ΠΑΟΚ: Ο Γκαρσία προσφέρει μία τελευταία ευκαιρία στον Ουάρντα

Ο ΠΑΟΚ την νέα χρονιά θα παίξει το χαρτί του Γκαρσία. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτεί ο Ουρουγουανός προπονητής κατάλληλος για να χτίσει πάνω του μία ομάδα ικανή να κατακτήσει τίτλους ο σύλλογος.

Ο σύλλογος στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη ζει τις χρυσές του μέρες, έχει ανέβει ως μέγεθος, είναι μόνιμος διεκδικητής των εγχώριων τίτλων, όμως το 2020 παρέδωσε τα σκήπτρα στον Ολυμπιακό. Προερχόταν από αήττητο πρωτάθλημα και από τρεις συνεχόμενες χρονιές που κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδος. Η επιλογή Φερέιρα δεν βγήκε και η μεγάλη ελπίδα πλέον για να γυρίσει η κατάσταση ακούει στο όνομα του Πάμπλο Γκαρσία.

Ο Γκαρσία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοίχημα για τον σύλλογο. Είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο, μία προσωπικότητα αγαπητή, που μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο, τους ποδοσφαιριστές και κάτι που είναι πολύ σημαντικό, είναι η αγάπη που του έχει ο κόσμος, η οποία μπορεί να αντέξει κραδασμούς και μέχρις ενός σημείου αρνητικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό και δύσκολο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο προπονητής να μην είναι αναλώσιμος και να μπορεί να αντέξει κάποιες αποτυχίες. Η αγάπη που έχει ο κόσμος προς το πρόσωπο του, του προσφέρει πίστωση χρόνου.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟΥΣ

Όσο αγαπητός όμως και αν είναι ο Πάμπλό Γκαρσία, η θέση του προπονητή είναι σκληρή και τα άσχημα αποτελέσματα δημιουργούν φθορά. Το 2021, λοιπόν, θα πρέπει να αποδείξει πως είναι ικανός να οδηγήσει τον σύλλογο σε επιτυχίες.

Ο ίδιος παρέλαβε την ομάδα σε ένα αγωνιστικό επίπεδο που απέχει σημαντικά από αυτό του άμεσου ανταγωνιστή του. Πέρυσι δεν μπόρεσε να είναι πραγματικός διεκδικητής των εγχώριων τίτλων και έχει αρκετά χρόνια η ομάδα να φέρει κάποια σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία.

Το γεγονός αυτό δίνει στον Πάμπλο περιθώριο επιτυχίας. Το 2020 έκλεισε σε απόσταση πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό. Ο πρώτος του στόχος θα πρέπει να είναι να μην επιτρέψει και φέτος τα playoffs να γίνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διεκπειραιωτική διαδικασία για τους ερυθρόλευκους και φυσικά είναι σημαντικό να κατακτήσει ξανά έναν τίτλο.

Ο σύλλογος, άλλωστε, δεν έχει κατακτήσει τίτλους ανάλογους με το πραγματικό του μέγεθος και την επιρροή που έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην εποχή Σαββίδη τρέχει τα δικά του χρυσά χρόνια και ο κόσμος διψά για να ζήσει επιτυχίες και κερδισμένους τίτλους.

Αναφέρω πρώτα τη λέξη “διεκδικητής” διότι πέρυσι δεν ήταν και ο Ολυμπιακός το πλεονέκτημα του το έχτισε με δουλειά σε βάθος χρόνου, κάτι που δεν είναι εύκολο να νικηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει, λοιπόν, και η δουλειά του Πάμπλο να πάρει τον χρόνο της.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΥΑΡΝΤΑ

Η απόφαση του συλλόγου να δώσει μία ευκαιρία στον Ουάρντα δείχνει το πόσο πολύ πιστεύει ο Πάμπλο Γκαρσία στον εαυτό του. Τις προπονητικές του γνώσεις, κι αν είναι ικανός να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα θα τις δούμε σε βάθος χρόνου. Αυτό που δεν γίνεται να αμφισβητηθεί είναι ο χαρακτήρας του. Η ισχυρή προσωπικότητα που διαθέτει. Ο ίδιος γνωρίζει πως δεν μπορεί να του κουνηθεί κανένας Ουάρντα και από την στιγμή που ο Αιγύπτιος έχει προσόντα που χρειάζονται να μπουν στο ρόστερ του, δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε δεύτερες σκέψεις.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται μεσοεπιθετική ποιότητα κι ο Αιγύπτιος είναι ξεκάθαρο πως έχει ποιότητα που του επιτρέπει στο γήπεδο να αγωνιστεί σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στο δικό μας ποδόσφαιρο. Μπορεί να έχει την μπάλα στα πόδια του και σε οργανωμένη άμυνα να δημιουργήσει συνθήκες για να μπει η μπάλα επικίνδυνα στην αντίπαλη περιοχή ακόμα και να ακινητοποιήσει την αντίπαλη άμυνα με μία του απόφαση.

Έχει όμως σοβαρά θέματα ο χαρακτήρας του που δεν του έχουν επιτρέψει να βρει τον ρόλο του στο υψηλό επίπεδο. Δεν μπορεί να πειθαρχήσει και να ανταποκριθεί σε έναν ειδικό ρόλο. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τον ίδιο όταν πρέπει να λειτουργήσει ως συμπληρωματικός και να χρησιμοποιείται όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Του είναι λοιπόν πιο εύκολο να κατέβει σημαντικά επίπεδο για να είναι ο ηγέτης σε μία κατώτερη ομάδα που θα του παρέχει ελευθερίες.

ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΧΑΦ

Στον ΠΑΟΚ ξεκάθαρος χώρος για έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή υπάρχει στη θέση του επιτελικού χαφ. Η αποχώρηση του Πέλκα, το μόνιμο ντεφορμάρισμα του Μπίσεσεβαρ και η μέχρις στιγμής παρουσία του Μουργκ που δείχνει πως δεν μπορεί να έχει διάρκεια και μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι κάνει επιτακτική την ανάγκη να μπει στο ρόστερ ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής που να μπορεί να κρατά την μπάλα ψηλά και να βοηθά στην τελική δημιουργία.

Ο Ουάρντα, πάντως, τον περισσότερο χρόνο τον περνά στα αριστερά. Είναι περισσότερο ένας δημιουργικός εξτρέμ πάρα ένας επιτελικός χαφ. Υπάρχει πάντως ένα κενό σε αυτόν τον χώρο και θα είναι πολύ σημαντικό και για τον ίδιο και για τον ΠΑΟΚ να αποδειχτεί πως -τουλάχιστον σε ένα ποσοστό αγώνων- είναι ικανός για να καλύψει την θέση του επιτελικού χαφ σε ένα δημιουργικό 4-2-3-1.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ

Στις παραλλαγές του 4-3-3 που παίζει ο ΠΑΟΚ σε σημαντικό βαθμό στηρίζεται στους δύο ακραίους επιθετικούς, Ζίβκοβιτς και Τζόλη. Αμφότεροι παίζουν στην πλευρά με ανάποδο πόδι, έχουν σαν όπλο την αποτελεσματικότητα και τις καλές τελικές επιλογές. Δεν παίρνουν, όμως, ούτε το στήριγμα και τις βοήθειες από τον σέντερ φορ, ούτε τις βοήθειες από την δημιουργία από τον άξονα. Ο Ουάρντα δεν είναι ούτε καθαρός επιτελικός χαφ ούτε φυσικά φορ. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως όταν η ομάδα θα χρειάζεται πιο επιθετικά σχήματα, με διάφορα τρικ από τον Γκαρσία θα μπορέσει να βοηθήσει η ταυτόχρονη συμμετοχή των Ζίβκοβιτς, Τζόλη, Ουάρντα για να γίνει πολύ πιο απειλητικό το παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Ακόμα και με την κλασική χρησιμοποίηση του, δηλαδή να παίρνει τη θέση ενός εκ των δύο ακραίων επιθετικών, ο Ουάρντα μπορεί να προσφέρει κάτι που λείπει πολύ από το φετινό ρόστερ. Να γίνει ο ποδοσφαιριστής που θα ακουμπά την μπάλα με ασφάλεια σε ψηλά μέτρα και θα έχει την ικανότητα για να αξιοποιήσει τις κινήσεις των συμπαικτών του. Να φτιάχνει συνεργασίες στα αριστερά με τον Γιαννούλη και για το χρονικό διάστημα που θα αγωνίζεται να κάνει μία πολύ δυνατή πλευρά στο δημιουργικό κομμάτι που θα φέρνει με μεγάλη συχνότητα την μπάλα στα περιοχή. Παράλληλα, θα βοηθά τον φορ, τον ποδοσφαιριστή από τον άξονα που θα πατάει την αντίπαλη περιοχή και φυσικά είτε τον Ζίβκοβιτς είτε τον Τζόλη που θα παίζουν στην απέναντι πλευρά να έρθουν σε καθαρές τελικές.

ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ

Ασφαλώς και όταν μιλάμε για τον αυτοκαταστροφικό Ουάρντα δεν γίνεται να εστιάσουμε αποκλειστικά στις ποδοσφαιρικές του δυνατότητες. Πρόκειται για έναν χαρισματικό ποδοσφαιριστή που δεν μπορεί να βάλει σε μία σειρά τις προτεραιότητες του και μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα. Ο Πάμπλο Γκαρσία ένα από τα πλεονεκτήματα που θα προσπαθήσει να βγάλει σαν προπονητής είναι πως έχει την προσωπικότητα να επιβληθεί στα αποδυτήρια.

Διαθέτει το ειδικό βάρος για να τιθασεύσει ή σε κάθε περίπτωση να μην φοβηθεί να αξιοποιήσει τα προσόντα ενός χαρισματικού ποδοσφαιριστή λόγω του δύσκολου χαρακτήρα του. Η ιδιοσυγκρασία του Γκαρσία επιτρέπει στον ΠΑΟΚ να πάρει το ρίσκο με τον Ουάρντα και ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθεί.