Η Χριστουγεννιάτικη εκπομπή προς την Ομογένεια

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η εορταστική εκπομπή της ERT World, με την σύμπραξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού  (ΓΓΔΔ&ΑΕ),  πρωτοβουλία του ΓΓ Ιωάννη Χρυσουλάκη, στην οποία συμμετείχαν νεαροί ομογενείς από όλο τον κόσμο, σημείωσε μεγάλη ακροαματικότητα που, κατά τις πληροφορίες, ξεπέρασε τις 100.000 θεάσεις. Μεταδόθηκε τηλεοπτικά, μέσω της ERTworld,  το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και επαναλήφθηκε την Κυριακή, 27.τ.μ. Επίσης μεταδόθηκε και ραδιοφωνικά μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

Την εκπομπή της Γενικής Γραμματείας υποδέχθηκαν οι ομογενείς σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη συγκίνηση. Τίτλος της εκπομπής «Χριστούγεννα όπου υπάρχουν Έλληνες». Πραγματοποιήθηκαν συνδέσεις με 30 κράτη σε όλες τις ηπείρους, με περισσότερα από 70 σχολεία, με ομογενείς Υπουργούς, Δημάρχους, Βουλευτές , Γερουσιαστές αλλά και ατομικά με περισσότερους από 1000 μικρούς ομογενείς για να ακουστούν κάλαντα, ευχές και τραγούδια.

Για την επιτυχία της εκπομπής συνεργάστηκαν πολλά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της ERT World, με τον Διευθυντή της Κώστα Μαχαίρα, ενώ συνέβαλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Η εκπομπή, παρά τις όποιες τεχνικές ή οργανωτικές αδυναμίες της, που σε ένα βαθμό είναι αναπόφευκτες, προκάλεσε αίσθημα ευφορίας στους Απόδημους που εν μέσω κοινωνικού αποκλεισμού τους,  λόγω  Κορωναϊού, ένιωσαν να ενώνονται και να συνεορτάζουν με συμπατριώτες τους από κάθε γωνιά του πλανήτη και από την πατρίδα, και κατέλειπε στην ομογένεια μία εξόχως ευχάριστη ανάμνηση.

Αυτός είναι ο ρόλος, άλλωστε, της ERT World. Έχουμε ξαναγράψει και θα το επαναλάβουμε και τώρα, έστω και εάν φοβόμαστε μήπως παρεξηγηθούν οι προθέσεις μας λόγω της προσωπικής συνεργασίας που είχαμε την περίοδο 2007-2012 με την ERT World και της συμμετοχής μας, με άλλους εκλεκτούς συναδέλφους, στις εκπομπές προς την Ομογένεια, «Οδύσσεια» και «Εδώ Αθήνα». Είναι ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΘΟΣ  η διακοπή των δορυφορικών εκπομπών προς τον Απόδημο Ελληνισμό. Το κενό δεν μπορούν να καλύψουν τα όποια ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν πρόγραμμα δορυφορικά. Άλλος ο ρόλος της ΕΡΤ, άλλης δομής τα προγράμματά της προς την ομογένεια και άλλα, εντελώς διαφορετικής κατεύθυνσης τα προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών.

Γι αυτό και οι απόδημοι, σε κάθε επαφή τους με δημόσιους φορείς, αναφέρονται και σημειώνουν την έλλειψη που αισθάνονται από την διακοπή των εκπομπών της ΕΡΤ προς την ομογένεια. Ζητούν δε την επανέναρξη των εκπομπών, αδιαφορώντας για τα αίτια που προκάλεσαν τη διακοπή τους ή που δεν επέτρεψαν, ενδεχομένως, την επανάληψή τους στην νέα εποχή της ΕΡΤ.

Τα προβλήματα είναι για να επιλύονται. Εκείνο που μένει απαρασάλευτο, είναι η ανάγκη. Εάν οι  κυβερνήτες και οι ιθύνοντες συναισθανθούν την πολυεπίπεδη και πολυσχιδή ανάγκη η ομογένεια να ενημερώνεται πάνω στα παντοία θέματα (από τα εθνικά μέχρι τα απλά φοροτεχνικά) και πάνω στις εκκρεμότητες που γενικά έχει με το ελληνικό δημόσιο, εάν αντιληφθούν την εκ του Συντάγματος υποχρέωση «Το Κράτος να μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα πατρίδα» (Άρθρο 108 παρ.1) τότε τα προβλήματα, όσο σοβαρά και εάν τυχόν είναι, επιλύονται. Και οι λεπτομέρειες ρυθμίζονται. Αρκεί να κινηθούν τα γρανάζια…

Οι –κατά το Σύνταγμα-  Απόδημοι Έλληνες, και όχι Έλληνες της διασποράς, έχουν ανάγκη από καθιερωμένες εξειδικευμένες εκπομπές της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΡΤ (ERT World).  Μιλάμε για την ανάγκη τουλάχιστον 5.5 εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν εκτός Επικράτειας!  Και η ανάγκη αυτή δεν καλύπτεται από την όποια  -καλοδεχούμενη και άξια επαίνων- ευκαιριακή εορταστική πρωτοβουλία του α΄ ή του  β΄ Γενικού Γραμματέα, Διευθυντή της ΕΡΤ ή οποιουδήποτε άλλου αρμοδίου.

Ελπίζουμε, εν κατακλείδι, την ανάγκη να μην την «ανακαλύψουν» οι επαΐοντες την …προεκλογική περίοδο! Γιατί τότε “θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι”! (σ.σ. τίτλος γελοιογραφίας του Φωκίωνα Δημητριάδη).