«Ανοησίες ότι θέλουμε να παγιδέψουμε τις ΗΠΑ σε πόλεμο”

Ισραηλινός υπουργός απέρριψε σήμερα Κυριακή ως “ανοησίες” τις καταγγελίες του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ότι το Ισραήλ προσπαθεί να παγιδέψει τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον της χώρας του.

Το Ισραήλ είναι αυτό που πρέπει να είναι σε εγρήγορση για ενδεχόμενα ιρανικά πλήγματα κατά την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ στη Βαγδάτη, απάντησε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς (φωτό) στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές για τις συχνές επιθέσεις με ρουκέτες που σημειώνονται εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, περιλαμβανομένης μίας κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Καμία γνωστή φιλοϊρανική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

“Νέες πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι Ισραηλινοί προβοκάτορες σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, φέρνοντας τον απερχόμενο Τραμπ σε αδιέξοδο με ένα ψεύτικο casus belli”, έγραψε χθες Σάββατο ο Ζαρίφ στο Twitter.

“Πρόσεξε την παγίδα @realDonaldTrump. Οποιοδήποτε πυροτέχνημα θα έχει άσχημες επιπτώσεις, κυρίως εναντίον των κοινών σας φίλων”, πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Στάινιτς εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Ζαρίφ δείχνουν ότι το Ιράν, μετά τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, βρίσκεται “υπό πίεση, οικονομική πίεση και πίεση σε ό,τι αφορά την εθνική του ασφάλεια”.
“Ακούμε αυτές τις ανοησίες από τον Ζαρίφ, ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, πρόκειται πραγματικά για ανοησίες”, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

“Όμως από την άλλη πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι, ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το Ιράν έχει βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ, ότι αναζητεί αφορμές να επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ και γι’ αυτό πρέπει να (…) να είμαστε σε ύψιστο συναγερμό”, κατέληξε ο Στάινιτς.
Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού Τσίλι Τρόπερ, ο οποίος όπως και ο Στάινιτς συμμετέχει στο συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, επιβεβαίωσε μιλώντας στον Kan πληροφορίες του Τύπου ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τη δολοφονία Σολεϊμανί.

Όταν ρωτήθηκε για τα πιθανά αντίποινα που αναμένει το Ισραήλ από το Ιράν, ο Τρόπερ απάντησε: “Ουδέν σχόλιο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ