Συντάξεις : Τον Απρίλιο η προκαταβολή και τα αναδρομικά

Αθήνα.- Μέχρι τις 10 Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης προσωρινής σύνταξης από όσους έχουν εκκρεμείς αιτήσεις προκειμένου τον Μάιο να λάβουν την προκαταβολή και τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε χθεσινές δηλώσεις του στον Σκάι σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ, μέχρι τις 10 Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την προσωρινή σύνταξη, με στόχο να αρχίσουν να καταβάλλονται τον Απρίλιο.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα μπουν και τα ΚΕΠ στη διαδικασία απονομής συντάξεων και τόνισε ότι έχει αποφασιστεί να δοθεί ένα μπόνους στους υπαλλήλους που εκδίδουν τις συντάξεις.

Ετσι, με το άνοιγμα της πλατφόρμας θα κληθούν οι εν αναμονή συνταξιούχοι να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση, ώστε να λάβουν άμεσα την έναντι προκαταβολή της σύνταξής τους που κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ τον μήνα.

Η υπεύθυνη δήλωση, ωστόσο, θα αρκεί για τη χορήγηση της προκαταβολής και στους μελλοντικούς συνταξιούχους, σε όσους δηλαδή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τώρα και στο εξής. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης από τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ θα αρκεί για τη χορήγηση της προκαταβολής η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα και τα ποσά των προκαταβολών μαζί με τα αναδρομικά τους να καταβληθούν πριν από τον Μάιο.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, δηλαδή μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2021 (εκκρεμείς συντάξεις), υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης της προκαταβολής σε ειδική πλατφόρμα. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης,
  • ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος,
  • ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται (εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας).

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δύο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ τον μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή της οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στον νόμο και στην ΚΥΑ, χωρίς να ακολουθούνται οι κείμενες διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης. Με άλλα λόγια, η προκαταβολή δίνεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και με διαδικασίες fast track.

Η χορήγηση του ποσού πιστοποιείται με την έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ. Η βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής δεν συνεπάγεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης και δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

Η απόφαση ισχύει για τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ΝΑΤ.

Η προκαταβολή

Τα πρόσωπα  που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Προκαταβολή δικαιούνται και ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.

Ειδικότερα, όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας δικαιούνται 384 ευρώ, εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύι γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

Οσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή θανάτου συνταξιούχου λαμβάνουν ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται.

384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

Προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί διαδοχικά σε οποιονδήποτε φορέα ασφάλισης ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν εξετάζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στον τελευταίο φορέα κ.λπ.). Δεν χορηγείται προκαταβολή όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια, όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας ή όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EE) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Πηγή:in.gr