Ήττα Τραμπ σε Γερουσία-Ισχύουν οι κυρώσεις

Η αμερικανική Γερουσία «ακύρωσε» το βέτο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον νόμο που αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και περιλαμβάνει πρόνοια για την επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία, για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο νόμος ψηφίστηκε και σε τριάντα ημέρες από την υπογραφή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεώνεται να επιβάλει 5 από τις 12 κυρώσεις του νόμου CAATSA στην κατοχική δύναμη.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ακύρωση του βέτου του προέδρου.

Για να καταστεί αυτό εφικτό απαιτούνταν οι ψήφοι ενισχυμένης πλειοψηφίας, συγκεκριμένα των 60 από τους 100 γερουσιαστές.

Η πλειοψηφία επιτεύχθηκε και έτσι θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους ο αμυντικός προϋπολογισμός για το επόμενος έτος ο οποίος περιλαμβάνει και τις κυρώσεις προς την Τουρκία για την αγορά των πυραύλων S-400.

Προβλέπονται ακόμη αυστηρές δεσμεύσεις για το πώς θα γίνει η άρση των κυρώσεων.

Ουσιαστικά, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει πίσω τους πυραύλους ή να μην τους χρησιμοποιήσει ώστε να ακυρωθούν οι κυρώσεις προς την χώρα.

Προηγήθηκε η απόρριψη του βέτο από την Βουλή των Αντιπροσώπων

Υπέρ της απόρριψης του βέτο που άσκησε ο ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και στο οποίο περιλαμβάνονται οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, τάχθηκε τις προηγούμενες ημέρες και η Βουλή των Αντιπροσώπων και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (322-87).

Απανωτά τα χτυπήματα για τον Τραμπ

Λίγες εβδομάδες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο.

 

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκαν πάνω από τα δύο τρίτα των παρόντων υπέρ του προϋπολογισμού αυτού, «παρά τις ενστάσεις του προέδρου», υπήρξε με άλλα λόγια η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείτο για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο στον National Defense Authorization Act (NDAA).

Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν δηλαδή όχι μόνο 212 Δημοκρατικοί, αλλά και 109 Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, κάτι που χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για τον απερχόμενο πρόεδρο και υπογραμμίζει τον διχασμό στο κόμμα του.

Η δεύτερη κατραπακιά ήρθε σήμερα, Παρασκευή, από τη Γερουσία.

Για την ιστορία ο Τραμπ έχει ασκήσει βέτο σε σχέδια νόμου 9 φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το Κογκρέσο μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να το ανατρέψει.

in.gr