Θεέ μου, μας αγνόησε η Ελλάδα…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εάν εμείς εδώ, σαν δεύτερη μεγάλη γενιά, δεν ιδρύσουμε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που να φοιτούν εκεί οι επόμενες ελληνικές γενιές για όλες τις επιστήμες, τις τέχνες, τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα μας, ώστε να συνεχιστεί η παρουσία του Ελληνισμού στην Αμερική, θα ξεχαστούμε και θα πέσουμε στην αφάνεια! Αυτό το περίσσευμα του μυαλού και της οικονομικής ακμής των μορφωμένων Ελλήνων της Αμερικής, κάπου πρέπει να στεγαστεί, να προστατευτεί, με μια συνεχή παρουσία μέσα στην πανεθνία της Αμερικής. Αυτή τη γλώσσα μας την θεομίλητη, την γλώσσα της ψαλμωδίας, της μελωδίας, του χορού, της ποίησης, του δράματος, της φιλοσοφίας και της επιστήμης! Πώς την αφήνουμε έτσι άκαρδα να χάνεται; Και η Εκκλησία δεν βοηθάει πια στο να μην χαθεί η γλώσσα μας. Οι ιερείς φταίνε! Εγώ θέλω να ακούω ελληνικά όταν πηγαίνω στην εκκλησία. Πήγα τις προάλλες σε μία ελληνική εκκλησία στο Γουίλμινγκτον στην Καρολίνα σε μία λειτουργία και δεν άκουσα ούτε μία λέξη ελληνική από τους παπάδες. Λέω…. «Θεέ μου χαθήκαμε στην Αμερική, αν πάψει η γλώσσα μας σβήσαμε τελείως“.

Μεταφέραμε εδώ τα λόγια του Πέτρου Τσαντέ, από τη συνέντευξή του στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης. Ο επιτυχημένος ομογενής με πτυχίο Μηχανικός Αεροσκαφών, αλλά με περιουσία από το εμπόριο, έχει ιδρύσει Εδρα Ελληνικών Σπουδών στο Stony Brook ενώ έχει κάνει επίσης δωρεά στο κολλέγιο Richard Stockton στο Νιου Τζέρσεϊ, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Σεβαστέ Κύριε Πρωθυπουργέ, σύμφωνα με τον Νόμο που ψήφισε ¨σύσσωμη¨ η Βουλή,  οι πολλοί περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού,  σαν τον Πέτρο Τσαντέ, δεν μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους!  Γιατί;  Γιατί σύμφωνα με την αριστερή πολιτική θεωρία,  όπως τουλάχιστον την ανέπτυξε ο κ. Κουτσούμπας στη Βουλή κατά την ομιλία του για το Νομοσχέδιο (Δεκέμβριος 2019) με τις προϋποθέσεις, χρονικές κλπ. για την εξ αποστάσεως ψήφο που έθεσε (και Σεις αποδεχθήκατε) το ΚΚΕ: «… Δεν θέλαμε να αλλοιωθεί το σώμα από ανθρώπους που δεν έχουν δεσμούς με τη χώρα και που δεν έχουν συνέπειες από την επιλογή τους, έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες αυτών των χωρών και διαμορφώνουν πολιτική συνείδηση με βάση τις εξελίξεις, τον συσχετισμό τα τεκταινόμενα σε αυτές τις χώρες και όχι στην Ελλάδα»!!!

Με μία παρόμοια συλλογιστική προχώρησε το ΥΠΕΞ και στην συγχώνευση- μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε απλή Διεύθυνση κάτω από την ¨ομπρέλα” της Δημόσιας Διπλωματίας.

Με την ίδια αντίληψη προχωρεί το Υπουργείο  στην ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την οργανωμένη ομογένεια.

Ναι, η Panhellenic Post από δημοσιογραφικό καθήκον θα συνεχίσει να καλύπτει το ρεπορτάζ στη Διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού και στα τεκταινόμενα του ΣΑΕ. Και θα προτρέψει  όσους Ομογενείς διατηρούν το δικαίωμα, να πάνε στα Προξενεία να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν. Κρίμα όμως που θα είναι οι λίγοι. Οι πολλοί, σαν τον Πέτρο Τσαντέ, θα μείνουν με το παράπονο: Θεέ μου, μας αγνόησε η Ελλάδα…