Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων «πολιορκεί» το ΕΣΥ-

Αθήνα.- Σήμερα, 313 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 755 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Διενεργήθηκαν 25.724 τεστ ανίχνευσης.

Νέα αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε σε 13 περιοχές οι οποίες ανησυχούν λόγω της επιδημιολογικής τους κατάστασης.

Αυτή τη στιγμή, 313 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘΣε μία ημέρα εξέπνευσαν 13 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 6.194.

Επίσης, σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 755 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Διενεργήθηκαν 25.724 τεστ ανίχνευσης, εκ των οποίων τα 13.643 μοριακά και τα 12.081 rapid.

Σημειώνεται ότι το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.99, ενώ την εβδομάδα 08 – 14 Φεβρουαρίου (Iso Week 06) το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,90% σε σύνολο 135.865 μοριακών και 145.929 rapid τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Από τα νέα κρούσματα, τα 13 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι βάσει της κατανομής των 742 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, η Αττική παραμένει ψηλά με 231 νέες μολύνσεις, ενώ ψηλοί αριθμοί καταγράφονται ξανά σε Θεσσαλονίκη (125), Αχαΐα (61), Χαλκιδική (23), αλλά και στα Ιωάννινα (20). Στην Κάλυμνος που εμφανίζεται στον χάρτη καταγράφονται 7 κρούσματα κορωνοϊού.

Αυτές είναι οι 13 περιοχές που ανησυχούν

Με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και του Σωτήρη Τσιόδρα, υπάρχουν 13 περιοχές της Ελλάδας που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

Στην ενημέρωση της Τετάρτης, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αύξηση παρατηρείται και σε άλλες περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα σε:

  • Αχαΐα
  • Εύβοια
  • Ρέθυμνο
  • Ηλεία
  • Κορινθία
  • Θάσο
  • Αργολίδα
  • Βοιωτία
  • Κεφαλλονιά
  • Κάλυμνο
  • Κάρπαθο
  • Γιάννενα
  • Ηράκλειο

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως στις μεγάλες Περιφέρειες υπάρχει μια σταθεροποίηση και φαίνεται ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει αποδίδουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο και ενθαρρυντικό.

Μεταλλάξεις και νοσηλείες προκαλούν τρόμο

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη έγιναν 190 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Πάνω από τις μισές αφορούν στα νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία νοσηλεύονται 907 ασθενείς σε απλές κλινικές covid και 200 σε ειδικές μονάδες.

Τα ενεργά κρούσματα ήταν περίπου 10.000 και χθες ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στις 15.400. Μέσα σε τέσσερις ημέρες αυξήθηκαν τα άτομα με ενεργή λοίμωξη κατά 54%. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη, από αύριο θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της καραντίνας. Ωστόσο, η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων θα καθυστερήσει.

Παγώνη: «Μην φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα»

«Αν συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα τις πρώτες μέρες αξιολογηθούν οι παράμετροι, και δούμε ότι τα πράγματα είναι καλά, νομίζω ότι δε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει κόστος και οικονομικό, και για τα παιδιά στα σχολεία, και για όλους μας γενικά. Υπάρχει φοβερή ψυχολογική πίεση και ασθενείς no COVID που πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν να τρέξουν τα χειρουργεία για να μπορέσουν κι αυτοί να προχωρήσουν να γίνουν διαγνώσεις και να κάνουν τις νοσηλείες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

«Στόχος οι εμβολιασμοί. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα με 60% εμβολιασμών μέχρι τέλος Ιουνίου για να μπορούν να κινηθούν από κει και τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι να μειωθούν τα μέτρα και να αλλάξει η ζωή όλων μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Όσο μειώνουμε το ιικό φορτίο, όσο μειώνεται η έξαρση του ιού τόσο μειώνονται οι μεταλλάξεις. Γι’ αυτό ο στόχος είναι τα εμβόλια. Μείωση του ιού σημαίνει μείωση των μεταλλάξεων. Αρχές Μαρτίου έρχεται της Moderna προχώρησε στην πρώτη φάση και τελειώνει της Johnson & Johnson, είναι πολύ πιο εύκολο και μπορούμε να προχωρήσουμε.  Μη φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα. Το Πάσχα θα γίνει (άνοιγμα) με μέτρο, μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, τα πράγματα αλλάζουν» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Πηγή:newpost.gr