Ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-0 της ΑΕΚ

Έτσι ξεκίνησαν
Με 4-2-3-1 παρέταξε τους Πειραιώτες ο Πέδρο Μαρτίνς. Κάτω από τα δοκάρια ο Σα, με τους Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Χολέμπας στην άμυνα. Εμβιλά, Καμαρά στον άξονα, με τους Μπρούμα, Φορτούνη, Βρουσάι να αποτελούν τη μεσοεπιθετική τριπλέτα πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ελ Αραμπί.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε ίδιο σύστημα (4-2-3-1). Με τον Τσιντώτα στο τέρμα, τους Τσιγκρίνσκι και Νεντελτσιάρου στην άμυνα, τους Μπακάκη και Λόπες στα δύο άκρα της άμυνας, τους Κρίστισιτς και Σιμόες δίδυμο κεντρικών χαφ, με τον Μάνταλο μπροστά τους και τους Γκαρσία από δεξιά και Λιβάγια από αριστερά να πλαισιώνουν τον Ανσαριφάρντ.

Το ματς
Συνήθως οι αναμετρήσεις μετά από τις γιορτές αποτελούν ερωτηματικό, αφού οι παίκτες βγαίνουν εκτός ρυθμού. Ωστόσο, το ξεκίνημα στο Φάληρο δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Σε ένα πρώτο μέρος όπου είχε μεν συμπαθητικό ρυθμό, δεν είχε πολλές διακοπές και όχι μεγάλη ένταση, με τις φάσεις να είναι λίγες, ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή και την πρωτοβουλία των κινήσεων, δίχως, πάντως, να είναι παραγωγικός. Την ίδια ώρα, η ΑΕΚ τηρούσε στάση αναμονής, αλλά ήταν η πρώτη που βρέθηκε στα όρια της αντίπαλης περιοχής. Αφού ο Μάνταλος έκλεψε μετά το λάθος του Σεμέδο που έβγαλε υπεροψεία, αλλά στη συνέχεια ο Ανσαριφάρντ κόπηκε από τους γηπεδούχους.

Από εκεί και πέρα, οι Πειραιώτες άρχισαν να ρολάρουν επιθετικά, με τον Ελ Αραμπί δις πρωταγωνιστή σε ένα τετράλεπτο. Αρνητικός στο 10’, αφού αστόχησε με πλασέ από την καρδιά της άμυνας, έπειτα από το γύρισμα του Χολέμπας. Λίγο μετά πήρε το αίμα του πίσω, αφού κυριάρχησε στον αέρα απέναντι στον Τσιγκρίνσκι, μετά το γλυκό γέμισμα του Εμβιλά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσιντώτα. Αυτές οι δύο στιγμές συν το διαγώνιο σουτ του Φορτούνη (33’) ήταν καλές φάσεις των «ερυθρόλευκων».

Στην αντίπερα όχθη, η ΑΕΚ πέραν της επικίνδυνης επίθεσης με Μάνταλο-Καρίμ στο ξεκίνημα, είχε ακόμη μια επικίνδυνη κατάσταση και πάλι με τον αρχηγό της να δημιουργεί πρόβλημα στην αντίπαλη άμυνα. Πέρασε τον Σεμέδο, αλλά δέχθηκε stop από τον Ραφίνια.

Η συνολική εικόνα των «κιτρινόμαυρων» δεν άρεσε στον Μανόλο Χιμένεθ, που ήξερε ότι η ομάδα του έπρεπε να παίξει για τη νίκη και έκανε δύο διορθωτικές κινήσεις (Ολιβέιρα αντί Ανσαριφάρντ και Γαλανόπουλος αντί Γκαρσία) μετά την ανάπαυλα, συν την αναγκαστική με τον Σβάρνα να παίρνει τη θέση του Μπακάκη. Σε πρώτη φάση, οι κινήσεις αποδείχθηκαν σωστές, αλλά όχι αρκετές εν τέλει.

Η ΑΕΚ δεν καθυστέρησε να απειλήσει, με τον Ολιβέιρα να κερδίζει τη μονομαχία με τον Μπα προτού κάνει γύρισμα στην περιοχή, όπου μετά από… μπιλιάρδο, ο Σιμόες αστόχησε από το ημικύκλιο. Μπορεί ο Ελ Αραμπί να πέτυχε δύο γκολ, αλλά είχε και δύο μεγάλες ευκαιρίες, αφού αστόχησε με προβολή (στη σέντρα του Βαλμπουενά) στο 63ο λεπτό. Όλα τα λεφτά στο δεύτερο μέρος και κατ’ επέκταση και στο δεύτερο μέρος, ήταν το δίλεπτο 67’-68’. Ο Μάνταλος σπατάλησε διπλή ευκαιρία, αφού νικήθηκε από τον Σα και στη συνέχεια έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Ενδιάμεσα έκανε χέρι ο Μπα, αλλά προφανώς θεωρήθηκε ακούσιο. Στα… καπάκια, ο Ελ Αραμπί, μετά από φάση διαρκείας και τρικυμία στην αντίπαλη άμυνα εκτέλεσε ξανά τον Τσιντώτα, 2-0.

Με αυτόν τον τρόπο, ο «killer» του Ολυμπιακού «σφύριξε» τη λήξη του ντέρμπι και το υπόλοιπο του αγώνα, παρότι υπήρχε γεμάτο εικοσάλεπτο, αποδείχθηκε διαδικαστικού χαρακτήρα. Η ΑΕΚ πέταξε λευκή πετσέτα, ο Ολυμπιακός είχε στο μυαλό του και τρίτο γκολ, πατώντας στο γεγονός ότι είχε και φρέσκα πόδια, κυρίως με την είσοδο του Ραντζέλοβιτς, το οποίο σημειώθηκε στα… χασομέρια. Ο Βαλμπουενά πήρε έξυπνα πέναλτι από τον Σιμόες, που μόνο σοφά δεν έπραξε, τραβώντας τη φανέλα του αντιπάλου του σε εκείνο το σημείο. Ο Γάλλος ανέλαβε την εκτέλεση και νίκησε τον Τσιντώτα για το 3-0.

skai.gr