Αττική: Ανησυχία για τη μεγάλη οριζόντια διασπορά στις γειτονιές

Στο “κόκκινο” πέρασε και επίσημα η Αττική, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες. Οι ειδικοί έκριναν ότι “τώρα είναι η ώρα που προέχει η πρόληψη” και με δεδομένο ότι στο λεκανοπέδιο διαμένει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, εισηγήθηκαν τη λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων στην περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 941 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, πάνω από τα μισά, και συγκεκριμένα τα 526 εντοπίστηκαν στην Αττική. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μεγάλη αύξηση καταγράφηκε στην Ανατολική Αττική, αλλά και στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου εντοπίστηκαν 84 και 65 νέα κρούσματα, ενώ εξαιρετικά προβληματική παραμένει η κατάσταση στον Βόρειο Τομέα με 83, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 78 και στη Δυτική Αττική με 24. Πολλά κρούσματα «έδωσε» για ακόμη μία μέρα το κέντρο, όπου υπήρξαν 130 νέες διαγνώσεις, ενώ στον Πειραιά καταγράφηκαν ακόμη 61 νέα κρούσματα, ενώ τα νησιά του Αργοσαρωνικού έδωσαν ένα νέο κρούσμα.

Στους λόγους που οδήγησαν τους ειδικούς στην εισήγηση το λεκανοπέδιο να μπει στο “κόκκινο”, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντας έμφαση στο ότι “την τελευταία εβδομάδα η εικόνα άλλαξε” και σημειώνοντας πως αυτό που ενοχλεί είναι “η μεγάλη διασπορά οριζόντια σε όλες τις γειτονιές και όχι μόνο σε έναν τομέα ή σε έναν δήμο της Αττικής” και “η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας”. Όπως εξήγησε, παρατηρείται αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών στην Αττική, όπου σήμερα είναι καλυμμένο το 43% των απλών κλινών Covid και το 61% των κλινών ΜΕΘ Covid.

Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 45% ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, και ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών αυξήθηκε σε μία εβδομάδα από 4,8 σε 7,1 νέα κρούσματα ανά 100.000. Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Αττική εκτιμώνται σε 2.800.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το άνοιγμα του λιανεμπορίου “ενδέχεται σε κάποιο βαθμό να σχετίζεται με την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού και ο άσχημος καιρός έπαιξε ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων”. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Φεβρουάριος είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών. τόνισε πως “πρέπει να καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε στο άμεσο μέλλον να βρεθούμε σε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, γεγονός που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”. “Αυτή είναι η στιγμή, τώρα είναι η ώρα που προέχει η πρόληψη, η έγκαιρη προάσπιση της ανθρώπινης υγείας”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Αττικής, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι “ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε και το 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα”. Σχετικά με τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση η Αττική να μπει στο “κόκκινο”, τόνισε ότι “στην Αττική παρατηρήθηκε αύξηση 40%-50% στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, η οποία σε αυτή τη φάση φαίνεται ήπια, αλλά θέλουμε να δούμε που βρίσκεται και που κινείται. Επειδή τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο, που αν ξεκινήσει δύσκολα σταματάει, θέλουμε να δούμε επιβράδυνση την επόμενη εβδομάδα, γιατί αν ξεκινήσει η Αττική και μπει σε μία πιο γρήγορη ταχύτητα, θα πρέπει να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα. Οπότε παίρνουμε πιο ελαφριά μέτρα σε αυτή τη φάση για να επιβραδύνουμε την κατάσταση”.

Κατέστησε επίσης σαφές πως “αν υπάρχει επιδείνωση την επόμενη εβδομάδα τότε θα πάρουμε κι άλλα πιο σκληρά μέτρα”. Αυτό που προβλημάτισε τους ειδικούς, εξήγησε στη συνέχεια “είναι η κινητικότητα, η οποία συμπαρασύρθηκε από το λιανεμπόριο. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πως μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, γιατί ο κόσμος λόγω της κόπωσης πλέον δεν μπορεί να κρατήσει τα μέτρα με την ίδια αποτελεσματικότητα”. Καταλήγοντας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως “η εκτίμηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι με βάση τα κρούσματα της επόμενης εβδομάδας θα καταλάβουμε περισσότερα για την κινητικότητα”.

Για αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όμως παρατήρησε ότι προς το παρόν έχει μειωθεί κατά 12% η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγειάς. Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές ασθενών covid σε όλη τη χώρα, είπε ότι είναι σταθερές, αλλά επανέλαβε πως υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων στην Αττική.

Μάλιστα παρομοίωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική με ένα πλοίο το οποίο κινείται προς το παρόν με αργή ταχύτητα, δηλαδή «φαίνεται μία ήπια αύξηση των περιστατικών αλλά θέλουμε όπως είπε να προλάβουμε να μην επιταχύνει». Αν ξεκινήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα το πλοίο αυτό θα είναι δύσκολο να σταματήσει, όπως άφησε να εννοηθεί.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η επιδείνωση των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών δείχνει αυξητική τάση που ίσως επιβαρύνει τις επόμενες ημέρες το σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στην κολχικίνη τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, αλλά είναι προκαταρκτικά και θα ακολουθήσουν κι άλλες μελέτες. Είναι ένα φάρμακο που η επιτροπή αποφάσισε να εντάξει στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά θα πρέπει να χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού, γιατί όπως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες.

941 νέα κρούσματα – 22 νεκροί σε 24 ώρες – 260 οι διασωληνωμένοιΝωρίτερα την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Αύξηση παρουσίασαν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού σε σύγκριση με χθες, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Συγκεκριμένα, σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 941 νέες μολύνσεις (716 χθες) και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 155.678. Σε μία ημέρα, 22 ακόμη συνάνθρωποί μας εξέπνευσαν από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας σε 5.764.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 260 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή οκτώ λιγότεροι σε σχέση με την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 941 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3388 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο “κόκκινο” βρίσκεται η Αττική όπως προκύπτει από τη γεωγραφική κατανομή των 941 νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα 941 νέα κρούσματα, τα 23 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.Έτσι βάσει της κατανομής των 918 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, τα 526 είναι στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 58. Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατέγραψαν επίσης η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, η Εύβοια, η Ηλεία, το Ηράκλειο, η Κορινθία, η Λακωνία, τη Λάρισα, το Λασίθι, η Μαγνησία, η Μεσσηνία και η Χαλκιδική.