Σεισμός: 130 τα μη κατοικήσιμα σπίτια στα χωριά της Λάρισας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των ελέγχων στα σπίτια που επλήγησαν από τους σεισμούς στον Δήμο Λάρισας. Συνολικά 130 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα σε Αμυγδαλέα, Ραχούλα, Μάνδρα και Κουτσόχερο. Κάποιες οικογένειες φιλοξενούνται σε συγγενείς, λίγες σε ξενοδοχείο στη Λάρισα και άλλες έξω από τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Οι εθελοντές της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών Λάρισας και Βόλου έστησαν περίπου 25 σκηνές στα πληγέντα χωριά, προκειμένου οι κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να αποκτήσουν ένα προσωρινό καταφύγιο.

Στην πλατεία της Αμυγδαλέας Λάρισας μια οικογένεια με μωράκι 2 μηνών περίμενε υπομονετικά να στηθεί η σκηνή για να μπορέσουν λίγο να απαλλαγούν από τον τρόμο που βιώνουν τρεις ημέρες τώρα από τα ρίχτερ.

Τσελέντης: έκαναν γκάφα…

Ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, ανέλυσε την σεισμική ακολουθία στην Ελασσόνα. Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, τόνισε πως πρόκειται για μετασεισμό και ήταν γκάφα όσα διαφορετικά ακούστηκαν. Ο κ. Τσελέντης έδειξε την εικόνα, στην οποία είναι ξεκάθαρο, όπως είπε, ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί έγιναν στο ίδιο ρήγμα.

Ο κίτρινος κύκλος είναι ο σεισμογόνος χώρος και παρουσιάζονται όλοι οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν από την αρχή του φαινομένου. Με το κίτρινο βέλος είναι ο κύριος σεισμός των 6 Ρίχτερ και με το κόκκινο βέλος ο μετασεισμός των 5,9 Ρίχτερ. Η κόκκινη γραμμή που κόβει στην μέση τον κίτρινο κύκλο, είναι το ρήγμα.

“Βλέπετε εσείς να είναι διαφορετικά;” αναρωτήθηκε. “Είναι στον ίδιο σεισμογόνο χώρο, άρα η θεωρία ότι είναι σε άλλο ρήγμα δεν στέκει” σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε θα υπάρχουν για μεγάλο διάστημα μικρότεροι μετασεισμοί. Τα γαλάζια κυκλάκια είναι οι μετασεισμοί, όσο μεγαλύτερο το κυκλάκι, τόσο μεγαλύτερος και ο σεισμός. Τα αστεράκια στην εικόνα, είναι οι σεισμοί άνω των 5 Ρίχτερ.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ  και enikos.gr