Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 5.000 θανάτων

Την Τρίτη ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε το όριο των 5.000 προκαλώντας θλίψη στο πανελλήνιο, ενώ σοκ προκαλεί και ο αριθμός των νέων ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με την φονική ασθένεια.

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα επιβεβαιώνουν τις επιστημονικές παρατηρήσεις για το πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός. Την Τρίτη ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε το όριο των 5.000 προκαλώντας θλίψη στο πανελλήνιο, ενώ σοκ προκαλεί και ο αριθμός των νέων ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με την φονική ασθένεια.

Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν 427, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 140.526 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 52,3% άνδρες.

Για άλλη μια ημέρα, εξαιτίας των εορτών, τα τεστ ήταν λίγα. Διενεργήθηκαν 3.234 μοριακά και 5.048 rapid test, ενώ ο δείκτης θετικότητας κινήθηκε ελαφρά ανοδικά, στο 5,15% (χθες 4.58%).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.011 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλου

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική 26
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 20
  • Δυτική Αττική 15
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 38
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 48
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 17

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.828.461 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 604.250 δείγματα.

Ο κορωνοϊός «χτυπά» τους νέους

Παράλληλα θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι πέντε άνθρωποι, ηλικίας 35 έως 58 χρόνων, έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του το προηγούμενο 24ωρο, επιβεβαιώνοντας τις επιστημονικές παρατηρήσεις για τα «τυφλά» χτυπήματα του ιού, ανεξάρτητα από την ηλικία, αλλά και την απρόβλεπτη τροπή που μπορεί να έχει η νόσηση σε κάθε οργανισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τέσσερις από αυτούς που έφυγαν από τη ζωή δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Ειδικότερα, έχουν καταλήξει μία 57χρονη και ένας 51χρονος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ένας 35χρονος και ένας 58χρονος στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, με το ιατρικό ιστορικό τους να μην περιλαμβάνει κάποιο νόσημα.

Ακόμη, ένας νεκρός ηλικίας 42 χρόνων αναφέρεται από το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Βοστάνειο -για τον άνθρωπο αυτό δηλώνονται χρόνια νοσήματα.

2.215 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί στις αρχές για μια σειρά από περιοχές που φαίνεται να αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχουν πολλές «πορτοκαλί» περιοχές στην Αττική, οι οποίες τείνουν να γίνουν «κόκκινες».

Μπορεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, που ανέρχονται στα 2.215, να φαίνεται μικρός ωστόσο υπήρξε μια σημαντική αύξηση το τελευταίο δεκαήμερο και αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ο ρυθμός υποχώρησης είναι ιδιαίτερα αργός.

Από τα 2.215 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, τα 158 στον Πειραιά, τα 108 στο Περιστέρι, τα 102 στον Ασπρόπυργο –παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε lockdown-, τα 101 στο Μενίδι και στο Ζεφύρι, Ίλιον και Κερατσίνι υπάρχουν 270 ενεργά κρούσματα.

Από τη Δευτέρα άρχισε να διαμορφώνεται η πραγματική επιδημιολογική εικόνα που περιλαμβάνει και τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και αν διαπιστωθεί κάποια έκρηξη, ενδεχομένως να επιβληθούν κι άλλα τοπικά lockdown, τύπου Ασπρόπυργου.