ΑΕΚ – Ολυμπιακός : 1-1 στο χωράφι του ΟΑΚΑ

Σε ένα ντέρμπι που έγινε σε τραγικό αγωνιστικό χώρο, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1 – Καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός, όμως, μετά το 1-0 η ΑΕΚ αντέδρασε και κατάφερε να πάρει τον βαθμό – Χαρίστηκε κόκκινη κάρτα στον Σιμόες στο 35’ και στο 80’ ο Πορτογάλος μέσος ήταν εκείνος που ισοφάρισε το παιχνίδι.

Χωρίς νικητή έληξε το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 1-1, για τον εξ αναβολής αγώνα της 1ης αγωνιστικής της Superleague. Ενα ντέρμπι που πραγματοποιήθηκε σε έναν τραγικό αγωνιστικό χώρο, στον οποίο οι παίκτες δεν μπορούσαν να αλλάξουν δεύτερη μπαλιά. Οι Ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι στο δεύτερο ημίχρονο και προηγήθηκαν στο 57’ με τον Μάριο Βρουσάι, ενώ στη συνέχεια έχασαν αρκετές ευκαιρίες για να κάνουν το 2-0. Οι Πειραιώτες δεν τελείωσαν το παιχνίδι και στο 80’ η Ενωση κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1 με τον Σιμόες. Με τον Πορτογάλο μέσο, ο οποίος στο 35’ θα έπρεπε να είχε αποβληθεί για το αντιαθλητικό χτύπημα στον Τιάγκο Σίλβα.

Με την ισοπαλία στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός παρέμεινε αήττητος στο φετινό πρωτάθλημα και έφτασε τους 29 πόντους σε 11 παιχνίδια και είναι στο +3 από τον δεύτερο Αρη, ενώ από την άλλη η ΑΕΚ είναι στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, με 23 πόντους, επίσης σε 11 ματς. Οι Ερυθρόλευκοι πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο παιχνίδι που ακολουθεί με την ΑΕΛ στο Καραϊσκάκη (20/12, 15:00), για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οσον αφορά στην ΑΕΚ, οι Κιτρινόμαυροι αγωνίζονται την ερχόμενη Δευτέρα (21/12, 19:30) στο ΟΑΚΑ με τον Βόλο.

Ετσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Μάσιμο Καρέρα ξεκίνησε την ΑΕΚ με τον Τσιντώτα κάτω από τα δοκάρια και τους Μπακάκη, Νεντελτσιάρου, Τσιγκρίνσκι και Λόπες στην τετράδα της άμυνας. Μπροστά από τα σέντερ μπακ ήταν οι Σιμόες και Κρίστισιτς, με τους Λιβάι Γκαρσία, Μάνταλο και Λιβάγια να κινούνται πίσω από τον Ανσαριφάρντ. Με 4-2-3-1 παρέταξε επίσης και ο Πέδρο Μαρτίνς τον Ολυμπιακό, με τον Σα μπροστά από την εστία και τους Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ και Χολέμπας στην τετράδα της άμυνας. Οι Εμβιλά και Μπουχαλάκης ήταν στα χαφ, με τους Μασούρα, Τιάγκο Σίλβα και Βρουσάι πίσω από τον Ελ Αραμπί.

Απείλησε ο Ελ Αραμπί

Χωρίς φάσεις κύλησε το πρώτο 15άλεπτο της αναμέτρησης, με την μπάλα να παίζεται κυρίως στον χώρο του κέντρου. Τα δυνατά μαρκαρίσματα, κυρίως από την πλευρά της ΑΕΚ, αλλά και ο τραγικός αγωνιστικός χώρος, δεν βοήθησαν να παιχτεί ποιοτικό ποδόσφαιρο. Η πρώτη καλή στιγμή της αναμέτρησης έγινε στο 18’ και ήταν για τον Ολυμπιακό. Ο Μασούρας εκτέλεσε το φάουλ που είχαν κερδίσει οι φιλοξενούμενοι, ο Ελ Αραμπί πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι, έκανε την καρφωτή κεφαλιά, αλλά ο κίπερ της Ενωσης έπεσε στη γωνία του και απομάκρυνε πολύ δύσκολα σε κόρνερ. Οι Ερυθρόλευκοι άγγιξαν το γκολ, λίγο πριν την συμπλήρωση 20 λεπτών, αλλά ο Τσιντώτας με υπερένταση κατάφερε να κρατήσει το μηδέν για την εστία του.

«Απάντησε» ο Λιβάι Γκαρσία

Μετά την ευκαιρία του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε και πάλι, με τον Ολυμπιακό να ψάχνει, αλλά να μην μπορεί να βρει τα κενά στην άμυνα της ΑΕΚ. Οι Κιτρινόμαυροι από την άλλη προσπάθησαν να απειλήσουν τον Σα με στημένα και στο 35ο λεπτό ο Λιβάι Γκαρσία παραλίγο να σκοράρει με απευθείας κόρνερ, για δεύτερη σερί αγωνιστική. Ο 23χρονος εκτέλεσε το κόρνερ που είχαν κερδίσει οι Κιτρινόμαυροι, έβαλε πολλά φάλτσα και προσπάθησε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ζοσέ Σα, αλλά ο Εμβιλά βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση και έδιωξε με κεφαλιά, προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ολυμπιακός βγήκε ταχύτατα στην κόντρα, ο Τιάγκο Σίλβα έκανε κίνηση σέντερ φορ, αλλά ο Σιμόες έπεσε με δύναμη πάνω στον συμπατριώτη του και με… βολέ σταμάτησε την αντεπίθεση των Πειραιωτών. Ένα αντιαθλητικό χτύπημα από τον μέσο της ΑΕΚ, με τον Λετονό διαιτητή και τον Πορτογάλο VARίστα, όμως να χαρίζουν την κόκκινη κάρτα στον Αντρέ Σιμόες και τον άσο της Ενωσης να τιμωρείται με κίτρινη.

Στα εναπομείναντα λεπτά οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποια αξιόλογη φάση, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με το σκορ στο 0-0.

Αλλαγές από τους δύο προπονητές

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, οι δύο προπονητές προχώρησαν σε αλλαγές. Συγκεκριμένα, ο Πέδρο Μαρτίνς έριξε στον αγωνιστικό χώρο τους Φορτούνη και Καμαρά αντί των Μασούρα και Τιάγκο Σίλβα, ενώ από την άλλη ο Μάσιμο Καρέρα έβαλε τον Ολιβέιρα στη θέση του Ανσαριφάρντ.

Ευκαιρία με τον Ελ Αραμπί

Η είσοδος του Φορτούνη «γλύκανε» το παιχνίδι του Ολυμπιακού, με τους Πειραιώτες να έχουν καλύτερη εικόνα και στο 52’ να ρίχνουν… προειδοποιητική βολή με τον Ελ Αραμπί. Ο Βρουσάι με ωραίο τακουνάκι βρήκε τον Εμβιλά στην αριστερά πλευρά, ο Γάλλος «μαέστρος» έκανε το γύρισμα στο ύψος τους πέναλτι, αλλά ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί δεν βρήκε την μπάλα όπως θα ήθελε και την έστειλε ψηλά άουτ.

Γκολ από τον Βρουσάι και 0-1!

Ο,τι δεν κατάφερε ο Μαροκινός, το έκανε στο 57’ ο Μάριος Βρουσάι! Ο Μπουχαλάκης είδε την κίνηση του Βρουσάι στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, του πέρασε την μπάλα και ο νεαρός μεσοεπιθετικός με διαγώνιο σουτ, νίκησε τον Τσιντώτα και έκανε το 1-0 για τους Πειραιώτες. Το τέρμα αρχικά ακυρώθηκε για οφσάιντ, καθώς ο βοηθός είχε σηκώσει τη σημαία του, ωστόσο, μετά τη χρήση του VAR το γκολ του 22χρονου άσου μέτρησε και ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στο ΟΑΚΑ!

Μετά το 0-1 η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει και στο 63’ απείλησε με τον Κρίσισιτς. Ο Λιβάι Γκαρσία εκτέλεσε το φάουλ που είχαν κερδίσει οι γηπεδούχοι, οι αμυντικοί του Ολυμπιακού απομάκρυναν, η μπάλα στρώθηκε στον Κρίσισιτς, αυτός σούταρε δυνατά, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά αουτ.

Δύο ευκαιρίες για τον Ολυμπιακό

Στο 67’ και στο 68’ ο Ολυμπιακός έφτασε δύο φορές κοντά στο 2-0, αλλά τόσο ο Ελ Αραμπί όσο και ο Φορτούνης, δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του Τσιντώτα. Στην πρώτη περίπτωση, ο Φορτούνης έκανε τρομέρη κάθετη πάσα στον Χολέμπας, αυτός γύρισε στην μικρή περιοχή στον Ελ Αραμπί, αλλά ο Μαροκινός δεν κατάφερε να βρει την μπάλα όπως θα ήθελε και έχασε την ευκαιρία να σκοράρει.Στη δεύτερη περίπτωση ο Φορτούνης βρήκε χώρο έξω από τη μεγάλη περιοχή, έκανε το σουτ, έβαλε φάλτσα, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δοκάρι του Τσιντώτα.

Μεγάλη απόκρουση από τον Σα

Ενα λεπτό αργότερα ο Ζοσέ Σα είπε «όχι» στον Μάνταλο και κράτησε το μηδέν. Ο αρχηγός της ΑΕΚ σούταρε δυνατά από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά ο κίπερ του Ολυμπιακού έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε με δυσκολία σε κόρνερ.

Αλλαγές ο Καρέρα, ισοφάρισε ο Σιμόες

Στο 71’ ο Μάσιμο Καρέρα έκανε τρεις αλλαγές, βάζοντας στο παιχνίδι τους Σάκχοφ, Τάνκοβιτς και Παουλίνιο αντί των Κρίστισιτς, Λιβάγια και Μπακάκη.

Τα λεπτά κυλούσαν, με την ΑΕΚ να προσπαθεί να βρει το γκολ της ισοφάρισης, το οποίο τελικά κατάφερε να πετύχει στο 80’ με τον Σιμόες! Ο Λιβάι Γκαρσία εκτέλεσε το κόρνερ που είχαν κερδίσει οι Κιτρινόμαυροι, η μπάλα πέρασε από όλους, έφτασε στο δεύτερο δοκάρι και ο Σιμόες με κεφαλιά έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Ενα γκολ, στο οποίο ευθύνεται ο Σα, που άφησε την μπάλα να περάσει από μπροστά του και δεν βγήκε να μπλοκάρει. Η Ενωση κατάφερε να ισοφαρίσει, με τον Πορτογάλο μέσο.

«Ροντέο» και συγκλονιστικό φινάλε

Μετά το γκολ της ΑΕΚ ο Πέδρο Μαρτίνς προχώρησε σε αλλαγή, βάζοντας τον Λαζάρ Ραντζέλοβιτς αντί του Βρουσάι. Ο Πορτογάλος «φρέσκαρε» την επίθεσή του με τον Σέρβο, που είχε πετύχει το χρυσό γκολ στον τελικό του Κυπέλλου. Στο 89’ η ομάδα του Πειραιά σκόραρε με τον Ελ Αραμπί, αλλά το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ.

Στα τελευταία λεπτά το παιχνίδι έγινε… ροντέο, με τις δύο ομάδες να χάνουν από μία μεγάλη ευκαιρία. Αρχικά η ΑΕΚ στο 90’, όταν ο Λιβάι Γκαρσία μπήκε στην περιοχή του Σα, έκανε το γύρισμα στο ύψος του πέναλτι, όπου βρισκόταν ο Τάνκοβιτς, αλλά το σουτ του Σουηδού μεσοεπιθετικού έφυγε΄αουτ.

Στην τελευταία φάση του παιχνιδιού παραλίγο ο Ολυμπιακός να σκοράρει με τον Γιαν Εμβιλά! Ο Φορτούνης εκτέλεσε το κόρνερ που είχαν κερδίσει οι Ερυθρόλευκοι, ο Γάλλος πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Τσιντώτας ήταν στην κατάλληλη θέση και απέκρουσε ενστικτωδώς, με το 1-1 να παραμένει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Λετονού διαιτητή.

Το δεκάρι: Ο Φορτούνης μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και βελτίωσε πολύ το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Παρά τον τραγικό αγωνιστικό χώρο, πήρε προσπάθειες και έφτιαξε φάσεις. Ηταν μόνιμος-κίνδυνος για την εστία του Τσιντώτα, με τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να δυσκολεύονται πολύ στο μαρκάρισμά του.

Το κλειδί: Οι χαμένες ευκαιρίες του Ολυμπιακού μετά το 1-0. Οι Ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να είχαν κάνει το 2-0 και να είχαν «κλειδώσει» τη νίκη. Δεν μπήκε η μπάλα όμως, με την ΑΕΚ να βρίσκει στο 80’ τελικά το γκολ της ισοφάρισης με τον Σιμόες.

Γιατί κόουτς: Τόσο ο Πέδρο Μαρτίνς όσο και ο Μάσιμο Καρέρα το έψαξαν καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Ο Πορτογάλος με τις αλλαγές των Φορτούνη και Καμαρά, αρχικά και του Ραντζέλοβιτς στη συνέχεια. Ο Ιταλός με την αλλαγή του Ολιβέιρα και τις άλλες τρεις στο 70’. Η… παρτίδα τελικά έληξε ισόπαλη, με τις δύο ομάδες να παίρνουν από έναν βαθμό.

Στον πάγκο: Τραγικός ο αγωνιστικός χώρος του ΟΑΚΑ. Οι δύο ομάδες δεν μπορούσαν να αλλάξουν δεύτερη μπαλιά. Δεν βοήθησε να γίνει ένα καλό ντέρμπι. Σε κάθε μονομαχία έφευγαν κομμάτια από το χορτάρι. Ολα αυτά στο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας…

ΑΕΚ (Μ. Καρέρα): Τσιντώτας, Μπακάκης (71’ Παουλίνιο), Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου, Λόπες (86’ Ινσούα), Κρίστισιτς (70’ Σάκχοφ), Σιμόες, Γκαρσία, Μάνταλος, Λιβάγια (71’ Τάνκοβιτς), Ανσαριφάρντ (46’ Ολιβέιρα)

Ολυμπιακός (Π. Μαρτίνς): Σα, Ραφίνια, Σεμέντο, Σισέ, Χολέμπας, Εμβιλά, Τιάγκο (46’ Καμαρά), Μπουχαλάκης, Μασούρας (46’ Φορτούνης), Βρουσάι (82’ Ρατζέλοβιτς), Ελ Αραμπί