Σημαντικός πίνακας του Θεόφιλου εμφανίζεται πρώτη φορά σε δημοπρασία από τον Bonhams

Ο περίφημος πίνακας «Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχή» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ένα από τα διαμάντια της συλλογής του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου με σειρά δημοσιεύσεων και εκθέσεων, θα δημοπρατηθεί στις 19 Μαΐου στο Greek Sale του οίκου Bonhams στο Παρίσι.

Ο πίνακας, χρονολογημένος το 1911, (εκτίμηση 80.000 – 120.000 ευρώ) παρέμενε αφανής για περισσότερο από 50 χρόνια σε ιδιωτική συλλογή.

«Γεμάτος δύναμη και σιγουριά για τη νίκη σαν έφιππος στρατιωτικός άγιος, ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης καταδιώκει τον Κιουταχή Πασά κατά την πολιορκία της Ακρόπολης το 1826», αναφέρει η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου διευθύντρια της Art Expertise και υπεύθυνη της δημοπρασίας. Και προσθέτει: «Η αντίθεση ανάμεσα στην αγέρωχη μορφή του Καραϊσκάκη και τον ηττημένο Τούρκο στα πόδια του αλόγου του τονίζει την αποφασιστικότητα του Αγώνα και προαναγγέλλει την απελευθέρωση.

Η σκηνή της μάχης φιλτράρεται μέσα από τη φαντασία του ζωγράφου και μεταβάλλεται σε έκφραση λεβεντιάς και πατριωτικού μεγαλείου –μια ζωγραφική αντίληψη που έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή τέχνη και τη δημοτική ποίηση.

Γνήσιος εκφραστής του νεοελληνικού πολιτισμού, ο Θεόφιλος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Για τον Γιάννη Τσαρούχη -ο οποίος σχεδίασε και έφτιαξε την κορνίζα του έργου στο σπίτι του Εμπειρίκου- ο Θεόφιλος ανήκει στη παρέα των σοφών, όπως ο Σολωμός, ο Καβάφης και ο Χαλεπάς, που απελευθέρωσαν την ελληνική τέχνη από τα δεσμά του ακαδημαϊσμού».

huffingtonpost.com