H πρώτη διαδικτυακή διάλεξη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη διαδικτυακή διάλεξη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας. Η μεγάλη έκπληξη για πολλούς ήταν όταν καθένας βρέθηκε στο δικό του παράθυρο σε μια οθόνη μαζί με άλλους 24. Στη δεύτερη σελίδα άλλοι 25 κοκ.   Ενδιαφέρον είχε πως όλοι ήταν μαζί και χωριστά, άλλος στο σπίτι του, άλλος στο γραφείο του, άλλος στο αυτοκίνητό του και άλλος  σε παγκάκι. Η ομιλήτρια βρισκόταν στη Μόσχα και οι άλλοι σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Αμφικτυονίας και Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος στέλνοντας χαιρετισμούς στους Μεσσήνιους στην Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ρωσία, Σουηδία, Αγγλία, Γαλλία και σε πόλεις της Ελλάδας από όπου μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ο κ. Δήμαρχος  αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτα και μας προσκάλεσε στη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου θεματικού ιστότοπου  του Δήμου με αντικείμενο τους επετειακούς εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών, από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 για  τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στις 18.00 η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο link: https://www.kalamata.gr/el/live-stream

Στη διάλεξή της η Δρ. Δώρα Γιαννίτση υπήρξε καταιγιστική. Εστίασε, κυρίως, στις διαπροσωπικές σχέσεις Ρώσων και Ελλήνων την πολυτάραχη από διπλωματικής και στρατιωτικής σκοπιάς περίοδο, από το δεύτερο ήμισυ του 18ου αι. μέχρι και τα μέσα του 19ου αι. βάσει ιστορικών πηγών και δη μέσα από γλαφυρές περιγραφές Ρώσων περιηγητών, που επισκέπτονταν τον Ελληνικό Κόσμο. Επίσης αναφέρθηκε και στους Ρώσους Φιλέλληνες ποιητές. To πνευματικό υλικό που παρουσίασε επιβεβαιώνει την πνευματική, ιστορική, πολιτισμική κοινότητα, που μοιραζόντουσαν οι δύο λαοί Έλληνες και Ρώσοι. Παραπέμπει στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, οι οποίες βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες, τα ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής που ανάγονται στα κείμενα των αρχαίων κλασσικών μας, όπως το μήνυμα καθολικής αγάπης της Αντιγόνης, αποκρινόμενης στις απειλές του Κρέοντα  «…ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν…».

Σχετικό υλικό μπορεί να αντληθεί από τον Δικτυότοπο του Κ.Ε.Π. http://www.hecucenter.ru/gr/library/ ,στο εδάφιο «Βιβλιοθήκη».  «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον καθρέφτη της Ρωσικής Ποίησης» και  «Η Εθνικό-Απελευθερωτική Επανάσταση μέσα από το βλέμμα των Ρώσων περιηγητών.

Η επόμενη διαδικτυακή διάλεξη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου ημέρα Πέμπτη και ώρα Ελλάδος 21:00 από την κ. Πηνελόπη Ν. Λαμπούση Καθηγήτρια Φιλόλογο, μεταπτυχιακή στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Πρόεδρο του Μεσσηνιακού Συλλόγου Αχαΐας και  μέλος του Δ.Σ. της Μ. Αμφικτυονίας με θέμα: «Η συμμετοχή των Γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ο απόηχος της δράσης τους. Κατάδειξη μορφών έμπρακτης ισοδυναμίας του γυναικείου με το ανδρικό φύλο. Τα Σπάργανα του Φεμινισμού».

Παναγιώτης Μπαζίγος