Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν και τη δεύτερη έδρα στην Τζόρτζια

Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας Edison Research. Το προβάδισμα του Όσοφ είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείτο προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ανακαταμέτρηση και η Edison ανέφερε ότι η διαφορά του από τον αντίπαλό του αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Νωρίτερα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ (Raphael Warnock) κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές για μία έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ απέναντι στη Ρεπουμπλικανή νυν γερουσιαστή Κέλι Λέφλερ (Kelly Loeffler), σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας Edison Research, αλλά ποιο κόμμα θα ελέγχει το Σώμα παραμένει μετέωρο, καθώς μια δεύτερη αναμέτρηση δεν έχει κριθεί ακόμη. Ωστόσο, προηγούνταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Οσοφ (Jon Ossoff) έναντι του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ντέιβιντ Περντιού.

O Γουόρνακ είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που στέλνει η Τζόρτζια στη Γερουσία, και ως πάστορας πέρασε τα τελευταία 15 χρόνια ιεραρχώντας την εκκλησία της Ατλάντα, όπου κήρυξε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Η εκλογή του χαρακτηρίστηκε ως έντονη αποδοκιμασία του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε ένα από τα τελευταία του ταξίδια στην Τζόρτζια για να συγκεντρώσει την πιστή του βάση πίσω από την Λόφλερ και τον Ρεπουμπλικανό που αγωνιζόταν για την άλλη έδρα, Ντέιβιντ Περντιού.

Η νίκη του Γουόρνακ είναι ένα σύμβολο μιας εντυπωσιακής αλλαγής στην πολιτική της Τζόρτζια, καθώς αυξάνονται οι ψηφοφόροι που φοιτούν στα κολέγια και αλλάζουν την καρδιά του Βαθέως Νότου. Προηγήθηκε η νίκη του Μπάιντεν τον Νοέμβριο, όταν έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος για προεδρία που νίκησε στην πολιτεία από το 1992.

Ο Γουόρνακ, 51 χρόνων, αποδέχθηκε την απίθανη νίκη του σε ένα μήνυμα προς τους υποστηρικτές του νωρίς την Τετάρτη, επικαλούμενος την εμπειρία της οικογένειάς του με τη φτώχεια. Η μητέρα του, είπε, συνήθιζε να επιλέγει «το βαμβάκι κάποιου άλλου» ως έφηβη.

«Τις προάλλες, επειδή αυτή είναι η Αμερική, τα 82χρονα χέρια που χρησιμοποιούσαν βαμβάκι κάποιου άλλου διάλεξαν τον μικρότερο γιο της να γίνει γερουσιαστής των ΗΠΑ», είπε. «Απόψε, αποδείξαμε με ελπίδα, σκληρή δουλειά και τους ανθρώπους στο πλευρό μας, ότι όλα είναι δυνατά».

Το «Associated Press» κήρυξε τον Γουόρνακ νικητή μετά από ανάλυση των εξαιρετικών ψήφων που έδειξε ότι δεν υπήρχε τρόπος για τη Λόφλερ να φτάσει στο προβάδισμά του. Μάλιστα το αποτέλεσμα υπέρ του Γουόρνακ είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς μετράνε περισσότερα ψηφοδέλτια, πολλά από τα οποία βρίσκονταν σε περιοχές με έντονο Δημοκρατικό στοιχείο.

Οι ψήφοι που κέρδισε μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν 2.231.572 (50,6%) και της Λόφλερ 2.176.977 (49,4%).

Η Λόφλερ αρνήθηκε πάντως να στείλει μήνυμα στους οπαδούς της μετά τα μεσάνυχτα και απλά δήλωσε ότι «έχουμε κάποια δουλειά να κάνουμε εδώ. Αυτό είναι ένα παιχνίδι πόντων. Θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές », επέμεινε η Λόφλερ, 50χρονη πρώην επιχειρηματίας που διορίστηκε στη Γερουσία σε λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τον κυβερνήτη της Τζόρτζια όταν παραιτήθηκε ο προκάτοχός της.

Η Λόφλερ, η οποία παραμένει γερουσιαστής της Τζόρτζια έως ότου οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη το πρωί για να συμμετάσχει σε μια μικρή ομάδα γερουσιαστών που σχεδιάζει να αμφισβητήσει την ψηφοφορία του Κογκρέσου για να πιστοποιήσει τη νίκη του Μπάιντεν.