Αντιδράσεις και από Αυστραλία στις δηλώσεις Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μελβούρνη.- «Κύμα» αντιδράσεων προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή».

Εκτός από την απάντησή της στον κ. Τζόνσον, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, προκάλεσε την αντίδραση των ανά των κόσμο Επιτροπών, καθώς και της Διεθνούς Ένωσης των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της κυρίας Mary Drost OAM, η οποία υποστηρίζει την Ελληνική κοινότητα σε κάθε ευκαιρία και έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτες παρεμβάσεις για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Όπως έχει γράψει ο «Νέος Κόσμος», ύστερα από κινητοποίηση του συμπάροικου Στιβ Καρακίτσου, η κυρία Drost, έχει προκαλέσει απάντηση και από τη βασίλισσα Ελισάβετ για το ζήτημα, ενώ η ίδια έχει γράψει σχετικά και προς τον Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού.

Αυτήν τη φορά η επιστολή της M. Drost, ήταν απευθείας προς τον Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πως τα Γλυπτά «πραγματικά εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν» όταν η Ελλάδα τελούσε υπό Οθωμανική Κατοχή.

Σε σχέση με την άρνηση του κ. Τζόνσον να επιστρέψει τα Γλυπτά, η κυρία Drost, κάνει λόγο για «μία ατυχής απόφαση καθώς θα πρέπει βεβαίως να επιστραφούν».

«Οι Έλληνες ανά τον κόσμο θέλουν να τα δουν πίσω εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα», τονίζει, υπενθυμίζοντας την παρέμβασή της στη Βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και τη σχέση του συζύγου αυτής, Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου με την Ελλάδα, καθώς έχει γεννηθεί στην Κέρκυρα.

Απευθύνει δε έκκληση στον κ. Τζόνσον να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κάτι που θα εκτιμήσουν όλοι οι Έλληνες απανταχού.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης των Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Δρ Kris Tytgat επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «…παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον είναι εις βάθος μελετητής των κλασικών σπουδών, έχουμε ακόμα μεγάλο έργο να κάνουμε σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση, ακόμη και στην Ελλάδα, καθώς οι άνθρωποι δεν ξέρουν ακριβώς τι ζητούμε πίσω και αγνοούν τις ακριβείς συνθήκες λεηλασίας».

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης καθηγητής Louis Godart, ανάφερε «…φυσικά, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τη μάχη μας για την επανένωση των γλυπτών του Φειδία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τελικά θα νικήσουμε».

Ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής καθηγητής Paul Cartledge υπογράμμισε, «είμαστε ευγνώμονες στην Υπουργό Πολιτισμού (σ.σ.κ. Μενδώνη) για την άμεση και σφοδρή αντίκρουση της πιο πρόσφατης ανοησίας του Πρωθυπουργού μας».