Επισημάνσεις: Ο νόμος για το ΣΑΕ και η Ομογένεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

*Ο Νόμος  4781/2021, στο οποίο προβλέπονται τόσο η επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) όσο και η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Δημόσια Διπλωματία, είναι πλέον πολιτικό γεγονός.  Και θα κριθεί όπως κρίνονται στις δημοκρατίες όλα τα πολιτικά γεγονότα, στις κάλπες. `

*Ωστόσο, αν η υποβάθμιση της ΓΓΑΕ σε απλή Διεύθυνση είναι γεγονός (πρόσκαιρα;) τετελεσμένο, η κυβέρνηση, αν όντως ενδιαφέρεται για το επίπεδο των δεσμών της γενέτειρας με τους εκτός συνόρων Έλληνες,  θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα του ΣΑΕ από την αρχή τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ορισμένες διατάξεις του νέου Νόμου, όπως είναι οι αφορούσες στην χρηματοδότηση, στις Γενικές Συνελεύσεις και στην αποστολή του.

*Επειδή ακούμε ότι σημαντικοί παράγοντες της Ομογένειας, στην Αμερική, την Αγγλία και την Αυστραλία ετοιμάζουν παρεμβάσεις με προτάσεις και άλλες επισημάνσεις προς την Κυβέρνηση, αναφορικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ισχύσει στο ανασυσταθέν (νομικά ποτέ δεν είχε καταργηθεί, για να ανασυσταθεί!) ΣΑΕ, θα αποφύγουμε, επί του παρόντος, να δημοσιεύσουμε τις δικές μας σκέψεις γύρω από το όλο εγχείρημα.

*Θέλουμε μόνο να επισημάνουμε πως όταν η «ανασύσταση» εδράζεται σε «ίδιους πόρους», ανασύσταση ΔΕΝ πρόκειται να δούμε.

*Μέχρι στιγμής για το θέμα της επανασύστασης όπως προβλέπεται στο Νόμο 4781/2021, έχουν τοποθετηθεί δημοσίως και αρνητικά,  η  Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, η Κατερίνα Γιαννάκη ο Γεώργιος Αμαραντιδης, ο Άγγελος Ασλανίδης,  η Ένωση επιστημόνων ΒΒ, ο Στέφανος Ταμβάκης κ.α.