Έρχεται το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι

Από τον Μάιο 2021 θα αποδίδεται σταδιακά  στους επισκέπτες το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στο Μοναστηράκι, δήλωσε  η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε από κοινού με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Η αποκατάσταση των κτηρίων που συνθέτουν το συγκρότημα των 18 κτηρίων, που συναποτελούν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε οριστικά το 2018 με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007-2013. Ως συνεχιζόμενο έργο εντάχθηκε, το 2015, η υλοποίηση της έκθεσης του Μουσείου.

Στην αυτοψία διαπιστώθηκε ότι σε κάποια από τα κτήρια του συγκροτήματος είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρων, προκειμένου οι εκθεσιακοί χώροι να καταστούν περισσότερο προσβάσιμοι στα ΑμεΑ. Η προσβασιμότητα των πολιτιστικών υποδομών στο σύνολο των πολιτών είναι μία εκ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σήμερα.

Από τον Μάϊο προγραμματίζεται να αποδοθούν στο κοινό το Τζαμί Τζισταράκη, το κτήριο Κ, το κτήριο Γ (1+2) και το κτήριο Ε.

Σ’υμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, στο Τζαμί θα παρουσιάζεται η ιστορία του Μουσείου, από την ίδρυσή του, το 1918, με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από το σύνολο των Συλλογών του Μουσείου.

Το κτήριο Κ θα ανοίξει την πύλη του με την φιλοξενία της πρώτης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου αφιερωμένης στην επέτειο των 200 χρόνων.

Το κτήριο Γ1 θα φιλοξενεί την έκθεση για την ταυτότητα των Ελλήνων, ενώ στο Γ2 θα παρουσιάζεται η ιστορία της Πλάκας και  του οικοδομικού τετραγώνου που συγκροτεί το Μουσείο.

Στο κτήριο Ε, αφιερωμένο στην ψυχαγωγία της εποχής, θα παρουσιάζεται η μεγάλη συλλογή του Μουσείου από φιγούρες του Θεάτρου Σκιών.

Στα κτήρια αυτά έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προθηκών, ενώ  μέχρι το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Ως το τέλος Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του εσωτερικού του εκκλησιδίου του Αγίου Ελισσαίου. Η μελέτη για την παρουσίαση των ψηφιακών εκθεμάτων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η εισαγωγή της στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μεταφορά των υπηρεσιών του Μουσείου στα δυο κτήρια διοίκησης, όπως έχει προβλεφθεί.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «έχουμε πει πολλές φορές ότι τα 18 κτήρια, τα οποία απαλλοτριώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και τα οποία αποκαταστάθηκαν, προκειμένου να φιλοξενήσουν τις Συλλογές του Μουσείου, είναι μία πολύ σημαντική προσφορά στη χώρα, αλλά και μία μοναδική παρουσία, στην Αθήνα και στην Πλάκα, που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Τα 18 κτήρια συναποτελούν  μία γειτονιά της Αθήνας, έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη στο τέλος του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα, με πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης, η οποία, στην πραγματικότητα,  αναβιώνει μέσα από τις εκθέσεις και τις συλλογές του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο απασχολεί το Υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια τόσο στην προηγούμενη  όσο και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Ο στόχος μας είναι το Μουσείο να αποδίδεται σταδιακά στο κοινό, αρχής γενομένης από το Μάιο του 2021, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή στο τέλος του 2023. Στο συγκρότημα περιλαμβάνεται το εκκλησίδιο του Αγίου Ελισσαίου, συνδεδεμένου με την παρουσία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εδώ ανάμεσα στα κτήρια ήταν το σπίτι του Νικολάου Πλανά, ενώ η οικία Δραγούμη είναι ένα από τα δεσπόζοντα κτήρια του συγκροτήματος. Είμαι βέβαιη ότι  η λειτουργία του Μουσείου θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό  γεγονός που θα ανανεώσει το ενδιαφέρον για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο».

Ο περιφερειάρχης Γιώργος  Πατούλης δήλωσε  ότι «είναι μεγάλη η χαρά, αλλά και η ικανοποίηση, όταν διαπιστώνουμε την πορεία υλοποίησης ενός σημαντικού έργου όπως είναι αυτό του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, η Α’ Φάση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και η Β Φάση του χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής δημόσιας δαπάνης 14.000.000 € περίπου, που ολοκληρώνεται σταδιακά προκειμένου να ανοίξει τις πόρτες του, στο ευρύ κοινό, εντός του 2021».