Κίνδυνο πανδημικής έκρηξης «βλέπουν» οι ειδικοί

Αθήνα.- Η μάχη των 10 ημερών για τον περιορισμό των μολύνσεων του κοροναϊού στην Αττική ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, με την Περιφέρεια Αττικής -πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής- και ακόμη εννέα περιοχές, να μπαίνουν στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου μέχρι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Το lockdown, τύπου «ακορντεόν» δηλαδή, πήρε σάρκα και οστά καθώς η επιδημιολογική εικόνα σε αρκετές περιοχές της χώρας ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, η Αττική βαδίζει στα χνάρια της Θεσσαλονίκης προκαλώντας την έντονη ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι τονίζουν ότι, αν αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ολικό lockdown τύπου Μαρτίου.

Επίσης, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι 66, όμως οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα. Σήμερα μάλιστα, αναμένονται τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το πρόβλημα στην Αττική με τα μεταλλαγμένα κρούσματα είναι μεγάλο.

Οι ειδικοί πάντως είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γι’ αυτό άλλωστε και συστάθηκε εγκαίρως πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ προκειμένου να ανιχνευθούν εγκαίρως και να ταυτοποιηθούν περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη.

Προ των πυλών τρίτο κύμα;

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι επιστήμονες δηλώνουν κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι για το μέλλον της πανδημίας στη χώρα μας.

Περιμένω να δω τρίτο κύμα στην Αττική τον Απρίλιο, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περίπου 900-950 κρούσματα μόνο στην Αττική.

Σημείωσε ωστόσο ότι έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα.

Υπογράμμισε ότι πιθανώς να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία κάποια στιγμή και τόνισε πως οι συνθήκες δεν βοηθούν στη μείωση της μετάδοσης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην βρετανική μετάλλαξη που είναι στην ελληνική κοινότητα και υπάρχει θέμα συνολικής διασποράς, το θέμα των εμβολίων που πρέπει να επιταχυνθούν για να είναι αποτελεσματικά και τον καιρό καθώς, όπως ανέφερε, βαδίζουμε στο σημαντικό μήνα του χειμώνα.

Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε για την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα καθώς και για την επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Όπως ανέφερε ο ειδικός, σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι εφόσον η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο», εφαρμόστηκε η προαναφερθείσα απόφαση.

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς» σημείωσε ο ειδικός.

Παράλληλα, τόνισε ότι στο ενδεχόμενο που υπάρξει επιδημική αύξηση «θα ανατραπούν όλα άμεσα», με τους ειδικούς να μην διστάσουν να προτείνουν κλείσιμο των σχολείων και ειδικά των λυκείων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα» είπε ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι θα επιθυμούσε «καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία».

Εν κατακλείδι, εκτίμησε ότι οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι ασταθείς σημειώνοντας ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα τα οποία θα διαμορφώνονται ανάλογα τις επιδημιολογικές συνθήκες.

in.gr