Κατ΄αρχήν συμφωνία για την ελληνική γλώσσα με το La Trobe

Αθήνα.- “Σύμφωνα, ωστόσο, με την τελευταία μας ενημέρωση, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Κοινότητάς σας, του Γενικού Προξένου Μελβούρνης, της Αναπληρώτριας Συντονίστριας Εκπαίδευσης, καθώς και εκπροσώπων της Πρυτανείας, οδήγησε στην κατ’ αρχήν επίτευξη της συμφωνίας για τη διατήρηση του Προγράμματος” της Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Την ευχάριστη αυτή είδηση διαμήνυσε με επιστολή του προς την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης, συγχαίροντας ταυτόχρονα την Κοινότητα για τις πρωτοβουλίες και ενέργειές της που οδήγησαν στη διάσωση του Προγράμματος.

«H συνέχιση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, διότι έχει για εμάς, τον Ελληνισμό της Βικτώριας, αλλά και την ομογένεια στην Αυστραλία, ουσιαστική και ιδιαίτερη συναισθηματική αξία,» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βλάσης συγχαίροντας την Κοινότητα για «την τεράστια και καθοριστικής σημασίας» προσπάθειά της, που οδήγησε στην «κατ’ αρχήν επίτευξη της συμφωνίας» με το Πανεπιστήμιο για τη διατήρηση του Προγράμματος, τονίζει ο κ. Βλάσης.

Η επιστολή του κ. Βλάση προς την Κοινότητα έχει ως ακολούθως:

“Αξιότιμε κ. Παπαστεργιάδη,

Σε συνέχεια της επιστολή σας προν τον κ. Πρωθυπουργό, από 30 Νοεμβρίου 2020, αναφορικά με τη συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Ήδη από το 2018, όταν το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την προκήρυξη της θέσης του Συντονιστή του Προγράμματος ως θέση μερικής απασχόλησης δύο ετών, η ελληνική Πολιτεία μέσω του Γενικού Προξενείου στην Μελβούρνη ενεργοποίησε τους απαραίτητους διαύλους επικοινωνίας με την Πρυτανεία, προκειμένου να αποσαφηνισθεί η νέα δομή και ο τρόπος λειτουργίας του Προγράμματος, και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, πέρα των δύο ετών που θα ακολουθούσαν.

Τον Νοέμβριο, οπότε και η Πρυτανεία του La Trobe ανακοίνωσε την πρόθεσή της για διακοπή του Προγράμματος το 2022, το Γενικό Προξενείο Μελβούρνης, από κοινού με την ΕΟΚΜΒ, εκκίνησαν την διαδικασία ευρείας κινητοποίησης του συνόλου των ενδιαφερομένων οργανώσεων, με στόχο πρώτον, την διάσωση του Προγράμματος και δεύτερον, την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων και μέσων για την απρόσκοπτη λειτουργία του στο μέλλον.

Παράλληλα, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχε ήδη δρομολογηθεί για το τρέχον έτος, όπως και κάθε χρόνο ως είθισται, η απόσπαση εκπαιδευτικού, ο οποίος ενισχύει το Πρόγραμμα και συνεισφέρει στην εκτέλεση του διδακτικού έργου, ενώ η σημασία της κίνησης αυτής αναγνωρίζεται και από την Πρυτανεία του La Trobe. Σας διαβεβαιώ ότι πρόθεση της Πολιτείας είναι η συνέχιση της εν λόγω πρακτικής, και κατά τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό εμπράκτως στην εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την τελευταία μας ενημέρωση, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Κοινότητάς σας, του Γενικού Προξένου Μελβούρνης, της Αναπληρώτριας Συντονίστριας Εκπαίδευσης, καθώς και εκπροσώπων της Πρυτανείας, οδήγησε στην κατ’αρχήν επίτευξη της συμφωνίας για τη διατήρηση του Προγράμματος.

Με αφορμή αυτήν την ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΕΟΚΜΒ και εσείς προσωπικά από τη θέση του Προέδρου. Η υποβολή προτάσεων προς την πλευρά του Πανεπιστημίου με στόχο την άμεση εξεύρεση λύσης, η συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για τη χρηματική ενίσχυση του Προγράμματος, η συλλογή υπογραφών, η αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα, η κατάθεση σχετικών ερωτήσεων σε Πολιτειακό και Ομοσπονδιακό επίπεδο, αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα επίλυσης του αδιεξόδου.

Σήμερα, λοιπόν, είμαστε στην ευτυχή θέση να γευθούμε τους καρπούς αυτής της τεράστιας και καθοριστικής εκ μέρους σας προσπάθειας, και για την οποία, από την θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών, σας ευχαριστώ θερμά.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική Πολιτεία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας. Η δε συνέχιση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, διότι έχει για εμάς, τον Ελληνισμό της Βικτώριας, αλλά και για την Ομογένεια στην Αυστραλία, ουσιαστική και ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.

Τέλος, να είστε βέβαιος ότι καθ’ όλο το διάστημα που ακολουθεί, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε το Πρόγραμμα αυτό, το οποίο επί σαράντα χρόνια αποτελεί την κοιτίδα ελληνικής παιδείας, γλώσσας και πολιτισμού στη Πολιτεία της Βικτώριας, όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Κωνσταντίνος Βλάσης”

PHP: Η επιστολή Βλάση από τον neokosmo.com