Τέσσερα γιορτινά ραντεβού για την Πρωτοχρονιά

Φωτογραφία: Gumbo Ya Ya & Sugahspank

Σόου πυροτεχνημάτων, μουσική, τραγούδι και χορός,έδωσαν διαδικτυακό και τηλεοπτικό ραντεβού λίγο πριν από τα μεσάνυχτα για την υποδοχή της νέας χρονιάς απευθείας από το ΚΠΙΣΝ.

Και για την επομένη, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, αφού θα έχουμε αφήσει τον παλιό τον χρόνο, τρεις μοναδικές μουσικές εμπειρίες: Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης -χωρίς κοινό, αλλά με μία έκπληξη-, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Τσαϊκόφσκι από τη Μόσχα και η προβολή της μοναδικής συναυλίας του Λεωνίδα Καβάκου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, από το Φεστιβάλ Αθηνών.

ΚΠΙΣΝ: Υποδοχή του νέου χρόνου με κάλαντα, πυροτεχνήματα, μουσική και χορό

Νίκος Καρανικόλας

Το KΠΙΣΝ υποδέχεται το νέο έτος με ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω live streaming (από την ιστοσελίδα του snfcc.org, τη σελίδα του στο Facebook και το κανάλι του στο YouTube), αλλά και ζωντανά από την ΕΡΤ2. Οικοδέσποινα θα είναι η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 22.30 με ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η ΕΛΣ θα παρουσιάσει αποσπάσματα από έργα όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και συμφωνικής μουσικής, καθώς και χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα.

Από την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ως την Εναλλακτική Σκηνή και τις αίθουσες των δοκιμών, η Ορχήστρα, το Μπαλέτο, οι διακεκριμένοι σολίστ, αλλά και το ΜεῙΖοΝ Ensemble και οι chórεs θα προσφέρουν ένα εορταστικό ταξίδι με σταθμούς στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της «Μποέμ», στον πολύχρωμο κόσμο του «Δον Κιχώτη», στο χριστουγεννιάτικο ξημέρωμα από το «Δαχτυλίδι της μάνας», αλλά και στα βιεννέζικα βαλς της «Εύθυμης Χήρας» και στον «Μακεδονικό χορό» του Σκαλκώτα.

Τα μεσάνυχτα θα αρχίσει και το φαντασμαγορικό σόου των πυροτεχνημάτων και των Σιντριβανιών στο Κανάλι.

Για τη συνέχεια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάσημα μιούζικαλ του Μπροντγουέι που αναβιώνουν από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Οι Gumbo YaYa με τη Sugahspank! θα μας παρασύρουν με τους ήχους των jazz & blues της Νέας Ορλεάνης και ο Palov θα μας ξεσηκώνει με ένα DJ set αφιερωμένο στις μουσικές της Καραϊβικής.

Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

ASSOCIATED PRESS

Ανήμερα Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο, η ΕΡΤ 1 (και το Τρίτο Πρόγραμμα) θα μεταδώσουν ζωντανά, στις 12:15 το μεσημέρι, από το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία εφέτος λόγω πανδημίας, πραγματοποιείται χωρίς κοινό, καθώς μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2021 απαγορεύονται στη χώρα οι συναυλίες παρουσία κοινού.

ASSOCIATED PRESS

Στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο διάσημος Ιταλός μαέστρος Ρικάρντο Μούτι, η σχέση του οποίου με την Ορχήστρα μετράει πέντε δεκαετίες: Είχε διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι η έκτη φορά.

Τη συναυλία μεταδίδουν κάθε χρόνο περισσότερα από 90 δίκτυα, μεταξύ αυτών το BBC και το PBS και παρακολουθούν πάνω από 95 εκατ. τηλεθεατές και ακροατές από όλον τον κόσμο.

Όσο για την εύλογη απορία, πώς είναι δυνατόν να δοθεί η διασημότερη εορταστική συναυλία του έτους, χωρίς τα θερμά, ρυθμικά χειροκροτήματα του κοινού, που κατά παράδοση δονούν τη «Χρυσοποίκιλτη αίθουσα», η απάντηση είναι ότι χειροκροτήματα θα ακουστούν.

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, οι διοργανωτές έδωσαν τη δυνατότητα στους πιστούς θαυμαστές της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας να είναι παρόντες από απόσταση, χειροκροτώντας μέσα από τα τάμπλετ, τα smartphone και τους υπολογιστές τους (έχοντας κάνει online εγγραφή).

Το χειροκρότημα αυτό, από όλα τα μήκη και πλάτη, θα ηχήσει την ώρα της συναυλίας, έτσι ώστε όλοι, μουσικοί και κοινό, να μοιραστούν τη χαρά της μουσικής και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίον μάς ενώνει.

Προβολή της συναυλίας του Λεωνίδα Καβάκου στην Επίδαυρο

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσφέρει για 48 ώρες την προβολή μιας μοναδικής συναυλίας, που έμεινε αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν στην Επίδαυρο.

Η κατανυκτική συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου, που στις 17 Ιουλίου στάθηκε μόνος τους στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου για να ερμηνεύσει έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ήταν μία εμβληματική στιγμή για τα 65 χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας του Φεστιβάλ.

Σε μια εποχή που χρειαζόμαστε συλλογικά την ανάταση, το Φεστιβάλ διασχίζει το 2020 χαρίζοντας στο κοινό αυτή τη μυσταγωγική στιγμή – σαν δώρο εξευμενισμού και ελπίδας για το 2021 που έρχεται.

Στις 17:00 το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς και για 48 ώρες, μέσα από τις οθόνες μας στο διαδικτυακό κανάλι στο YouTube: Greek Festival.

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Τσαϊκόφσκι από τη Μόσχα

Σε πλήρη σύνθεση, με 100 εξαίρετους μουσικούς, έχοντας στο πόντιουμ έναν ζωντανό μύθο της ρωσικής μουσικής σχολής, τον Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ, η Ορχήστρα που πήρε το όνομά της από το σπουδαίο Ρώσο συνθέτη, Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, θα μας καθηλώσει και on line.

Κάθε χρόνο στην Μόσχα και συγκεκριμένα στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας παρουσιάζεται η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία Grand Waltz.

Διάσημα βαλς του Τσαϊκόφσκι, αλλά και υπέροχα βαλς άλλων διάσημων συνθετών παρουσιάζονται από τη μεγάλη συμφωνική ορχήστρα της Μόσχας, σε 4 προβολές από 1-3 Ιανουαρίου 2021.

Το πρόγραμμα της συναυλίας που θα μεταδοθεί από το Christmas Theater onlineείναι ένας ύμνος στα ωραιότερα βαλς όλων των εποχών.

Μεταδόσεις

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021 στις 20.00

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021 στις 16.00

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021 στις 20.00

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021 στις 16.00

Κυριακή 3 Ιανιυαρίου 2021 στις 20.00

Τιμή κωδικού: 12 ευρώ

Πληροφορίες 211 77 01 700

Προπώληση κωδικών: 211 77 01 700, www.viva.grwww.christmastheater.gr

Πηγή:huffingtonpost.gr