Επανεκκίνηση για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα -Οι τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις για το 2023

2023 ELEVSIS: Μυστήρια μετάβασης, με αυτόν τον γενικό τίτλο, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης ξεκινά τη νέα της πορεία προς το 2023.

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, η Δημοτική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου, σε ζωντανή μετάδοση από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε επισήμως ότι η πόλη της Ελευσίνας θα φιλοξενήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) το 2023, παρουσιάζοντας τη νέα οπτική της ταυτότητα αλλά και το νέο όραμα της Εταιρείας. Επίσης, για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ένα διεθνές ανοιχτό κάλεσμα σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανοίγοντας τις πύλες της στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χώρο.

Ο νέος Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Μιχαήλ Μαρμαρινός, παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 ELEVSIS έχει ως στόχο να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, που κινείται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον. Αντίστοιχα διακριτοί και διασυνδεδεμένοι, διαμορφώνονται και οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της: Άνθρωπος/Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, παρουσιάζοντας το νέο αφήγημα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ανέφερε ότι η αλλαγή στη γραφή του ονόματος της εταιρείας, βασίζεται σε ένα κυρίαρχο είδος γραφής, όπου το λατινικό U αντικαθίσταται από το αρχαίο λατινικό V, το ανεστραμμένο ελληνικό Λ. Με τον τρόπο αυτό, υπενθυμίζεται η συνύπαρξη του Άνω και του Κάτω κόσμου, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελευσινιακής μυθολογίας. Εξαλείφοντας, επίσης, κάθε πιθανή δυσκολία και σύγχυση στην προφορά, η επιλογή του V δημιουργεί μία παγκόσμια και αδιαμφισβήτητη πλέον ηχητική ταυτότητα της Ελευσίνας, ενισχύοντας και τον διεθνή της χαρακτήρα, έναν από τους κύριους στόχους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Άλλωστε το V, που ήταν κύρια γραφή σχεδόν μέχρι τον 14ο αιώνα, πριν εμφανιστεί το U, χρησιμοποιείτο όχι σπάνια και στη θέση του Υ, σε αρχαίες αλλά και σύγχρονες επιγραφές. Τέλος, η επιλογή να τεθεί η χρονολογία πριν από την ονομασία, έρχεται να τονίσει την κρισιμότητα του γεγονότος. Μέσα από τον προσδιορισμό του πότε μέσα στην ιστορία, επιχειρείται μια προσπάθεια να εντυπωθεί ιστορικά ο χρόνος, όπου συνέβη το αξιοσημείωτο (2023 AD), ακολουθούμενο, φυσικά, από το πού συνέβη, που σφραγίζει με σημασία τον χρόνο: 2023 ELEVSIS.Σ30:53

Tέλος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ανακοίνωσε για πρώτη φορά ένα διεθνές ανοιχτό κάλεσμα σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για την υποβολή προτάσεων για νέα έργα και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2022 καιτο 2023,που θα διαμορφώσουν το τελικό της καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η έναρξη υποβολής των προτάσεων των ενδιαφερομένων ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2021.
Η νέα οπτική ταυτότητα

Όσον αφορά στην οπτική ταυτότητα της 2023 ELEVSIS, πηγή της αποτελεί η ανάμειξη των αντιθέσεων της Ελευσίνας, που διατρέχει την ιστορία της πόλης. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, η Ελευσίνα δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται, να γίνεται κυτίο νέων ιδεών και συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών. Μέσα από τη διαδρομή της Ιεράς Οδού, έμπνευσης και συμβόλου της 2023 ELEVSIS, σηματοδοτείται η μετάβαση στην έλευση, την ανάδυση, την υλοποίηση, τη γέννηση, την έγερση, τον ερχομό. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιλογή του κόκκινου, ως χρώματος της φωτιάς, των φουγάρων, του αίματος, των εργατικών κινημάτων, της ζωής μέσα από τον ερχομό της Περσεφόνης και της δύναμης των ανθρώπων της.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΠΕ, Δέσποινα Γερουλάνου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠΠΕ, Μαρία Παναγίδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Μιχαήλ Μαρμαρινός. Χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Sigbjørn Sandberg. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανώλης Σπινθουράκης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politismos/epanekkinisi-gia-eleysina-politistiki-proteyoysa