Και να που ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν την …Ομογένεια!

ΑΠΟΨΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Και να που ξαφνικά,  όλοι ανακάλυψαν -εκ νέου- την …Ομογένεια και τους Απόδημους Έλληνες! Από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τον Γιάνη Βαρουφάκη! Ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε τους περίπου 700.000 νέους Έλληνες που έφυγαν όπως όπως – στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης –καθώς και η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας, ενδιαφέρθηκαν για την τύχη της Έδρας Ελληνικών Σπουδών του La Trobe και έσπευσαν, όχι να συνεισφέρουν για να σωθεί η έδρα, αλλά να πλειοδοτήσουν σε κατηγορίες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης  για την απόφαση της Πρυτανείας του …Αυστραλιανού Πανεπιστημίου.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν ωστόσο στην ανάγκη να επιστρέψουν οι νέοι του Brain Drain, που τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό. Ωστόσο δεν φαίνεται να ευτυχούν στο αιτήμά τους.

Η σύγχρονη αποδημία, δεν είναι μόνον οικονομικό πρόβλημα. Ούτε η έκφραση brain drain (διαρροή εγκεφάλων) αποτυπώνει την πραγματικότητα. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ,  ενώ περίοδο 2008-17 έφυγαν από την χώρα περίπου 468.000 Έλληνες πολίτες, την ‘ίδια περίοδο μόνον ένας αριθμός κοντά στους  90.000 ήταν Πτυχιούχοι. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που μετανάστευσαν την περίοδο αυτή, (86,3%) ήταν εργάσιμης ηλικίας (15-64) ετών. Επομένως, ναι μεν μας έφυγαν «μυαλά» αλλά δεν «άδειασε» η χώρα από αυτά. Άλλωστε, ούτε καν και όλα τα εναπομείναντα μπορεί να τα απορροφήσει σήμερα η εγχώρια αγορά εργασίας…

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία, αν και  παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2011, εντούτοις,  παραμένει υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιχειρήσεις, τουριστικές, σίτισης και ένδυσης βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Επομένως, τι τους καλούμε να επιστρέψουν; Σε ποια Ελλάδα;  Της ανεργίας και της καραντίνας; Και σε τι θα βοηθήσει η κυβερνητική προσφορά έκπτωσης του 50% από το φόρο όσων επιστρέψουν;  Και καλά. Ας πούμε ότι δελεάζονται και επιστρέφουν για να εργαστούν. Σε ποιες δουλειές; Η Οικονομία  που -λόγω Κορωναϊού- παρουσιάζει ύφεση. Και ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον δεν διαφαίνεται. Η Πανδημία λιγόστεψε ακόμη περισσότερο τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας και συρρίκνωσε την Οικονομία.

Πέραν τούτων, για να επιστρέψουν από το εξωτερικό  οι πτυχιούχοι νέοι (γιατί για το εργατικό δυναμικό, ούτε λόγος να γίνεται) πρέπει να εμπεδωθεί και να λειτουργεί  ένα Κράτος, έντιμο, αντιγραφειοκρατικό και, κυρίως, εξυπηρετικό των αναγκών των πολιτών του. «Ο λόγος που οι απόφοιτοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση στην αγορά για επιστήμονες. Το οικονομικό μοντέλο δεν βασίζεται σε προϊόντα ή επιδόσεις που για να παραχθούν χρειάζονται επιστήμονες» λέει ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής. Επιπλέον όπως δηλώνει η νευροφυσιολόγος, Στέλλα Τσότση, «Στην Ελλάδα λείπουν τα χρήματα αλλά και η ερευνητική κουλτούρα».

Να σημειωθεί δε ότι το αποκαλούμενο brain drain, δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο φαινόμενο μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης εργαζόμενων υψηλής ειδίκευσης από τις λιγότερο προς τις περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομίες.

Επομένως τι πρέπει να γίνει; Εκτιμούμε ότι εάν η κυβέρνηση κατέβαλε μία  σωστή προσπάθεια (αντί να τους απομακρύνει με τον νόμο “επιλεκτικής” ψήφου αποδήμων και την ουσιαστική διάλυση της ΓΓΑΕ) να προσεγγίσει τους επιστήμονες, -αλλά και τους απλούς εργάτες- που έφυγαν από την Ελλάδα προκειμένου να συσφίξει μαζί τους τούς δεσμούς με την πατρίδα, περισσότερα θα είχε να ωφεληθεί από την παραμονή τους και την πρόοδό τους στο εξωτερικό, από του να επέστρεφαν πίσω.

Σε ό,τι αφορά τους ήδη επιτυχημένους ομογενείς,  με τις κατάλληλες κινήσεις θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε κάποιους από αυτούς,  που διαχειρίζονται μεγάλες επιχειρήσεις, όπως π,χ, Άλμπερτ Μπουρλά, και να τους πείσουμε ώστε ένα κομμάτι δράσης της επιχείρησης να μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό κέρδος για την χώρα, ενώ οι απόδημοι Έλληνες πτυχιούχοι και εργάτες θα συνέχιζαν να προοδεύουν εργαζόμενοι στο εξωτερικό και βοηθώντας όπως μπορούν την πρώτη πατρίδα, όπως άλλωστε διαχρονικά κάνουν.