Η κυβέρνηση η εθνική ισχύς και οι διερευνητικές επαφές

ΑΠΟΨΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καθώς οδεύουμε προς την 25η Ιανουαρίου, ημέρα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία (οι προηγούμενες 60 παρόμοιες επαφές απέβησαν άκαρπες!) θεωρούμε χρήσιμο να δούμε την αντίληψη που έχουν στην κυβερνητική παράταξη για τις σχέσεις της Ελλάδος με την γείτονα αλλά και τις σκέψεις και ιδέες που κυοφορούνται για την «μετά ταύτα» εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Προς τον σκοπό αυτόν θα παραθέσουμε εδώ αποσπάσματα από την πρόσφατη, επί του θέματος,  ομιλία στη Βουλή του βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Αναστασίου Δημοσχάκη, που, κατά την άποψή μας,  προσδιορίζουν το  status quo  (σ.σ. υπάρχουσα κατάσταση) των ελληνοτουρκικών σχέσεων και προδιαγράφουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αύξηση της εθνικής ισχύος.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του  (14/1)  στην Βουλή των Ελλήνων επί του Σ/Ν του ΥΠΕΘΑ αναφορικά με την απόκτηση μοίρας δεκαοκτώ (18) Α/Φ «RAFALE», ο κ. Δημοσχάκης υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις και απειλές στο εγγύς περιβάλλον μας υποχρεώνουν στην απόλυτη υλοποίηση του Δόγματος Αποτροπής διά της Ισχύος!».

Όπως είπε, «Η κυβέρνηση μένει πιστή στις δεσμεύσεις της, προτάσσει σύνθετο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με το οποίο διασφαλίζεται η επαύξηση της μαχητικής ισχύος και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων  Δυνάμεων».  Και πρόσθεσε: «Έναντι της προκλητικής και αναθεωρητικής πολιτικής του ”ταραξία” γείτονα, η ελληνική κυβέρνηση υπό την ”σκέπη” των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, ενισχύει την εθνική ισχύ της χώρας».

Η εξοπλιστική υπεροχή της Ελλάδος, οφείλει, πράγματι να είναι το αφανές, αλλά ισχυρό «χαρτί» στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών σήμερα, των διαπραγματεύσεων στο μέλλον. Διότι, ο Ταγίπ Ερντογάν, μόνον αυτό υπολογίζει και φοβάται…

Είναι παρήγορη, επί του προκειμένου, η επόμενη αποστροφή του λόγου του βουλευτή, «…η απόκτηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μίας μοίρας 18 Α/Φ “RAFALE”, ενισχύει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) ενώ «Παράλληλα υποστηρίζονται και αναβαθμίζονται οι υπάρχοντες πύραυλοι & δρομολογείται η απαιτούμενη εκπαίδευση των ιπτάμενων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας».  Και είναι παρήγορη, διότι δίνει το στίγμα ότι πράγματι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλήρως αντιληφθεί την σημασία του εξοπλισμού της Ελλάδος.

Άλλωστε, η απόκρουση της ιδιότυπης πολιορκίας της Τουρκίας τον Μάρτιο 2020, ανέδειξε την χρησιμότητα της εφαρμογής του Ενιαίου Δόγματος Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και το αντίστοιχο της Αποτροπής Δια της Ισχύος, που υλοποιεί βήμα-βήμα σήμερα η κυβέρνηση.

Θα επισημάνουμε, επίσης, από την ομιλία του κ. Δημοσχάκη και τη φράση πως «όλοι οφείλουν να διδάσκονται από την Ιστορία και τα μαθήματα αυτής, η οποία διδάσκει για την αδήριτη ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ιδού, λοιπόν, ακόμη ένα πεδίον δόξης λαμπρό, μετά την αντιμετώπιση της Πανδημίας, για την κυβέρνηση. Και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα πως  μόνο «αν θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, θα είναι καλοδεχούμενη για την Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας , επίσης, λίγα 24ωρα πριν καθίσουν στο τραπέζι της Διερευνητικής, πως  «η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».