Γιατί βρέθηκε χωρίς υπουργικό θώκο ο Θεοδωρικάκος

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Χωρίς υπουργικό θώκο  βρέθηκε ο «διαπραγματευτής» της Κυβέρνησης  με τα Κόμματα της αντιπολίτευσης, για την  ψήφο των  Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού, πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Υπενθυμίζεται ότι με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, τον  Νόμο  4648/2019, βρέθηκε, τελικά, εκτός της διευκολύνσεως, του να ψηφίζει από τον τόπο κατοικίας του, το 70% των  Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού.

Με τον Νόμο αυτόν, (ΦΕΚ 205/Α/16-12-2019) θεσπίζονται με μια σειρά από προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Αποδήμων ψηφοφόρων,  με τις οποίες, ουσιαστικά,  αναιρείται  η αρχική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίζει το σύνολο των Ελλήνων ψηφοφόρων του Εξωτερικού.

Βέβαια, από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει το ελαφρυντικό ότι την δέσμευσή του την αναίρεσε πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός,  βάζοντας την μοναδική «κόκκινη γραμμή» για την διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση, στο να προσμετρείται η ψήφος από το εξωτερικό στο Σύνολο της Επικράτειας. Και αυτό ίσχυσε, ασχέτως του εάν ωφελημένα από αυτήν την «ρύθμιση» βγαίνουν αποκλειστικά τα κόμματα και όχι οι ψηφοφόροι…

Άλλες, όμως, διατάξεις του Νόμου, όπως π.χ. ότι θα τοποθετούνται κάλπες σε «ελληνικά σχολεία», «ελληνικά καφενεία» και όπου αλλού ήθελε ζητηθεί από τους ομογενείς, [ΦΕΚ: Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κτίρια των ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής, ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων…] και που φυσικά, αυτό δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που μπορεί να το επιτρέψει αυτό, φέρουν την σφραγίδα του αποχωρήσαντος υπουργού.

Δυστυχώς, με τούτα και με κείνα, ο εκλογικός Νόμος ψηφίστηκε από την πλειοψηφία βουλευτών  του ελληνικού Κοινοβουλίου που «ασφάλισαν» τα νώτα τους απέναντι στην εξ αποστάσεως (άρα και ανεξέλεγκτη) ψήφο των Αποδήμων. Ούτε για τις εκλογικές τους Περιφέρειες θα ψηφίζουν οι Απόδημοι, ούτε βουλευτές με την ψήφο τους θα εκλέγουν. Υποψήφιους βουλευτές «ομογένειας» θα ορίζουν τα κόμματα από τους εκλογικούς καταλόγους του Εξωτερικού και θα αναδεικνύονται μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με  βάση το εκλογικό μέτρο!  [Η πρόταση κάθε κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων περιλαμβάνει αριθμό ίσο με τον αριθμό των εδρών Επικρατείας. Τουλάχιστον το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας (1) τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις].

Δεδομένου δε ότι βουλευτές Επικρατείας εκλέγουν συνήθως τα τρία πρώτα κόμματα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι  βουλευτές «ομογένειας» στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχουμε  «διακοσμητικούς» και μέχρι τρεις!  Και αυτό όταν για μία απλή ερώτηση,  χρειάζονται υπογραφές  πέντε βουλευτών!

Αυτά και μερικά άλλα, τα επινοήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος. Εάν δε κανείς λάβει υπόψη του την από Βήματος  δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως  ο Νόμος «Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Αναθερμαίνεται έτσι το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα»,  εύκολα συμπεραίνεται ότι  η απομάκρυνση του κ. Θεοδωρικάκου από την Κυβέρνηση  είναι απόρροια του γεγονότος πως με τον συγκεκριμένο Νόμο, το 70% των Αποδήμων  ούτε το χρέος της Ελλάδος αντελήφθησαν να επιτελείται, ούτε ανασύνδεση τους με την εθνική τους εστία αντελήφθησαν μήτε και αισθάνθηκαν να αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα, καθώς η τελευταία  τους χώρισε σε προνομιούχους και μη προνομιούχους. Α, ναι, και ο σάλος με τις μάσκες, στην πρώτη καραντίνα, έπαιξε, ίσως, το δικό του ρόλο στην απομάκρυνση του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου από την Κυβέρνηση…