Τέλη Φεβρουαρίου οι διερευνητικές

Επιταχύνονται οι διπλωματικές εξελίξεις καθώς σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το επόμενο ραντεβού των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

Η πίτα και ο σκύλος

«Τις αναμένω εντός του επόμενου μήνα, κάποια στιγμή προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Reuters καλώντας εκ νέου την Τουρκία «να επιδείξει συνέπεια στην συμπεριφορά της» καθώς όπως πρόσθεσε οι διερευνητικές «δεν μπορεί να είναι ένας περισπασμός για να αποφύγει (σ.σ. η Τουρκία) την συζήτηση στη Σύνοδο του Μαρτίου».

Η δρομολόγηση του επόμενου ραντεβού των διερευνητικών και τα προγραμματισμένα κρίσιμα ραντεβού για το Κυπριακό προμηνύουν εξελίξεις «πακέτο» για την Ανατολική Μεσόγειο, είτε σε θετική είτε σε αρνητική κατεύθυνση.

Με αυτό το δεδομένο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση Ελλάδας και Τουρκίας έναντι των δύο μεγαλύτερων δυνάμων του δυτικού κόσμου, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, που αποτελούν βαρόμετρο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά τα πολύ επαινετικά λόγια του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τη στάση του Βερολίνου χτες, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε κάποιες αιχμές για τη στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι «ένα μέρος των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύει πως η Γερμανία δεν μας στήριξε όσο θα έπρεπε στις διαφορές μας με την Τουρκία. Γνωρίζω καλά πως η Καγκελάριος έπαιξε πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθειά της να μεσολαβήσει» και αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα σημείωσε με νόημα:

«Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια. Απλά θεωρώ πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ

»Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει την γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο».

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021» αντιπαρέβαλε τη στάση αυτή της Γερμανίας με τη στάση των ΗΠΑ λέγοντας ότι «αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ και για τον αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν έτσι γιατί πίστευαν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τουρκία αγόρασε και χρησιμοποιεί S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία και θα αγοράσει και αεροσκάφη F-35».

Θυμήθηκε το πραξικόπημα του 2016

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που η Άγκυρα επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για την ενορχήστρωση και διεύθυνση του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους», είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Σοϊλού ενώ άφησε αιχμές και για την ΕΕ λέγοντας ότι «η Ευρώπη ήταν ενθουσιάδης σε σχέση με το πραξικόπημα» σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet.

Στο παιχνίδι οι Βρετανοί

Στο μεταξύ στο χορό των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό έχει μπει για τα καλά η Βρετανία. Έτσι μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με το Νίκο Δένδια ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ είχε επικοινωνία σήμερα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζοντας προς τον Τούρκο ομόλογό του ότι «όλες οι πλευρές να είναι ευέλικτες» ενώ επεσήμανε ότι η συνεργασία Βρετανίας και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ταξίδεψε εν συνεχεία στην Κύπρο όπου είχε συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά και υπογράμμισε ότι μια συνολική λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες και τις αρχές του Δικαίου της ΕΕ.

Μπάλωμα

Ωστόσο πιστός στην τουρκική γραμμή για λύση δύο κρατών στην Κύπρο ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ δήλωσε σήμερα ότι «το παιχνίδι που παίζεται είναι να γίνουμε μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία κι εμείς αυτό το παιχνίδι δεν θα το παίξουμε».

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία θέσει και επισήμως, πλέον, ζήτημα δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης τόνισε: «Στηρίζουμε και είμαστε απολύτως, πλήρως συντεταγμένοι με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Παραμένουμε στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Λευκωσία την ερχόμενη Δευτέρα.

in.gr