Συμπλήρωσε εννιά χρόνια ζωής η Panhellenic Post

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σαν Σήμερα, πριν από 9 χρόνια ξεκινήσαμε το συναρπαστικό δημοσιογραφικό ταξίδι δημιουργώντας την Panhellenic Post. Com.  Ήταν το έτος 2012. 12 Φεβρουαρίου. Λίγους μήνες πριν είχε ολοκληρωθεί η υπηρεσία μας στην Δορυφορική ERT WORLD και η συνεργασία μας με τις εκπομπές «Οδύσσεια» και «Εδώ Αθήνα».

Η προϋπηρεσία που είχαμε, από το 1978 με τις ομογενειακές ημερήσιες εφημερίδες, πρώτα τον «Εθνικό Κήρυκα» (1978-1979), μετά με την «Πρωϊνή» (1983-1993) και πάλι με τον «Εθνικό Κήρυκα» (1993-2007), από διευθυντικές θέσεις στα γραφεία των δύο εφημερίδων στην Αθήνα την περίοδο 1983-2007, και η εμπειρία από την τηλεόραση (2007-2010) μας ενέπνευσε για την ηλεκτρονική συνέχεια της παρουσίας μας στον ευρύτερο ομογενειακό χώρο. Που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα…

Εννιά χρόνια συναρπαστικά.   Εννιά χρόνια, δύσκολα οικονομικά. Εννιά χρόνια  πλούσια, όμως, σε δημοσιογραφικούς αγώνες. Εννιά χρόνια ηθικής αναγνώρισης εντός και εκτός συνόρων. Εννιά χρόνια προσφοράς  προς την ομογένεια, εννιά χρόνια κριτικής (καλοπροαίρετης πάντα) προς τους κρατούντες, σε σχέση με τα πεπραγμένα τους προς τους Απόδημους  Έλληνες. Την άλλη Ελλάδα. Που αν έλειπε, έπρεπε να την εφεύρουμε για να αποτελεί  δημιουργική πραγματικότητα ο Οικουμενικός Ελληνισμός.

Σχεδόν συμπίπτουν χρονικά τα γενέθλια της  Panhellenic Post με την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Τυχαίο; Ναι. Αλλά μέριμνα της Panhellenic Post από την πρώτη ώρα της ηλεκτρονικής ζωής της υπήρξε η διάδοση της Γλώσσας μας, που είναι η ταυτότητα του Ελληνισμού.

Τα όσα ενδεχομένως  μέχρι σήμερα επιτύχαμε, με τις ασθενείς μας δυνάμεις, από τούτη την δημοσιογραφική έπαλξη, θα τα κρίνουν οι αναγνώστες μας, που συνεχώς  πληθύνονται.  Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Να μεταφέρουμε τον παλμό της γενέτειρας στους Απόδημους. Να ενημερώνουμε τους  ομογενείς για θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τις ελληνικές Κοινότητες ανά τον κόσμο. Να προβάλουμε και να υπηρετούμε αυτό που μας δίδαξε ο δάσκαλός μας στην δημοσιογραφία Μπάμπης Μαρκέτος:  «Να γράφεις, μας έλεγε, και τις δύο πλευρές. Και δίπλα να βάζεις τη δική σου άποψη. Αυτό είναι έντιμη δημοσιογραφία».

Επιλέξαμε να γιορτάσουμε σεμνά και ταπεινά την επέτειό μας. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη υγειονομική κατάσταση. Βιώνουμε μία φονική πανδημία. Που κοστίζει πόνο και δάκρια στις κοινωνίες των ανθρώπων.  Με τεράστιες επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία.

Εμείς, από το μετερίζι μας θα  συνεχίσουμε να  επισημαίνουμε όσα κατά την κρίση μας πιστεύουμε ότι είναι σωστά και ωφέλημα για τους Απόδημους Έλληνες και τους Έλληνες ομογενείς μας. Να συμβάλουμε όσο μπορούμε στη σύσφιξη των σχέσεών τους με τη γενέτειρα, ακόμη και εάν «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», όπως έγραψε ο νομπελίστας ποιητής. ( Γιώργος Σεφέρης)

Είμαστε εδώ. Και συνεχίζουμε. Και όπως εμπνεύστηκε ένας άλλος μεγάλος Έλληνας ποιητής:

<<Ἀλλὰ μὴ βιάζῃς τὸ ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλὰ νὰ διαρκέσει.
Καὶ γέρος πιὰ ν᾿ ἀράξῃς στὸ νησί,
πλούσιος μὲ ὅσα κέρδισες στὸν δρόμο,
μὴ προσδοκώντας πλούτη νὰ σὲ δώσῃ ἡ Ἰθάκη.

Ἡ Ἰθάκη σ᾿ ἔδωσε τ᾿ ὡραῖο ταξίδι.
Χωρὶς αὐτὴν δὲν θἄβγαινες στὸν δρόμο.
Ἄλλα δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά.

Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.
Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα,
ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν>>. (Κωνσταντίνος Καβάφης)