Γρήγορα θα ψηφιστεί το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ- Τι προβλέπει για την ομογένεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με γοργούς  ρυθμούς προχωράει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η διαδικασία για την επεξεργασία  και ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον Εσωτερικό κανονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Απόδημο Ελληνισμό αφού σ΄ αυτό εμπεριέχονται δύο θέματα «αιχμής» για την ομογένεια, η Επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και  η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας. Θέματα για τα οποία η οργανωμένη ομογένεια έχει εκφράσει ζωηρές αντιρρήσεις.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Panhellenic Post,  στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε να προσκληθούν μέλη της οργανωμένης ομογένειας προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ανάμεσα σ΄ αυτούς που θα προσκληθούν είναι στελέχη της Πα.Δ.Ε.Ε. και της ΑΗΕΡΑ.

Έγκυρες πληροφορίες της Panhellenic Post αναφέρουν ότι το Νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα- και, πάντως το αργότερο μέσα στην 1η εβδομάδα του Μαρτίου.

Οι βασικοί άξονες του Σχεδίου Νόμου περί «οργάνωσης και λειτουργίας υπουργείου Εξωτερικών, Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και ρύθμισης θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας» περιλαμβάνουν:

-Την ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, της Δημόσιας Διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου.

-Τον εκσυγχρονισμό του οργανωτικού σχήματος.

-Την ενοποίηση Δομών για την αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων.

-Την αναδιάρθρωση του μηχανισμού διοικητικής υποστήριξης.

-Την απλοποίηση διαδικασιών και περιορισμό της γραφειοκρατίας.

-Την ενεργοποίηση εργαλείων ανθρωπιστικής αρωγής.

Διάρθρωση Υπουργείου σε τρεις οργανωτικούς πυλώνες. 

Ο πρώτος πυλώνας ανάγεται στις Διεθνείς Σχέσεις, ο δεύτερος πυλώνας στις Οικονομικές Σχέσεις και την Εξωστρέφεια, ενώ στον τρίτο πυλώνα υπάγονται τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας.

Σύσταση Νέων Γενικών Γραμματειών και επαναλειτουργία Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

  • Νέα Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Η νέα δομή εντάσσει την Οικονομική Διπλωματία στον πυρήνα της λειτουργίας του Υπουργείου ως αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής.
  • Νέα Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.  για τις ανάγκες των Ελλήνων σε Προξενικά, Θρησκευτικά, Μορφωτικά και Πολιτιστικά θέματα, στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.): Επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) με στόχο την εκπλήρωση της αποστολής του, δηλαδή να αποτελέσει το συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας στα θέματα που αφορούν στον Απόδημο και τον Ομογενειακό Ελληνισμό.