Τα Rafale έρχονται-Στη Βουλή η έγκριση της αγοράς

Αθήνα.- Στην Βουλή αναμένεται σήμερα η έγκριση για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.  Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόκτησή του, κατατέθηκε με την διαδικασία του «επείγοντος», με τίτλο «έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας».

Μετά την συμφωνία με την Γαλλία, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν 6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία, καθώς και τα νέα όπλα που θα φέρουν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόκτηση των Rafale θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την προσεχή Πέμπτη.

Το κόστος της αγοράς των Rafale

Το κόστος της αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 2,32 δισ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής θα διαρκέσει δύο ημέρες. Ακολούθως, οι συμβάσεις θα περάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής. Το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Γεώργιος Μπλιούμης.

Το χρονοδιάγραμμα άφιξης των Rafale στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και συγκεκριμένα εντός Ιουνίου, με τον ρυθμό άφιξής τους να αναμένεται να είναι ανά μήνα. Εξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν είκοσι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό, επίσης, ένα ανά μήνα.

Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale θα παραληφθούν μετά το πέρας 26 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Πηγή: iefimerida.gr