Το μήνυμα της Φιλικής Εταιρίας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Αναδημοσιεύουμε σήμερα το μήνυμα της Φιλικής Εταιρίας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – 9 Φεβρουαρίου 2021.
Κείμενο του Γεράσιμου Αντύπα
Ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας του Μοντρεάλ
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – 9 Φεβρουαρίου 2021
Στις 9η Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», η οποία είναι παράλληλα και ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Η διαχρονικότητα και η οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας και συμβολή της στον γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό της ανθρωπότητας είναι ευρέως γνωστές. Η γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε σήμερα οι Έλληνες και Ελληνόφωνοι όπου γης είναι όπως μας αναφέρει ο γνωστός γλωσσολόγος Γ. Μπαμπινιώτης «η αδιάσπαστη μακραίωνη συνέχεια που μας συνδέει άμεσα και άρρηκτα με τις μεγαλύτερες στιγμές της ελληνικής σκέψης και γλώσσας και με τα μεγαλύτερα πετάγματα της σκέψης του ανθρώπου στην οικουμένη».
Αυτή η σύνδεση με τον λόγο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, με τη γλώσσα του Ομήρου, του Αισχύλου και του Θουκυδίδη, αλλά και των Τριών Ιεραρχών, και πιο πρόσφατα του Σολομού του Καβάφη, του Καζαντζάκη, του Σεφέρη και του Ελύτη, αλλά και με τις φωνές της Μαρίας Κάλλας και της Μελίνας Μερκούρη είναι μεταξύ άλλων, η μεγάλη μας κληρονομιά.
Ο κοινός παρονομαστής αυτής της συνέχειας και σύνδεσης μέχρι σήμερα είναι η ελληνική μας γλώσσα, μέσα από την οποία εκφράζεται η ταυτότητα μας και ο πολιτισμός μας. Αυτό είναι το προνόμιο για το οποίο ήμαστε εμείς στο Μόντρεαλ (με παρουσία άνω των εκατό χρόνων) περήφανοι και επιδιώκουμε να διατηρήσουμε και να εμπλουτίσουμε στο μέλλον. Από τα πιο φωτεινά και ελπιδοφόρα παραδείγματα είναι τα τρίγλωσσα σχολεία μας Σωκράτης-Δημοσθένης.
Η «Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» είναι, πιστεύουμε, μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την σημασία και την συμβολή της γλώσσας και της κοινότητας μας, αλλά και να συλλογιστούμε τις προκλήσεις των καιρών, να αναγνωρίσουμε και να εντοπίσουμε ελλείψεις και αδυναμίες, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε με σύγχρονο και εξωστρεφή τρόπο την καλλιέργεια και την μετάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού στις νέες γενιές μας.
Κλείνοντας, αφιερώνουμε την ημέρα αυτή στον νεοελληνιστή, φιλέλληνα και συμπολίτη μας καθηγητή Jacques Bouchard ο οποίος κλείνει φέτος 50 χρόνια διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια και ο οποίος δεν σταματά να μας μεταδίδει την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα, την οποία αποκαλεί «μητρική γλώσσα και το αγκωνάρι του δυτικού πολιτισμού». Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να αποδώσουμε φόρο τιμής στους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν την ελληνική γλώσσα στην μακρόχρονη ιστορία της κοινότητας μας και να ευχαριστήσουμε επίσης από καρδιάς τους δασκάλους και τις δασκάλες που μέσα στις δύσκολες τωρινές συνθήκες της πανδημίας συνεχίζουν δυναμικά το λειτουργημά τους.