Σύντομος απολογισμός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο

Σε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της μέχρι σήμερα δράσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από της ενθρονίσεως του, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Όπως, μεταξύ άλλων, είπε:

<<κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε 45 εκατ. δολάρια για τη ‘’διάσωση” του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, του εθνικού προσκυνήματος στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, και να αρχίσουμε εκ νέου την ανοικοδόμηση του, ένα διόλου μικρό επίτευγμα σε αυτούς τους καιρούς. Πολλές και ευγνώμονες ευχαριστίες, συνέχισε, οφείλονται στους Φίλους του Αγίου Νικολάου για τη γενναιοδωρία τους και την ηγεσία τους και ιδιαίτερα στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο για τον καθοριστικό και κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό το ιερό έργο. Ας μην ξεχνάμε, επισήμανε, ότι εν μέσω αυτής της πανδημίας το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού βρίσκονται στην πιο σταθερή κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών, λειτουργούν αποτελεσματικά και έχουν ανακτήσει τις σχετικές εκπαιδευτικές τους πιστοποιήσεις, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του νέου προέδρου Γιώργου Καντώνη, του Συμβουλίου Επιτρόπων, του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης, πρόσθεσε, ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω της πανδημίας η Αρχιεπισκοπή Αμερικής μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα που είχαν ανακύψει σχετικά με το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό πρόγραμμα των κληρικών και να αρχίσει να επουλώνει αυτό το βαθύ τραύμα στην καρδιά των κληρικών.

Ακόμη, υπογράμμισε, σε αυτήν την κρίση καταφέραμε να συγκαλέσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας τη μεγαλύτερη σε αριθμό αντιπροσώπων Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι πιστοί της Αρχιεπισκοπής μας είναι αφοσιωμένοι σε αυτήν και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ιερές παραδόσεις μας. Ταυτόχρονα, η Αρχιεπισκοπή μας, είπε, εμπλουτίστηκε με τρεις νέους βοηθούς επισκόπους υψηλού επιπέδου και ήθους>>.