Πώς εορτάστηκαν τα Θεοφάνια σ΄ όλη τη χώρα

Αθήνα.- Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Άτομα που πρόσκεινται στην ομάδα «Ενωμένοι Μακεδόνες», έφτασαν στη Νέα Παραλία περίπου στις 11 το πρωί και παρά τη σχετική απαγόρευση, προχώρησαν σε ρίψη του Σταυρού στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Ακολούθησε επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας και ένταση με τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για τη ρήψη του Σταυρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή δύο ατόμων.

Στο Αίγιο έριξαν το Σταυρό στη θάλασσα

Επεισοδιακή ήταν η εξέλιξη του εορτασμού των Θεοφανίων στο Αίγιο, καθώς ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος και ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος προχώρησαν κανονικά σε ρίψη του Σταυρού στο παλιό λιμάνι της πόλης, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Αλυκής, οι δύο ιεράρχες μετέβησαν στον όρμο του Αιγίου, όπου παρουσία πιστών και δύο κολυμβητών προχώρησαν στον Αγιασμό των θαλάσσιων υδάτων του Κορινθιακού κόλπου.

Το Λιμενικό επενέβη, χωρίς να γίνει καμία σύλληψη και ακολουθήθηκε η διαδικασία ενημέρωσης της εισαγγελέως.

Έπειτα από εισαγγελική εντολή, επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μητροπολίτη Ιερώνυμο για την τελετή ύψους 1.500 ευρώ και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς που βούτηξαν για τον σταυρό.

Στα Χανιά συνωστισμός!

Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη των Χανίων τα Θεοφάνια, αν και νωρίς το πρωί, κατά τη Θεία Λειτουργία, η προσέλευση των πιστών ήταν μικρή και χωρίς να παρατηρείται μαζικότητα. Λίγη ώρα όμως αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν καθώς πιστοί που θέλησαν να παραλάβουν τον Αγιασμό άρχισαν να συνωστίζονται εντός του Ναού, με την τήρηση των μέτρων να πηγαίνει ουσιαστικά… περίπατο. Όπως φαίνεται στο βίντεο και τις φωτογραφίες του zarpanews.gr , ο κόσμος είναι αρκετός, χωρίς να κρατά αποστάσεις.

Πώς εορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην υπόλοιπη χώρα

Τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Πάτρα και η Λάρισα, οι ναοί άνοιξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων τηρώντας τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, στη λειτουργία των Θεοφανίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος έφτασε στον ναό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες.

Έξω από τη Μητρόπολη η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το thessnews.gr, από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης και περίμεναν να μπουν μέσα για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο.

Ο αγιασμός είναι μέσα σε μπουκαλάκια τα οποία είναι τοποθετημένα στην είσοδο του ιερού ναού για να τα παραλαμβάνουν οι πιστοί από μόνοι τους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όπως επίσης υπάρχουν και αντισηπτικά σε δύο σημεία εντός της εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία που επικαλείται το voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τον ναό, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Στον Πειραιά, μικρός αριθμός πιστών βρέθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας παρέστη στη λειτουργία, ενώ η παρουσία της αστυνομίας και εκεί διακριτική. Η θεία Λειτουργία του Αγιασμού των Υδάτων μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ-2.

Στην Πάτρα.

Με μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών γιορτάζονται τα Θεοφάνια στην Πάτρα. Οπως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Πάτρα οι πιστοί έφτασαν στους ναούς από τα ξημερώματα. Μάλιστα όπως αναφέρει το tempo24.news ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης, με τους 50 πιστούς που επιτρέπονταν κατά την περίοδο των γιορτών, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί.
Έξω από την εκκλησία, είναι αισθητή είναι η παρουσία της Αστυνομίας η οποία επιβλέπει για την αποφυγή συνωστισμού στον αυλόγυρο.

Θεοφάνια εκκλησία περιπολικο

Ίδια είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, με περιπολικό της Αστυνομίας να παρακολουθεί την είσοδο πιστών στον Ναό. Μέσα στην εκκλησία οι πιστοί τηρώντας τα μέτρα και κρατώντας αποστάσεις, παρακολουθούν την εορταστική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου. Μάλιστα, ο Μητροπολιτικός Ναός προετοιμάζεται και για τη διανομή του Αγιασμού σε μπουκαλάκι μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Στη Λάρισα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου η Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη εορτή των Θεοφανίων. Την τελετή παρακολούθησε περιορισμένος αριθμός πιστών σύμφωνα και με την σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Θεοφάνια εκκλησία Λάρισα
Πηγή: iefimerida.gr