“Πυρ ομαδόν” κατά κυβέρνησης για “Μήδεια”

Αθήνα.- Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μήδεια». Κατηγορούν τόσο την κυβέρνηση όσο και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για ανικανότητα, καθώς ήταν από μέρες γνωστή η επέλαση του χιονιά στη χώρα και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν ούτε τις διακοπές ρεύματος, αλλά ούτε και το κλείσιμο μιας σημαντικής οδικής αρτηρίας, της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Επιπλέον, κριτική ασκούν και για το θέμα του εμβολιασμού των πολιτών κατά του κοροναϊού.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κυβέρνηση για κλάματα»

«Η κυβέρνηση κατάφερε να αφήσει στην τύχη της ακόμα και την Αθήνα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ενώ χαρακτήρισε ως πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα να υπολειτουργούν τα μέσα σταθερής τροχιάς. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά του περιφερειάρχη Αττικής και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «για κλάματα».

«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη το κατάφερε και αυτό. Άφησε στην τύχη της την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας, αν και γνώριζαν εδώ και δέκα ημέρες για την έλευση της κακοκαιρίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για το κλείσιμο της Αθηνών-Λαμίας, τις διακοπές ρεύματος και την υπολειτουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου: «Έκλεισαν χθες την εθνική οδό και έκοψαν την χώρα στα δύο χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες, έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες, τα Μέσα Σταθερής τροχιάς – πράγμα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα – υπολειτουργούν, η Περιφέρεια και ο κ. Πατούλης αποδείχθηκαν ανίκανοι να κρατήσουν ανοιχτούς δρόμους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει χαρακτηριστικά πως «αν οι πολίτες δεν ταλαιπωρούνταν, θα λέγαμε ότι είναι μια κυβέρνηση για γέλια. Δυστυχώς, όμως», όπως αναφέρεται, «είναι για κλάματα»! Ο κλειστός ηλεκτρικός και οι εργαζόμενοι των delivery μέσα στα χιόνια, τόνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, «είναι η αποτύπωση της κυβερνητικής διαχείρισης της κακοκαιρίας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση και για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού στους πολίτες, υποστηρίζοντας πως ήταν εξ αρχής λανθασμένος. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση στις πατέντες των εμβολίων, υιοθετώντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του COVID-19 ως δημόσιο αγαθό.

ΚΙΝΑΛ: «Προφανής αστοχία στο σχεδιασμό»

Αστοχία και έλλειψη σχεδίου καταλόγισε στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση και για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της χώρας, τονίζοντας ότι το κόμμα της σκοπεύει να ασκήσει, μέσω της Βουλής, έλεγχο για το θέμα της συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ.

Η κυρία Γεννηματά, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGA, διευκρίνισε ότι η κριτική του ΚΙΝΑΛ αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της εθνικής οδού. «Χθες νωρίς το πρωί, υπήρξε προφανής αστοχία στο σχεδιασμό. Μέχρι και αργά το προηγούμενο βράδυ, μας διαβεβαίωναν ότι είναι πανέτοιμοι να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες και ενώ ο κόσμος ξεκίνησε να πάει στις δουλειές του, ξαφνικά ο αρμόδιος υπουργός, από μόνος του όπως είπε, αποφάσισε να κλείσει την εθνική οδό!».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε την κατάλληλη προετοιμασία ούτε για αυτό, με αποτέλεσμα να μην ενημερώσουν έγκαιρα και έτσι να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στους παράλληλους δρόμους της εθνικής.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η πολιτική προστασία θέλει προετοιμασία, θέλει σχέδιο, θέλει δουλειά, θέλει όλο το ανθρώπινο δυναμικό στη μάχη, δεν είναι μόνο η επικοινωνία». Σημείωσε, πάντως, ότι «ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι προσεκτικός, η ατομική ευθύνη έχει αξία. Αλλά η ατομική ευθύνη, έρχεται μετά την ευθύνη της Πολιτείας να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς και την ευθύνη των δήμων και των περιφερειών να δουλέψουν σωστά, για να λειτουργεί η πολιτική προστασία πραγματικά υπέρ του πολίτη».

Έλεγχο στη Βουλή για τη ΔΕΗ – Επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ

Για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι μέσω της Βουλής το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει τον έλεγχο για το θέμα της συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ. «Δεν είναι μόνο σήμερα λόγω κακοκαιρίας, πρόσφατα είχαμε το βραχυκύκλωμα και τη φωτιά και διαπιστώνουμε ότι είναι απανωτές οι βλάβες και τα προβλήματα. Είναι ολοφάνερο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το δίκτυο να εγκαταλειφθεί και σήμερα πληρώνουμε αυτές τις συνέπειες», είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες και ότι πρέπει πλέον να επιταχύνουν τις σχετικές εργασίες στη ΔΕΗ.

«Η συντήρηση του δικτύου έχει εγκαταλειφθεί», δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έχει εδώ και χρόνια τονίσει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την ασφάλεια τροφοδοσίας όλης της χώρας.

Τέλος, αναφορικά με τους εμβολιασμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα, άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση, στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, ενώ τόνισε τη σημασία να εξασφαλιστούν και οι δύο δόσεις, «όχι μόνο η πρώτη και… βλέπουμε».

«Ρωτάω λοιπόν αν ισχύει ή έχει αλλάξει ο σχεδιασμός, γιατί φαίνεται ότι τον έχουν εγκαταλείψει. Ζητάμε, λοιπόν, μία επίσημη ενημέρωση για να ξέρουμε αν είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί και εμβολιάζονται καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει δημόσια γνωστό, για να γνωρίζουμε όλοι με σαφήνεια πώς προχωράμε», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

ΚΚΕ: Το μόνο κυβερνητικό σχέδιο είναι το… «μένουμε σπίτι»

Παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών, το σχέδιο της κυβέρνησης και για τη «Μήδεια» είναι το «μένουμε σπίτι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή τα προβλήματα που δημιούργησε στη χώρα η κακοκαιρία «Μήδεια».

«Η άθλια κατάσταση στην Αττική», όπως την χαρακτήρισε, «όπου με είκοσι εκατοστά χιόνι, εθνικές οδοί και κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού».

Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι η όλη κατάσταση αποκαλύπτει ότι όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες,  «μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους, η οποία είναι βασική πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων, τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο».

Το ΚΚΕ ζήτησε η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, περιφέρεια και δήμοι, να εξασφαλίσουν χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων, να πάρουν μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς και να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία, για να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού.

ΜέΡΑ25: «Αριστεία και στην κακοκαιρία»

Το ΜέΡΑ25 επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αναφέροντας ειρωνικά πως «η «αριστεία» χτύπησε και στο μέτωπο της κακοκαιρίας». Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη επισημαίνει στην ανακοίνωσή του πως, για ένα φαινόμενο που γνωρίζαμε από πολύ νωρίς «και για το οποίο τα κυβερνητικά μέσα διαφήμιζαν πόσο έτοιμοι ήμασταν, καταλήξαμε σε νησιά χωρίς ρεύμα και μια αιφνιδιαστικά κλειστή εθνική οδό «για το καλό μας». Αυτά όμως συμβαίνουν όταν η «άριστη» διαχείριση», όπως αναφέρεται, «συναντά τη μνημονιακή διάλυση της πολιτικής προστασίας, με μια Κυβέρνηση «Μήδεια» που τρώει τα παιδιά της».