Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Υπό την αιγίδα της «Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού» του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οργανώνονται σήμερα 6 και αύριο, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ομογενειακούς φορείς στo πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας» (sic),  η διαδικτυακή διημερίδα «Κτήμα ες αεί»: «Ελληνική Γλώσσα και Ελληνικός Πολιτισμός παρακαταθήκη 40 αιώνων».  Αυτά στην Αθήνα.

Στην Νάπολη της Ιταλίας, από όπου και ξεκίνησε η ιδέα για την καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, ο τίτλος των πολυθεματικών εκδηλώσεων είναι: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, όπως ήταν ο τίτλος της αρχικής εισήγησής του,  που είχε καταθέσει στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό,  το 2014, ο εμπνευστής και πατέρας της ιδέας, ομογενής καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος. Και έτσι συνεχίζει.

Ποτέ δεν εξηγήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την Διαρκή Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό και την «αλήστου μνήμης» αυτόνομη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) γιατί η θεσμοθέτηση  Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας  (9 Φεβρουαρίου) που –προς έπαινό τους- από κοινού προώθησαν και καθιέρωσαν, υλοποιώντας την ιδέα του Γιάννη Κορίνθιου, άφησε, τελικά, εκτός «νυμφώνος» τον Πολιτισμό!

Όπως και δεν εξηγείται μέχρι και σήμερα, γιατί καθιερώθηκε και επιμένουμε στον όρο: «Παγκόσμια Ημέρα» όταν  είναι γνωστό ότι «Παγκόσμιες Ημέρες»  μπορεί να καθιερώνει μόνον η ΟΥΝΕΣΚΟ. Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες εκ μέρους των ενδιαφερομένων, για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας, Κρατών.

Και, επ΄αυτού, επίσης δεν μας λέει η νυν ΓΓΔΔΑΕ (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού) εάν και ποιές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα διεθνώς, όπως και απαιτείται,  ώστε να καταθέσει η χώρα μας ολοκληρωμένο «φάκελο» στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την καθιέρωση  της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», ως Παγκόσμιας, έστω και δίχως τον Πολιτισμό…

Προφανώς βρίσκουμε πιο βολικό το να βαφτίζουμε μόνοι μας ως «παγκόσμια» όποια ημέρα  θέλουμε. Ας το κάνουμε, όμως,  αυτό αυστηρά «μεταξύ» μας,  να μην εκτιθέμεθα διεθνώς!

Κατά τα λοιπά,  καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Γλώσσα εντός και εκτός Ελλάδος έστω κι αν απουσιάζει εφέτος ο εμπνευστής της ιδέας από τα καθ’  ημάς εορταστικά…