Διαξιφισμοί στη Βουλή για την Πανδημία

Αθήνα.- «Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται στις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού που ξεπέρασε τα όρια του» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την πορεία της πανδημίας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα έχει πλέον την ασφάλεια να μπορεί να συζητά μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα.

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι ενόψει του σταδιακού ανοίγματος της Οικονομίας θα υπάρξουν αυξημένοι έλεγχοι ενώ όπως είπε το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ, ώστε – όπως είπε – να αναθερμάνουμε την Οικονομία χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας, οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία στη διάρκεια των εορτών.

«Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι στα επόμενα βήματα θα ξεκινήσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως εάν είχε συμβεί κάτι δραματικό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. «Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από άλλες χώρες στην Ευρώπη

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι τα πάμε πολύ καλύτερα.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο και οι μόνες δύο χώρες είναι που είναι «κίτρινες» και κάποιες περιφέρειες είναι «πράσινες», είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία .

Στο δεύτερο κύμα υπήρξε απότομη αύξηση στις νοσηλείες και παρέσυρε και την αύξηση των θανάτων. Έφτασε στο μέγιστο αριθμό νοσηλειών στις 4.500 στις αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση. Τώρα, νοσηλεύονται 1.690 ασθενείς.

Αιχμές για την Αντιπολίτευση

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, παρέλαβε 557 ΜΕΘ ενώ σήμερα είναι 1.295 ενώ όπως είπε τους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν άλλες 150.

«Έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ. Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα. Γιατί έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος να μπορούμε να συζητάμε χαλάρωση των μέτρων μόνο όταν θα έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Πάντα ακούγαμε τους ειδικούς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πάντα άκουγε τους ειδικούς.

«Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών σε όλες τις περιπτώσεις κατά γράμμα. Μία φορά πήραμε πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις εισηγήσεις» τόνισε για να προσθέσει.

«Να σταματήσει η παραφιλολογία».

«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2 εκ. πολίτες»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εμβόλια και στην προσπάθεια της Ελλάδα να χτίσει το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».

«Η χώρα μας μέσω της αναλογική προαγοράς της ΕΕ έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15 εκ. εμβολιασμούς. Από τον Απρίλιο θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τη ζήτηση που θα υπάρχει τότε» είπε, προσθέτοντας ότι είμαστε  αυστηροί στην προτεραιόποιηση των εμβολιασμών.

«Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».

Απαντώντας στην Αντιπολίτευση και όσους πρότειναν να πάρουμε τις πατέντες των εμβολίων, έκανε λόγο για αστεία πρόταση. Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

«Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

Αλέξης Τσίπρας:Έχει ευθύνες η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επέρριψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα, ανεμελιά, αλλά και για έλλειψη σχεδιασμού τονίζοντας πως όλα είναι χύμα και όλα στην τύχη τους.

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα ζει εδώ και 11 μήνες κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Έχουμε φτάσει σε έναν πολύ υψηλό αριθμό απωλειών. Απαιτεί από όλους μια νέα συνείδηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης», ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αναμένεται ένα τρίτο κύμα πανδημίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως δεν προετοιμαστούμε αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το κακό δεν πρόκειται να περάσει αν δεν κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής. Δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα».

«Εάν η βασική σας διαπίστωση είναι πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίρπας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές. «Είμαστε δυόμισι μήνες σε σκληρό lockdown. 4,500 οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τον παππού, τον συγγενή. Είναι συγκλονιστικό!», είπε και πρόσθεσε ότι «οι νεκροί δεν είναι στατιστική, είναι άνθρωποι».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για αυταρέσκεια και αυτοϊκανοποίηση «στην οποία, όπως είπε, σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία. Δεν εννοείτε να κατανοήσετε, ότι για να διορθώσετε πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις. Για σας όμως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει αυτή η τακτική. Δεν έχετε κάνει λάθη. Υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων και όχι δικές σας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους». «Οι πολίτες βλέπουν, ξέρουν, καταλαβαίνουν, ότι έχετε χάσει τον έλεγχο.

Κατηγόρησε για ανευθυνότητα των πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά , «φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός. Τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της μάχης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επαναφέροντας το θέμα των διπλών βιβλίων με αφορμή μάλιστα και το λάθος στην καταμέτρηση κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ στην Κοζάνη, Αλ. Τσίπρας είπε πως όσοι έσπευσαν να προχωρήσουν σε αποκαλύψεις τους οδηγήσατε σε απολύσεις. «Αντί να απαντήσετε, δηλώσατε ενοχλημένος με τη συζήτηση περί διπλών βιβλίων. Και κάποιοι φαίνεται ότι αφουγκράστηκαν την ενόχληση σας και απέλυσαν τη δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ. Όποιον αρνείται τον μύθο σας, καταγράφοντας απλά την πραγματικότητα τον στέλνετε στο πυρ το εξώτερον. Έχετε δυσανεξία στη κριτική, δυσανεξία και στην αλήθεια. Αλλά το πρόβλημα παραμένει». Εσείς χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης αρνείστε να δώσετε τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων. Αρνηθήκατε να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», είπε

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην πρόταση του για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες για τα εμβόλια τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο διότι κατήγγειλε μια πρόταση την οποία είχε προτείνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο κ. Μόσιαλος αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί λέγοντας: «Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές». Και μάλιστα αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι μία φορά χειροκρότησαν οι βουλευτές τον κ. Μητσοτάκη, μία φορά χειροκροτήσανε και ξέρετε ποια είναι αυτή; Όταν υπερασπιζόμενοι τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες μας σαρκάσατε ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα κρατικοποιήσετε τη Pfizer. E όχι κ. Μητσοτάκη. Δεν σας ζητάμε να κρατικοποιήσουμε τη Pfizer ζητάμε όμως αυτό που και εσείς υποστηρίξατε. Το εμβόλιο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών γιατί είναι επί της ουσίας ένα συλλογικό δημόσιο αγαθόν. Και η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις».