Αρραγές μέτωπο στον Έβρο

Της ΑΦΕΝΤΡΑΣ ΒΑΡΣΑΜΑΚΙΔΟΥ

Αρραγές μέτωπο στον Έβρο

για την ακύρωση της πρότασης Μηταράκη, σχετικά με την επέκταση του Κ.Υ.Τ (Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης) Φυλακίου.
Ένα μήνα και πλέον μετά την απρόσμενη ανάρτηση του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου στη Διαύγεια, στις 29/12/20, περί ” αναβάθμισης και ενίσχυσης των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας” στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Φυλακίου Έβρου, με την οποία προβλέπεται να αυξηθεί η δυναμικότητα των υπαρχουσών δομών από 500 σε 1500 άτομα σε 72.500 τ.μ και παρά το γεγονός ότι υπήρξε καθολική αντίδραση και έντονες διαμαρτυρίες για αιφνιδιασμό και έλλειμμα δημοκρατίας, καθώς επίσης και έλλειμμα στην υπηρεσιακή και πολιτική διαβούλευση του υπουργού,από τις τοπικές Αρχές, τοπικούς φορείς και τοπική κοινωνία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, σχετικά με τις προθέσεις της, γύρω από αυτό το ευαίσθητο για την περιοχή θέμα.
Αν και μετά την ομόφωνη και ομόθυμη απόρριψη της πρότασης Μηταράκη για την επέκταση των υφιστάμενων δομών στον Έβρο, από τους βουλευτές του νομού, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και τους τοπικούς φορείς, ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε μαζί τους δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της πρόθεσης του αν δεν ξαναμιλήσει προηγουμένως μαζί τους, το κλίμα καχυποψίας και το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση βαίνουν αυξανόμενα, με δεδομένες τις μέχρι τώρα αντιφάσεις της.
Ένα χρόνο πριν την αιφνιδιαστική ανάρτηση της 29ης Δεκεμβρίου, είχαν προηγηθεί οι καθησυχαστικες δηλώσεις των κκ Πέτσα και Χρυσοχοΐδη, με τις οποίες διαβεβαίωναν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων δομών στη Θράκη. Άλλωστε αυτή η γραμμή αποτελούσε και εθνική θέση, όπως άλλωστε με έμφαση τονίστηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους τοπικούς φορείς, θέση η οποία … απολαμβάνει και της έγκρισης των ευρωπαϊκών θεσμών.
Επιπρόσθετα τον Ιούλιο του 2020, συστάθηκε διακομματική επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, της οποίας προεδρεύει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με σκοπό να συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από δημογραφική κατάρρευση και οικονομική παρακμή.
Και εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα, αν έτσι οραματίστηκε η κυβέρνηση δια του κ. Μηταράκη, την ανάπτυξη του Έβρου, με τον τριπλασιασμό δηλαδή των φιλοξενούμενων στο Κ.Υ.Τ Φυλακίου, ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του, δεν ξεπερνούν τα 300 άτομα , ηλικίας 70 – 90 ετών στη μεγάλη τους πλειοψηφία.
Έτσι άραγε οραματίστηκε η κυβέρνηση την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος που μαστίζει την περιοχή; με την εγκατάσταση 1500 μεταναστών προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων, όπως είδαμε όλοι μας σε “ζωντανή σύνδεση”τον περασμένο Μάρτη, εργαλειοποιηθηκαν από τον “καλό” μας γείτονα , σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της περιοχής και δημιουργίας σοβαρών προβλημάτων στην ασφάλεια της χώρας, κίνδυνοι που απετράπησαν τελικά, χάρη στην αποφασιστικότητα που επέδειξαν τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ενοπλες Δυνάμεις, οι τοπικές Αρχές και φορείς και βέβαια οι κάτοικοι της περιοχής;
Η Ένωση Συνοριοφυλάκων Έβρου κάνει λόγο για ακύρωση της τότε επιτυχούς προσπάθειάς τους “να αποτρέψουν τη βίαιη, μαζική και κατευθυνόμενη εισβολή, χιλιάδων παράνομων μεταναστών”, ενώ η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κάνει λόγο για ” ρήγμα” στην εθνική ασφάλεια. “Εκατό χρόνια, μετά τη συνθήκη της Λωζάνης και με την καθαρή πλέον πρόθεση της Τουρκίας για αναθεώρησή της, εμείς με τέτοιες ενέργειες να ” ρηγματώνουμε” τα αναχώματα”.
Απορίας άξιον βέβαια παραμένει το γεγονός, πως μετά τη γενική κατακραυγή και την ξεκάθαρη διαφωνία των αρχών και των φορέων του Έβρου με την επιχειρούμενη “απρέπεια”‘ της κυβέρνησης, ο κ Μηταράκης στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους ενδιαφερόμενους φορείς, επέμεινε στην επέκταση των υπαρχουσών δομών και στην αύξηση της δυναμικότητας τους, επικαλούμενος έκτακτες καταστάσεις μαζικών εισροών 1000 ατόμων!
Και όλα αυτά , όταν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης, τον διαβεβαίωνε πως οι ροές έχουν μειωθεί κατά 80% τον τελευταίο χρόνο, και από τις 12000 έπεσαν στις 4000 σχεδόν, δηλαδή 350 άτομα περίπου τον μήνα. Ακόμη και στις πλέον δύσκολες καταστάσεις, αυτές του Μαρτίου, διευκρίνισε ο κ. Μαυρίδης, οι ημερήσιες εισροές δεν ξεπέρασαν τα 33 άτομα. Αλλά ακόμη και για το απίθανο ενδεχόμενο να εισβάλλουν 1000 άτομα από τα σύνορα, υπήρξε η αντιπρόταση να διατεθεί το κλειστό γήπεδο ” Νίκος Σαμαράς”, αλλά και ναυλωμένα λεωφορεία από τον Δήμο, για τη μετακίνηση των μεταναστών.
Το ερώτημα που γεννάται όμως και με δεδομένη την έκφραση ” αγωνίας” του υπουργού για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, επειδή κυκλοφορούσαν ελεύθεροι στους δρόμους οι μετανάστες πρόσφυγες ,είναι γιατί η κυβέρνηση έκλεισε το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ (προαναχωρησιακο κέντρο) Φυλακίου στις 28 Αυγούστου για ανακαίνιση και ακόμη είναι κλειστό; Μήπως για να καταστεί και μ’ αυτόν τον τρόπο το ακραίο σενάριο που επικαλείται, κανόνας, και έτσι να “δικαιολογηθεί” η εσπευσμένη και στερούμενη πάσης λογικής πρότασή του, για περαιτέρω υποβάθμιση στην ουσία της περιοχής του Έβρου και της Θράκης γενικότερα;
Και αν όντως ανησυχεί τόσο πολύ για την ασφάλεια των κατοίκων, γιατί δεν προτείνει τη δημιουργία και άλλων Κ.Υ.Τ σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος, που διαθέτουν και αεροδρόμια, αφού οι περισσότεροι εισερχόμενοι δεν δικαιούνται ασύλου και αποφασίζεται η απέλασή τους; (Το Κ.Υ.Τ Φυλακίου είναι το μοναδικό της ηπειρωτικής Ελλάδας)
Το μόνο ενθαρρυντικό και παρήγορο, εν αναμονή της απόφασης Μηταράκη, είναι το γεγονός της δημιουργίας ενός αρραγούς μετώπου στον Έβρο, συναποτελούμενο από τους Βουλευτές, την Εκκλησία, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, απέναντι σε μια βεβιασμένη, επικίνδυνη εθνικά και επιζήμια οικονομικά, πρόταση.
Και το μεγάλο στοίχημα για μένα είναι, αν το μέτωπο αυτό θα συνεχίσει να είναι αρραγές μέχρι την τελική δικαίωση, που θα είναι η ακύρωση της πρότασης για την επέκταση του Κ.Υ.Τ στο Φυλάκιο, δικαιώνοντας έτσι τη φράση περί “ισχύος εν τη ενώσει” ή αν οι σπόροι του μακιαβελικού κυνισμού, βρουν έδαφος και φυτρώσουν, μέσα από την πολύ γνωστή στην πολιτική ιστορία και της χώρας μας φράση , “διαίρει και βασίλευε”.
Μακάρι να επικρατήσει η σύνεση, η ομοθυμία, η αγάπη για τον τόπο μας μέχρι τέλους, από τους εμπλεκόμενους φορείς, και έχοντας όλοι τους τη γνώση, ότι ” η ομόνοια είναι τόσο ακατανίκητη, όσο εύκολα φέρει την καταστροφή η διχόνοια”…