Το ντέρμπι των “αιωνίων” στην Λεωφόρο

Μια συνήθεια δεκαετιών έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτή που ήθελε τα ντέρμπι των ‘αιωνίων’ να διεξάγονται με φόντο την μάχη του πρωταθλήματος. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι το ζευγάρι που συνθέτει το δικό μας clasico. Κάποτε παιζόταν με τους οπαδούς των ομάδων να κάθονται δίπλα-δίπλα. Μετά καταλάμβαναν το δικό τους ξεχωριστό κομμάτι στην εξέδρα. Έπειτα έμειναν μόνοι, ανάλογα με την έδρα. Ώσπου άρχισαν και τα ματς μπροστά σε άδεια καθίσματα. Αρχικά ελέω τιμωρίας, εσχάτως γιατί όλα τα είχαμε, ο κορονοϊός μας έλειπε…

Το ντέρμπι που έρχεται στην Λεωφόρο είναι στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής στην Super League Interwetten. Χωρίς κόσμο, δίχως αγωνία για την έκβαση της μάχης του τίτλου. Το μόνο που αναμφίβολα αντέχει στον χρόνο, είναι η δίψα των οπαδών για νίκη στο συγκεκριμένο ματς. Ασχέτως συνθηκών, βαθμολογίας, δυναμικής, ρόστερ ή στόχων. Ενδεχομένως να απασχολεί λιγότερους σε σχέση με το παρελθόν, αφού πλέον τα προβλήματα της κοινωνίας μοιάζουν ή και πραγματικά είναι περισσότερα. Φυσικά ρόλο παίζει και το πόσο θελκτικό είναι το προϊόν στο σύνολο του, αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα.

Στο δια ταύτα, η ώρα για μια ακόμη αθλητική μάχη των ‘αιωνίων’ έφτασε. Και το ερώτημα είναι το εξής: βάζοντας στην άκρη το γόητρο και με 19 βαθμούς να τους χωρίζουν στον πίνακα κατάταξης, τι πραγματικά έχει να κερδίσει ή να χάσει ο κάθε ένας από τους δύο μονομάχους στη μεταξύ τους αναμέτρηση;

  • Από εκεί που ουδείς τον υπολόγιζε, ο Παναθηναϊκός απέκτησε πλέον ρεαλιστικές ελπίδες ακόμη και για την 2η θέση. Με νίκη στο ντέρμπι, στέλνει ηχηρό μήνυμα σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη.
  • Αποκτά ψυχολογία για τη συνέχεια και χρόνο για να δουλέψει στις αδυναμίες του.
  • Παίρνει αυτοπεποίθηση για τη μάχη του Κυπέλλου.
  • Ενδεχομένως να γλυκάνει και τον κόσμο του, που νιώθει μια παρατεταμένη απογοήτευση για τη μακρά απουσία από τους τίτλους, αλλά και τους χειρισμούς της διοίκησης αυτά τα χρόνια.

Στον αντίποδα, το σενάριο της ήττας του αφαιρεί πολλά από τα παραπάνω.

  • Δύσκολα θα πλασαριστεί παραπάνω από την 4η θέση.
  • Ο ενθουσιασμός από τα τελευταία αποτελέσματα θα καταλαγιάσει.
  • Παίκτες θα τεθούν υπό αμφισβήτηση – όπως συνήθως συμβαίνει μετά από ήττα σε ντέρμπι.
  • Η πίεση θα κάνει πάλι την εμφάνιση της, ενώ το θέμα των κακών σχέσεων του Μπόλονι με ορισμένους ποδοσφαιριστές μπορεί να έρθει εκ νέου στην επιφάνεια. Και δεδομένα θα δημιουργηθεί δυσαρέσκεια σε οπαδικό επίπεδο.

Όσο απλή φαντάζει η μετάφραση στα +/- για τον Παναθηναϊκό, άλλο τόση είναι και για τον Ολυμπιακό.

Βαθμολογικός αντίκτυπος δεν υπάρχει, ωστόσο μια νίκη στην έδρα των ‘πρασίνων’ θα φέρει κλίμα ευφορίας εντός αποδυτηρίων αλλά και στο σύνολο του κόσμου.

  • Ηρεμία και ψυχολογία θα είναι καλοδεχούμενα κέρδη ενόψει της ευρωπαϊκής μάχης με την Αϊντχόφεν.
  • Στη συνέχεια του πρωταθλήματος, ο Μαρτίνς θα μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να προχωρά σε ροτέισον, ειδικά όσο παραμένει ενεργό το μέτωπο του Europa League.
  • Έχοντας υπεραπλουστεύσει την κατάσταση ενόψει playoffs, ο Ολυμπιακός θα έχει την άνεση να δώσει έξτρα βάρος στα ματς Κυπέλλου.

Σε περίπτωση ήττας, ο Ολυμπιακός θα στερηθεί λίγο απ’ όλα πλην της μη αναστρέψιμης κατάστασης στην κορυφή.

  • Η απώλεια του αήττητου από τον αιώνιο αντίπαλο δεν παύει να είναι… ενοχλητική.
  • Μεγάλη μερίδα του κόσμου θα εκφράσει δυσαρέσκεια, καθώς ο μέχρι στιγμής περίπατος στη διοργάνωση δεν θα αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό, ειδικά από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός θεωρείται υποδεέστερος αγωνιστικά.
  • Θα δημιουργηθεί έξτρα πίεση ενόψει της αναμέτρησης με την Αϊντχόφεν.
  • Και μόνο στη σκέψη ενός δεύτερου αρνητικού αποτελέσματος, θα χαθεί το πλεονέκτημα ενός άνετου ροτέισον στη συνέχεια.

Αν μπορούσε κανείς να δανειστεί όρους από το γνωστό τηλεοπτικό παιχνίδι επιβίωσης, τότε το run για ‘πράσινους’ και ‘ερυθρόλευκους’ στην πίστα της Λεωφόρου μοιάζει να έχει διαφορετικό έπαθλο. Ο Παναθηναϊκός έχοντας στερηθεί τίτλους τα τελευταία χρόνια έχει φυσιολογικά μια μεγαλύτερη ανάγκη να τραφεί με ότι μπορεί, εν προκειμένω με μια νίκη επί του Ολυμπιακού που θα του δώσει ενέργεια για τη συνέχεια της φετινής μάχης.

Στο στρατόπεδο των Πειραιωτών είναι χορτάτοι και η δική τους ανάγκη εντοπίζεται πρωτίστως σε επίπεδο επικοινωνίας και τα ψυχολογικά της οφέλη. Μια επιτυχία στην έδρα των ‘πρασίνων’ θα έχει την απαιτούμενη απήχηση εντός κι εκτός του συλλόγου, με συνέπεια την αίσθηση επιβεβαίωσης, ευφορίας και αυτοπεποίθησης για τη συνέχεια, ειδικά για την Ευρώπη και το Κύπελλο.

Τα κίνητρα είναι εκεί, ισχυρά και για τους δύο. Ποια θα αποδειχθούν δυνατότερα, μένει να αποδειχθεί. Σε περίπτωση ισοπαλίας δεν χρειάζεται κάποια ξεχωριστή αναφορά. Θα πρόκειται για ένα ντέρμπι που γρήγορα θα ξεχαστεί και θα πάρει θέση δίπλα σε εκείνα που σπανίως κάποιος θα μπορεί να φέρει γρήγορα στη μνήμη του μετά από χρόνια..

 

Πηγή: sport24.gr