Πρόταση σοκ Γερμανού ανοσολόγου: Να γίνει πανευρωπαϊκό lockdown

Ένα lockdown σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υποστηρίζει ο Γερμανός ανοσολόγος συστημάτων, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπράουνσβάικ, Μίχαελ Μάιερ – Χέρμαν. Ο λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

«Το πανευρωπαϊκό lockdown είναι ο μόνος τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας Συστημάτων του Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων Χέλμχολτς της πόλης Μπράουνσβάικ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk). Ως πρότυπα, ο καθηγητής ανέφερε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία «όπου δεν εμφανίζονται πλέον καθόλου λοιμώξεις. Εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, θα είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα υπερεθνικού χαρακτήρα», τόνισε.

«Ο στόχος είναι η μείωση της συχνότητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά το ενδιαφέρον των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα. Αυτό είναι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε πρώτα τα μέτρα και στη συνέχεια να πρέπει να λάβουμε αυστηρότερα. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε μπορεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Lockdown και εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Ο Μάιερ-Χέρμαν επεσήμανε επίσης ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά στα μέτρα. Ενώ στην αρχή της πανδημίας στη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο εργαζόταν από το σπίτι περίπου το 38%, το τρέχον ποσοστό είναι μόνο 15%. Επιπλέον, πρέπει να υποτεθεί ότι πολλές μολύνσεις οφείλονται στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Και σε αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν. Παρά το σκληρότερο lockdown στη Γερμανία, ο αριθμός των λοιμώξεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν δεν ήταν επαρκή».

Κατά τον καθηγητή, «οι εμβολιασμοί δεν θα έχουν επίσης επιρροή στις τιμές συχνότητας της εμφάνισης των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, καθώς αρχικά θα εμβολιαστούν μόνο τα ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, αυτά έχουν μόνο περιορισμένες κοινωνικές επαφές. Επομένως, οι πολύ πιο κινητικοί νεότεροι πρέπει επίσης να έρθουν στο επίκεντρο, στο βαθμό που υπάρχουν επαρκή εμβόλια».

Ο ανοσολόγος συστημάτων εξήγησε περαιτέρω ότι «η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού της Βρετανίας έχει καταγραφεί έως τώρα σποραδικά στη Γερμανία. Εάν όμως ο αριθμός των λοιμώξεων παραμείνει υψηλός, η νέα μετάλλαξη θα εξαπλωθεί γρήγορα και στη συνέχεια, ο αριθμός των νοσούντων από κορονοϊό θα αυξηθεί κατακόρυφα».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ