Νευρική κρίση στο λιανεμπόριο

Αθήνα.- Την οργή του επιχειρηματικού κόσμου προκάλεσε η παράταση του lockdown μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου.

Μπορεί η επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό να έδωσε το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, πλην όμως εισηγήθηκε την παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου για μία ακόμη εβδομάδα.

Η παράταση του lockdown «ψαλίδισε» τις ελπίδες του εμπορικού κόσμου για ανάκαμψη του λιανεμπορίου καθώς από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις.

Οκτώ εβδομάδες από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων τον Νοέμβριο και με εξαίρεση τις ημέρες των γιορτών που τα καταστήματα λειτούργησαν με το μοντέλο click away  θεωρείται λίγο χρονικό διάστημα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Η αγορά αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του lockdown καθώς οι επιχειρήσεις περίμεναν να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου είτε με το μοντέλο click away, είτε με το click in shop – δηλαδή αγορές με ραντεβού στο κατάστημα.

Οι έμποροι καλούνται για – τουλάχιστον – μία εβδομάδα να κρατήσουν κατεβασμένα τα ρολά στα καταστήματά τους.

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας αναφέρει ότι «πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες.