Σοκαρισμένοι οι Ομογενείς από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σοκαρισμένη η ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ παρακολούθησε τις δραματικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον με την εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλτ Τραμπ στο Καπιτώλιο. Εκεί που που γιόρταζαν την μεγάλη εορτή των Θεοφανίων, ήλθαν οι δραματικές ειδήσεις από την Ουάσιγκτον να τους αιφνιδιάσουν δυσάρεστα. “Νομίζαμε ότι βρισκόμαστε σε άλλη χώρα και όχι στην Αμερική”, είπε τηλεφωνικά στην Panhellenic Post ομογενής από την Αστόρια της Νέας Υόρκης. Βλέπαμε και δεν πιστεύαμε τα μάτια μας!”.

Από την Ν. Carolina ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America Νίκος Αποστολόπουλος εξέφρασε την ανακούφιση που ένοιωσε καθώς οι ακραίοι οπαδοί του Τραμπ άρχισαν να αποχωρούν: ” Ευτυχώς οι ταραχές σταματήσουν οι εργασίες συνεχίζονται και πρόκειται να γίνει η επικύρωση τού νέου πρόεδρου απόψε”, μας είπε.

Ένας άλλος γνωστός ομογενής, ο Μανώλης Βελιβασάκης, έγραψε στο fecebook:

“THIS IS NOT AMERICA
An explosion was bound to happen, after four years of incitement, conspiracy mongering, lying and pitting Americans against one another. And it happened on Wednesday in Washington, when an enraged mob sacked the US Capitol for the first time since the British in 1813.
The violent invasion saw lawmakers cowering under their seats, police guns drawn in the House of Representatives and MAGA mutineers roaming the Senate — and interrupted the ceremonial process confirming Joe Biden’s election victory. In other words, the sitting President of the United States incited thugs to attack the citadel of his nation’s democracy and block the will of the people delivered in a free election. The rest of the world looked on in horror.
Many in Washington have enabled Trump’s criminal presidency this far. But even they have to answer the question: If openly inciting a coup attempt does not merit a President’s removal from office, what does?”
Και σε ελεύθερη μετάφραση:
“ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ

Μια έκρηξη αναμενόταν να συμβεί, μετά από τέσσερα χρόνια υποκίνησης, συνωμοσίας, ψέματα και κοροϊδεύοντας Αμερικανούς ο ένας εναντίον του άλλου. Και συνέβη την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, όταν ένας εξοργισμένος όχλος εξαπολύθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ,  για πρώτη φορά από τους Βρετανούς το 1813. Η βίαιη εισβολή είδε τους νομοθέτες να υποχωρούν κάτω από τις έδρες τους, πυροβόλα όπλα της αστυνομίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και βουλευτές της MAGA να παραπλανιούνται στη Γερουσία – και διέκοψε την τελετουργική διαδικασία επιβεβαιώνοντας την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παρακίνησε τους κακοποιούς να επιτεθούν στην ακρόπολη της δημοκρατίας του έθνους του και να μπλοκάρουν τη βούληση του λαού που εκδόθηκε σε ελεύθερες εκλογές. Ο υπόλοιπος κόσμος κοίταξε με τρόμο Πολλοί στην Ουάσινγκτον έχουν επιτρέψει την εγκληματική προεδρία του Τραμπ μέχρι τώρα. Αλλά πρέπει να απαντήσουν στην ερώτηση: Εάν υποκινώντας ανοιχτά μια απόπειρα πραξικοπήματος δεν αξίζει την απομάκρυνση ενός προέδρου από το αξίωμα, τι κάνει; ”

Ένας άλλος ομογενής  ο Andonios Neroulias έγραψε στο FB:  “January 6, 2020 is a sad day in the history of the USA, and a shame that there was an attempt to destroy the democratic process of electing the president of the USA. President Trump could have made a big difference, but his character and behavior unfortunately got in the way of his becoming a great president”.  Η 6η Ιανουαρίου 2020 είναι μια θλιβερή ημέρα στην ιστορία των ΗΠΑ και είναι κρίμα που υπήρξε μια προσπάθεια να καταστρέψει τη δημοκρατική διαδικασία εκλογής του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να είχε κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά δυστυχώς ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του εμπόδισαν να γίνει μεγάλος πρόεδρος’.

Η γνωστή ομογενής δικηγόρος Maria Markou, έγραψε: “Η Δημοκρατία προϋποθέτει ηγεσία που να έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια, αλλά και λαό που να έχει το θάρρος να ακούει την αλήθεια και να την τιμά. Καλή μας νύχτα”.

Ο ομογενειακός Τύπος

Από την πλευρά του ο ομογενειακός Τύπος της Αμερικής, παρακολούθησε έκπληκτος και αυτός τα απίστευτα γεγονότα: Ο “Εθνικός Κήρυξ” σε ανάλυση του Σύμβουλου Έκδοσης Αντώνη Διαματάρη, ζητάει “να τιμωρηθεί ο υπεύθυνος” της εξέγερσης ενώ η Greek News του Απόστολου Ζουπανιώτη γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση: “Οργή για τον απερχόμενο πρόεδρο που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος”.
Η Hellas Journal του Μιχάλη Ιγνατίου, δημοσίευσε την είδηση πως σημειώθηκε “Κίνηση από υπουργούς να απομακρύνουν τον Τραμπ από την εξουσία: Και σχέδιο για παραπομπή” και περιέφραψε τα γεγονότα κάτω από τον γενικό τίτλο “Απέτυχε η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο”.
Τέλος,  η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Nellie Savoulidou σχολίασε στο FB: ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ……για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…. στο Capitol Hill “The Symbol of Democracy”.