Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών της Eλληνικής Eπανάστασης

Μελβούρνη.- Η Εθνική Επιτροπή για τη διοργάνωση των εορτασμών με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, δημοσίευσε την προκαταρκτική μορφή του Προγράμματος των εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη να πραγματοποιούνται. Πολύ σύντομα θα ακολουθήσει το Τελικό Πρόγραμμα, δίγλωσσο, τόσο σε ηλεκτρονική, όσο και σε έντυπη μορφή. Η έντυπη μορφή, μάλιστα, θα έχει τον χαρακτήρα επετειακής έκδοσης (booklet), φιλοτεχνημένης και συλλεκτικής.

Οι κύριες εκδηλώσεις του Προγράμματος για τους εορτασμούς του 2021 είναι παναυστραλιανής εμβέλειας.

Μεταξύ των εκδηλώσεων και λοιπών δράσεων περιλαμβάνονται τα αποκαλυπτήρια πέντε Μνημείων σε όλη την Ήπειρο, η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση και το Εθνικό Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τα οποία θα έχουν θέμα και σύνθημα το «Υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Παράλληλα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα: η κοπή ειδικού συλλεκτικού νομίσματος, η κυκλοφορία επετειακής σειράς γραμματοσήμων από την Αυστραλιανή Πολιτεία, μεγάλος αριθμός διαλέξεων και ομιλιών σε όλα τα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας, συμπόσια και συνέδρια, συναυλίες και κονσέρτα, παρελάσεις, σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις ενοριών και εθνοτοπικών συλλόγων, προβολές ταινιών, παραγωγή ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, παραδοσιακής φορεσιάς, εκπαιδευτικών τεκμηρίων και παλαιών αντικειμένων, δεντροφυτεύσεις και χοροεσπερίδες, διαγωνισμοί, θεατρικές παραστάσεις και, τέλος, επετειακές εκδόσεις. Επίσης, σε όλη την Αυστραλία θα γίνουν επτά συνολικά πολυαρχιερατικές Θείες Λειτουργίες, μία σε κάθε Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, προς διατράνωση του εκκλησιοκεντρικού χαρακτήρα του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Επιτροπή για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση συνεστήθη από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο και σε αυτήν ανήκουν αντιπροσωπευτικά μέλη από όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας.

Τόσο ο Πρόεδρος της Επιστροπής, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, όσο και τα λοιπά μέλη αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους εκείνους τους φορείς (Ενορίες, Κοινότητες, Συλλόγους, Αδελφότητες, Οργανισμούς, Σχολεία, Ευαγή Ιδρύματα κ.ά.), που με τη συνεργασία τους επιτρέπουν στην Ομογένεια να παρουσιάσει στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία μία ενιαία, περιεκτική και συνεκτική παρουσία υπό την αιγίδα της τοπικής Εκκλησίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, και προς έπαινο και τιμή των προγόνων τους.

Μς στοιχεία από neoskosmos.com