα, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για χλιαρά μέτρα κατά της Άγκυρας, και όπως εκτιμάται καταδεικνύει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επανακάμψουν ενεργότερα σε μία περιοχή που παραδοσιακά εκτεινόταν στη «σφαίρα επιρροής» τους αλλά και να στείλουν ένα πρώτο μήνυμα στον Ερντογάν για την ενόχληση που προκαλεί η συμπόρευση του με τη Ρωσία και η ανεξέλεγκτη νεοοθωμανική πολιτική σε πολλαπλά μέτωπα.