Υπό διπλή “πολιορκία” βρίσκεται η Αττική το προσεχές 24ωρο

Αθήνα.- «Πολιορκείται» από δύο εχθρούς το λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς πέρα από την πανδημία του κοροναϊού, επελαύνει και η κακοκαιρία «Μήδεια». Ήδη τα πρώτα χιόνια έχουν πέσει στα βόρεια του νομού, στην Πάρνηθα και την Πεντέλη και τα βόρεια προάστια.

Και μπορεί αυτό το βράδυ να μην αναμένονται τόσο έντονα φαινόμενα, το επόμενο 24ωρο αναμένεται να είναι κρίσιμο για την πρωτεύουσα, καθώς δεν αποκλείεται τα χιόνια να φτάσουν μέχρι το κέντρο της πόλης και τα νότια προάστια.

Αυτό άλλωστε διαπίστωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας είπε ότι «θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες» αναφερόμενος στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα.

Χιόνια έχουν πέσει στον Διόνυσο, στη Δροσιά, στη Ροδόπολη, στη Σταμάτα, στον Άγιο Στέφανο, την Εκάλη, την Κηφισιά, την Πεντέλη, την Πάρνηθα, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Νέα Ερυθραία.

Στα Βίλια, το θερμόμετρο έδειξε – 3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Πεντέλη. όπου ήδη χιονίζει, κάτοικοι και κρατικός μηχανισμός βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ τις τελευταίες ώρες οι πολίτες προμηθεύτηκαν 70 τόνους αλάτι.

Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Από αύριο, λοιπόν, η κακοκαιρία θα επεκταθεί σταδιακά στη νότια και νησιωτική χώρα, με την Αττική να ντύνεται στα «λευκά» από το πρωί της Δευτέρας.

Προς τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας χιονομπόρες θα σημειώνονται στα περισσότερα τμήματα της Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) που θα εναλλάσσονται με βελτιωμένο καιρό. Το υπόλοιπο της μέρας λίγες χιονοπτώσεις και αρκετά διαστήματα βελτίωσης.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να χιονίσει και στα κεντρικά και νότια προάστια του λεκανοπεδίου, ωστόσο οι χιονοπτώσεις θα είναι παροδικές.

Για αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοπόννησου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη.

Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο).

Παράλληλα, τη Δευτέρα 15/02 θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Το κύμα αυτό της κακοκαιρίας θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από την Τρίτη, ωστόσο το κρύο θα παραμείνει, με το θερμόμετρο να δείχνει μείον σε αρκετές περιοχές.

O καιρός στην Αττική για τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το Meteo, νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και τις πρωινές και βραδινές ώρες σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Κλειστοί δρόμοι προς το Λεκανοπέδιο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια».

H Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας έχει ντυθεί στα «λευκά» με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος των διοδίων των Αφιδνών να γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης,  δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της νέας εθνικής Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Προβλήματα υπάρχουν και στην Παλιά Εθνική Οδό Αθήνας – Θήβας. Από τον κόμβο των Βιλίων μέχρι τα Βίλια, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Τέλος, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λεωφόρο Διονύσου, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ) μέχρι τη θέση Άγ. Πέτρος, στην Πεντέλη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αλυσίδα αλληλεγγύης για τη μεταφορά ηλικιωμένων για εμβολιασμό εν μέσω κακοκαιρίας

Τη μεταφορά ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και μοναχικών πολίτων, προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού Αττικής, αναλαμβάνει εκτάκτως από αύριο, με αφορμή την κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μέσω της υπηρεσίας του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η μεταφορά από και προς το εμβολιαστικό κέντρο θα γίνεται με οχήματα του ΕΕΣ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας από τον COVID-19.

Οι πολίτες που βρίσκονται στο νομό Αττικής και αδυνατούν να μετακινηθούν, μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποδοχής Κοινωνικών Αιτημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: 210 36 42 319 και 210 36 09 825.

Ο ΕΕΣ αναφερει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της κακοκαιρίας, με στόχο την εξυπηρέτηση όσων περισσότερων ανθρώπων έχουν ανάγκη.